Stäng

Omsorgspersonal i Ängelholm ska utbildas i svenska

INVANDRING & ARBETSMARKNAD. Äldreomsorgen och verksamheten för personer med funktionsnedsättning står inför en hotande kompetens- och arbetskraftsbrist. Satsningen på språkombud i Ängelholm är tänkt att göra yrket mer attraktivt för medarbetare med svenska som andraspråk, rapporterar SVT.

Mycket fungerade bra 1965 men inte bostadsmarknaden.

– Vi har svåra rekryteringssvårigheter samtidigt som vi har en problematik där medarbetare fullt ut har svårt att göra sig förstådda. Signalerna om språkförbistringar kommer både från de äldre, från kollegor och från chefer, säger Ingela Sylvander (M) som är ordförande i nämnden för omsorg och stöd.

Totalt kommer Ängelholm att vidareutbilda 52 personer till en kostnad av 750.000 kronor. Satsningen täcks av statliga bidrag.

– Det här är ett sätt att höja kvalitén på vår verksamhet och att göra de här yrkena mer attraktiva, det här blir ett litet steg i rätt riktning, säger Ingela Sylvander.

Ställer ni inte krav på att personalen ska kunna svenska när ni rekryterar? – Jag vet inte exakt vilka krav som verksamheten ställer, men jag vet att vi är i stort behov av personer som kan och vill jobba inom äldreomsorgen.

Det slutgiltiga beslutet om att satsa på språkombud tas av kommunfullmäktige på måndag.

-Pettersson säger att politiker och journalister har skapat en katastrof. Hur är det ens möjligt att vi har personal i äldreomsorgen som inte kan svenska?

Utan massinvandring av dysfunktionella skulle alla de tusentals som idag arbetar i migrationsindustrin kunna syssla med exempelvis äldrevård och vi skulle ha råd att betala dem rejält för jobbet.

Att tro att folk ska lära sig svenska för en kostnad på 14.400 per person är så dumt så klockorna stannar och blommorna vissnar.

I grunden finns bara en enda stor fråga, migrationen och dess konsekvenser. Den kan inte väljas bort. Allt, kort sagt, påverkas på ett avgörande sätt.

Invandringen påverkar allt. Arbetslösheten, bostadsbristen, skolan, socialbidragen, skatterna, välfärden, ekonomin, pensionerna, brottsligheten, allt! Till och med eventuella klimatändringar. Miljöpartiet med flera vill att vi drar ner på vår standard samtidigt importerar de människor som inget annat vill än höja sin levnadsstandard, åka bil, flyga, köpa prylar, bo flott osv. Invandringen måste begränsas, vi måste börja skicka hem folk, annars är vi snart som ett muslimskt arabland och hur det ser ut i de länderna har vi facit på.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 reaktioner på “Omsorgspersonal i Ängelholm ska utbildas i svenska

 1. Ja Tage Erlander, det var då det, hade du levat idag hade du fått en hjärtinfarkt
  när du sett hur dina efterträdare i samma parti förstört det land som era politiker
  såg till att Sverige blev ett mänskligt land att leva i för det stora flertalet.

  Men som sagt, det var då det!

  14
 2. – Det här är ett sätt att höja kvalitén på vår verksamhet och att göra de här yrkena mer attraktiva, det här blir ett litet steg i rätt riktning, säger Ingela Sylvander.
  Det handlar inte om det Det är en ursäkt för kommunerna att sänka försörjningsstödskostnaden. När dessa personer anställs så räknas det som nystartsjobb och staten (skattebetalarna) står för den största kostnaden
  När de varit anställda så länge så de kvalificerar sig för A-kassan så får de sparken och in med nya.

  15
 3. Ingela Sylvander (M) som är ordförande i nämnden för omsorg och stöd vet inte vilka krav kommunen har på sin omsorgspersonal. Kan jag då bara prata persiska, vara analfabet och få anställning som webbredaktör på kommunens hemsida?

  16
 4. ”Att tro att folk ska lära sig svenska för en kostnad på 14.400 per person är så dumt…”?
  Vad???? Tror du på fullaste allvar att alla invandrare är likt just de som fått sina uppehållstillstånd som flyktingar och av sk flyktingliknande skäl och har en massa bidrag, förmåner och förturer samt ordnad av kommuner boende?
  Vi övriga invandrare försörjer oss själva och är tvungna att hyra boende andrahand som kostar skjorta.
  Visst lär vi oss svenska ty bara språket öppnar dörrar till jobb. Det finns många som lär sig svenska snabbt på privata betalda av de själva kurser. Och detta är effektivt ty man hamnar med likasinnade som intresserade att lära sig svenska så fort som möjligt…Det är viktigt att göra sig förstådd och förstå själv. Efteråt jobbar man själv med grammatiken och ordförråd.

  16
  1
  1. Just det Maja. Tycker du jag ska skriva i varje inlägg att det finns duktiga invandrare och kriminella svenska idioter.

   Jag menar att kasta 750.000 på 52 personer som inte kan svenska är meningslöst.

   De borde inte ha fått jobb inom äldreomsorgen och inte uppehållstillstånd utan kunskaper i svenska språket och samhällskunskap.

   Jag försöker hålla inläggen korta och det förutsätter att läsarna är begåvade och kan tänka själva.

   18
 5. Svenska ska vara första språk i Sverige. Allt annat är idioti. Vill någon prata babbe får de göra det hemma.

  25
 6. Tror de verkligen att det behövs.
  46 års idiotpolitik och politiker och journalister har bara mörkat problemen .
  Och nu tror de att BRÅ,s undersökning kan användas av rasister .
  Milde Moses. Den borde användas av dem som ställt till det .

  24

Kommentera

%d bloggare gillar detta: