Luftbron från Afghanistan går i skytteltrafik

AFGHANISTAN. Sedan igår har ytterligare 165 personer med koppling till Sverige evakuerats från Afghanistan. Det innebär att totalt 390 personer nu har evakuerats, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Senare under dagen rapporterade utrikesminister Ann Linde att 154 personer till evakuerats, så totalt har nu 544 personer med koppling till Sverige evakuerats.

Försvarsmakten evakuering från Kabul till Islamabad i Pakistan med Hercules. Foto: Alexander Gustavsson Försvarsmakten

Utrikesminister Ann Linde (S) tror inte att alla på den så kallade ”svensklistan” kommer hinna evakueras innan sista augusti, då tidsfristen med talibanerna går ut.

Försvarsmaktens luftbro för att flyga ut personer från Afghanistans huvudstad Kabul fortsätter enligt plan. Både med hjälp av transportflygplan TP 84 Hercules och av fraktflygplan Boeing C-17 Globemaster.

Den tredje inflygningen med Hercules är nu i luften. Vi har plats för cirka 70 personer varje flygning, men listan på folk som ska evakueras växer hela tiden, säger Per Carlemalm, chef för transportflygskvadronen på Skaraborgs flygflottilj.

Flygtrafiken på Kabuls flygplats är intensiv. Därför är det ett absolut krav att hålla slot-tiderna, vilket innebär att planen måste lyfta oavsett om de är fullastade eller ej – vilket sätter press på de som genomför identitets- och säkerhetskontroller. Försvarsmakten sköter enbart transporterna och säkerheten på och kring flygplanen. Personkontrollerna sköts av UD- och ambassadpersonal samt Migrationsverket.

Med C-17 har vi tagit ut cirka 1.000 personer med olika nationalitet så här långt, både barn och vuxna, och vi flyger flera rundor varje dag. Att vi utgår från Tbilisi beror på att vi kan flyga till Kabul, låta motorerna vara på och sedan tillbaka direkt utan att behöva tanka, säger Peder Söderström, förbandschef för den europeiska flygflottiljen Heavy Airlift Wing, ett samarbete mellan Sverige, Finland och tio Natoländer.

Vidaretransport från Islamabad respektive Tbilisi sker med inhyrda flygbolag till diverse olika destinationer.

Försvarsmaktens transporter sker i nära samarbete med ett flertal andra nationer, bland annat Danmark, Norge och Finland.

-Pettersson väntar fortfarande på att någon så kallad journalist ska ställa frågan om vad afghanerna med svenskt uppehållstillstånd gör i landet de flytt ifrån…

Sverige har inga egna C-17, men är delägare i de tre plan som utgör den europeiska flygflottiljen Heavy Airlift Wing, ett samarbete mellan Sverige, Finland och tio Natoländer. Sverige har, efter USA, flest flygtimmar på C-17.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Luftbron från Afghanistan går i skytteltrafik

 1. När Tsunami slog till. 2004?. Då var svenska
  myndigheter yrvakna. Det var ju Annandag jul.
  Katastrofer ska uppstå måndag-fredag under
  kontorstid…..Idag gäller annat. Människor som
  nyligen flytt t Sverige, anser det lämpligt att
  återvända t sitt land som de flytt ifrån!
  Självklart ställer Sverige upp m alla medel.
  Trots UD ’ s varningar….Är det här allas lika
  värde? Arma land.

  18
 2. Just när man tror att Sverige inte kan bli ett absurdare land.. Cementkris, Kärnkraftsavfallslagring, miljonregn över utvisningsdömda våldtäktssadister etc..

  Nu kallas alla resurser in och vi betalar för evakuering av utländska medborgare som mot rekommendationer har semestrat i landet vars skyddsskäl ligger till grund för uppehållstillståndet.

  Det här måste ta ett slut omgående. Är det Lindes enhälliga beslut?

  24
 3. Varför går det bra att flyga skytteltrafik nu när de inte kunde göra det när 10 000 afghaner skulle utvisas?!?

  27
 4. Det finns väl 100.000:de sådana beduiner med anknytning till Abzurdistan….Betänk alla de 10.000:tals som det Röd/Gröna byket o Lööf accepterat,enbart för att de råkat åka T-banan i Fjollträsket.
  För dem krävs inga pass eller bevis,för vad de är figurer….
  Fritt fram för ett behagligt bidragsliv i Abzurdien, resten av deras liv.
  F.ö. finns det c.a 30 miljon sådana där nere,förutom alla Talibaner !

  24

Kommentera