Terrordåd på Kabuls flygplats

AFGHANISTAN. Två explosioner har inträffat utanför flygplatsen i Afghanistans huvudstad Kabul, rapporterar flera medier. Det bekräftas av en talesperson för Pentagon, som skriver att en explosion inträffat vid en av ingångarna till flygplatsen och en annan vid ett närliggande hotell.

Operatörer ur de svenska specialförbanden gör evakueringen från Kabul möjlig. De stödjer UD och Migrationsverkets personal så att de kan utföra sina uppgifter, samtidigt svarar de för säkerheten på flygplatsen. Foto: Anders Gustavsson/Försvarsmakten

Enligt en företrädare för talibanerna har minst elva personer dött varav flera kvinnor och barn. Pentagon bekräftar flera dödsfall, men uppger inte hur många det rör sig om. Det tycks det handla om en självmordsattack. Detta med hänvisning till tre amerikanska tjänstemän.

Försvarsmakten skriver på sin hemsida att all svensk personal på plats i Kabul är oskadd. Tre amerikanska soldater har skadats men det är oklart hur allvarligt.

Den första explosionen ska ha inträffat strax före klockan 16 svensk tid, samtidigt som många tagit sig till flygplatsen i hopp om att evakueras efter att talibanerna tagit makten i landet.

USA och Storbritannien har tidigare avrått medborgare från att vistas vid flygplatsen på grund av hot om terrorattacker.

Försvarsmaktens specialförband finns på plats på Hamid Karzai International Airport i Kabul där operatörerna skyddar transportflygplan och dess besättningar. De stödjer också utrikesdepartementet med hanteringen av tidigare lokalanställd personal, svenska medborgare och personer med uppehållstillstånd i Sverige.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Terrordåd på Kabuls flygplats

  1. Ärligt talat skiter jag högaktningsfullt om de så jämnar hela flygplatsen med marken.
    Då får vi väl istället flyga alla afghaner som ska hem till Tadzjikistan och köra dem till den afghanska gränsen och dumpa dem där.

    10
    • talibanerna knackar på dörren.. dags att dra ni förlorade ni blev blåsta..nuvdksll ni ju byta krigsfångaralla afganer i Sverige fienden doldater byts mot kolobratörerna som sitter kvar i afganistan ..och det gärna innan talibanerna tröttnar och öppnar eld ..!

Kommentera