Stäng

Brå-rapport: Personer med utländsk bakgrund oftare misstänkta för brott

BROTTSLIGHET & INVANDRING. Utrikesfödda personer och deras barn är överrepresenterade i brottsstatistiken. Det visar en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) som Dagens Nyheter rapporterar om bakom betalvägg.

Politikfakta

Enligt rapporten har 8 procent av alla utrikesfödda över 15 år någon gång misstänkts för brott, jämfört med 3,2 procent av alla som är födda i Sverige av svenska föräldrar. Av de som är födda i Sverige av två utrikesfödda föräldrar har 10,2 procent misstänkts för brott.

DN skriver att överrepresentationen är tydlig men att det samtidigt är en väldigt liten andel personer inom grupperna som är med i brottsstatistiken.

Brå skriver i rapporten att skillnaderna mellan grupperna reduceras väsentligt när man tar hänsyn till andra bakomliggande faktorer som ålder, kön, disponibel inkomst, utbildningsnivå och kommuntyp. Men samtidigt skriver man att en betydande del av skillnaderna kvarstår även när dessa faktorer tas i beaktande.

-Pettersson säger att det var dagens mest självklara ”nyhet”, men personer med utländsk bakgrund är inte bara oftare misstänkta för brott, de döms också betydligt oftare och desto grövre brott, ju högre överrepresentation.

Sedan är det en enorm skillnad på invandrare och invandrare. Invandring från muslimska länder Mellanöstern och Nordafrika är det stora problemet medan de som kommer från Kina, Thailand, USA, Västeuropa med flera länder är ungefär lika brottsbenägna som svenskar.

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 reaktioner på “Brå-rapport: Personer med utländsk bakgrund oftare misstänkta för brott

 1. Bra exempel på hur man kan ljuga med en statistik! Brå:s rapport handlar om att personer med utländsk bakgrund, dvs de som är födda i ett annat land, samt de som är födda i Sverige med utlandsfödda föräldrar, är misstänkta för brott och inte dömda för brott. Petterssons skriver naturligtvis att brotten begås av dessa grupper och hänvisar till skräpsajter som det Goda Samhället och Politikfakta. Det kan inte bli mycket sunkigare än så här!

 2. Vi, i Södertälje, har erfarenheter sedan
  ”balkanimvasionen” av Södertälje!

  Vi ser ännu konsekvenserna!

  Jämför att en syrian ville köpa hela
  Södertälje stad …………….!

  Något att suga på !

 3. Som vanligt buntar man ihop grupperna ”utlandsfödda” och personer med ”2 utlandsfödda föräldrar”. Allt för att frisera siffrorna. Ca 44% av de utlandsfödda kommer från Europa + ”civiliserade länder”, 13% från Latinamerika, Östasien och Oceanien, 43% från Mellanöstern + Afrika. Från danska siffror kan man se att de 2 första grupperna är aningen mer brottsbenägna än danskar, medan den tredje gruppen är enormt överrepresenterad.

  Dvs, om vi utgår från 3,2% (svenskfödda) och antar att de 57% som inte kommer från MEA ligger på 5%, så betyder det att de 43% från MEA ligger på 12% dvs nästan 4 gånger så brottsbelastade.

  Dessutom bekräftas dansk statistik där andra generationens invandrare är mer brottsbelastade än sina föräldrar.

  1. Efter att ha läst rapporten så kan man se på sid 45-48 (43-46 enl numrering) https://www.bra.se/download/18.1f8c9903175f8b2aa70f53f/1629827110264/Missta%CC%88nkta%20med%20inrikes%20och%20utrikes_210824_Tillg.pdf

   Bland inrikes födda med 2 inrikes födda föräldrar är 3,2% misstänkta för minst ett brott under åren 2015-18. Bland andra generationens invandrare från Afrika är ca 20% misstänkta för minst ett brott under samma tid.

   Bland män födda i Sverige men där båda föräldrarna är födda utomlands varav modern i Afrika, ligger siffrorna på 30-31%. Dvs nästan var tredje man har varit misstänkt för minst ett brott under de 3 åren som mätningen utförts. För motsvarande grupp från Västasien är det 24% och Centralasien 21%. Nästan 10% av Sveriges befolkning härstammar från dessa områden.

 4. Det finns genforskning, som förmodligen visar svaren. Sverige importerar 100 000 nyanlända per år och fyller därför på med den konstaterade främmande brottsligheten. Nästa 10 år har vi 1 miljon till att plocka brottsstatistik från. Varför regeringen gör detta är en gåta, som de aldrig själva kommer att svara på. Men snart dyker det nog upp viktiga visselblåsare och spräcker bubblan. Regeringens och myndigheternas empati och respekt för svenska skattebetalande medborgare har sakta men säkert försvunnit under senare decennier av okänd anledning. Sånt skapar av naturliga skäl gränslösa spekulationer. Denna invandring måste stoppas medan Sverige har några friska områden kvar i samhällskroppen.

 5. Migrationsverket skulle naturligtvis ha order om att alla vilka kommer från muslimska länder och inte är kristna per automatik hänvisas till ett muslimskt land.

  Detta i akt och mening att underlätta för dem att känna sig hemma, vår kultur och deras levnadssätt är ej kompatibla.

  För vi är en humanistiskt land och vill allas bästa för både dem och oss, eller hur?

  10
 6. Läste någonstans att var fjärde intagen blir serverad halalmat? Konstigt dom flesta Svenskar brukar vara allätare? För det kan väl inte va så att merparten av fångar kommer från andra länder ?

  26
 7. Jag undrar när BRÅ vågar undersöka inte bara andelen misstänkta utan andelen dömda.
  Nej just det, i dårhuset Sverige får sådana undersökningar inte göras.
  Jag har i mitt arbete besökt flera fängelser och min bedömning är att andelen utlänningar är över 85%

  34
 8. När Dagens Drygheter för en gångs skull orkar skriva om invandrares överrepresenterade brottslighet så gör dom det bakom betalvägg, så att det kommer ut till ett begränsat antal.
  Det borde va förbjudet att en tidning som tar betalt för tidningen sen vill ha extra betalt för nyheter i tidningen. Tänk om Volvo annonserade om ett kanonpris på sina modeller ,och
  kunden säger ja ”men där är ju ingen baklucka” Nej men lägger du till ett antal tusenlappar så blir den komplett? Tillvägagångssättet hade varit detsamma?

  16
  1. DN är en privat tidning. De får göra vad de vill.
   Om folk slutar att betala dem så kommer deras agendajournalistik dö ut.

   Men du missar inget eftersom allt som DN skriver är lögner och propaganda.

   21
 9. Vem har skrämt upp Morgan J så att en BRÅ rapport publicerades igen .
  Han har kämpat ned näbbar och klor för att dölja vad hans partis politik och slapphet ställt till .
  Nu skrivs vad vi alla känt till.
  Detta kära läsare är det direkta resultatet av sossarnas politik .
  Välfärdsstaten är i gungning .

  30
 10. Det jag i vart fall inte lyckats hitta är om och i så fall i vilken omfattning som de misstänkta var skyldiga.

  12

Kommentera

%d bloggare gillar detta: