Stäng

Den geopolitiska spänningen mellan USA, Ryssland och Kina

VÄRLDEN IDAG. Är vi på väg mot en ny världsordning? Vad kan en ökad rivalitet mellan USA, Ryssland och Kina att leda till? Och hur ska Sverige förhålla sig till det nya geopolitiska läget? Det är frågor som vi pratar om i det här avsnittet, det första av två, om tre stormakter.

Gäster i programmet är Kristina Sandklef, oberoende Kinaanalytiker, Mike Winnerstig, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, och Sven Hirdman, före detta ambassadör i Moskva.

Del 1

Halvledare, WeChat och ”Belt and road initiative”. Det är några av ämnena som kommer upp i veckans Hotspot – det andra programmet i vår serie om stormakterna USA, Ryssland och Kina. Vi pratar också om etnicitet, demografi och världsdiplomati.

Gäster i programmet är Kristina Sandklef, oberoende Kinaanalytiker, och Sven Hirdman, före detta ambassadör i Moskva.

Del 2

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 reaktioner på “Den geopolitiska spänningen mellan USA, Ryssland och Kina

 1. man kan se det på alla dätt men de som får bägaren att tippa är en konstig bojkott där jänkarna skal bestäma. handelspartner och dyligt det var ju meningslöst att förbjuda kommunismen jänkarna ger sig inte för det..
  men just dett med vänskapsbanden kommer troligen att göra Ryssland och Kina till stormakt dom inte går att jamsa med dvs den amrikanska svären usa england EU Australien indien maleisa och andra kolonier ..

  det kommer troligen att generera tre block som tidigare med en försjutning i stället för jen dollar d mark .kommer kina ryssland som en faktor nästa är svår det är dollar påtvingad hela Sydamerika . och i bästa fall euron vilket direkt ses som svag justför attt ett flertal lallande stater med tveksam ledning och det är inte ungern och polen utan mera dessa som krigar och koloniserat andra länder


 2. kommer fortgå som de gjort senaste 100 åren, en liten tugga här å där mellan respektive Stormakternas
  redan utstakade gränser…Afrika kan iofsig så småningom locka till hyttande med nävar, men knappast
  något mer ”storskaligt kakalabamm” är min smått naiva gissning…eller att dollarn kolapsar, kanske i
  samband med att japan eller callifonien råkar halka ner i Stilla Havet el. att t.ex Yellowstone skulle koka
  över och därmed framkalla en för tidig global Istid…eller tänk bara om komet stor som Island skulle fronta
  med jorden, då skulle vi likt Dinosarierna dö ut, ingen skulle sakna oss

 3. Man måste alltså lyssna på pratet istället för att läsa lyckade formuleringar som man kan gå tillbaka till och läsa om?
  Måtte Pettersson inte göra det här till en vana.

  5
  4
  1. Gå in på programmets Del 2, avsnittet som börjar på 42.00 markeringar – så finns påståendet att befolkningens sammansättning betyder mycket och att Kina och Ryssland nu har en mera enhetlig, eller mindre heterogen, befolkningsstruktur än USA samt att detta, enligt de två deltagarna i diskussionen, är till en stor fördel för dessa två länder (i Sverige går ju utvecklingen åt rakt motsatt håll med mera heterogen/uppsplittrad befolkningsstruktur, pga invandring). Detta sägs alltså av en etablerad Kina-expert och en f.d. statssekreterare och ambassadör.

   11
 4. Väst är skyldiga till Rysslands närmande till Kina. Hade man inte isolerat landet utan istället bjudit in dem till ett fördjupat samarbete med EU hade läget varit ett annat. Men Ryssland är USAs enda fiende och därför accepterar inte USA att EU och Ryssland fördjupar samarbetet. Bättre att ha Ryssland på insidan av muren. Men nu har det gått så långt att Rysk militär övar tillsammans med Kinesisk dito. Det är det militärindustriellakomplexet som vill ha igång ett krig så att de kan tjäna stora dollar. Egentligen är det underligt vad kapitalismen gör för att tjäna pengar.

  15
  3
  1. Naturligtvis är allt som vanligt västs fel. Men Ryssland är ett korrupt samhälle där ledarna och deras samhälle går gärna hand i hand med den andra korrupta stormakten i Asien.
   Men naturligtvis kommer ryssvännerna på den här bloggen som vanligt att hylla f d Sovjetunionen.

   Trollfabrikerna i St Leningrad har några bråda timmar framför sig.

   8
   13
  2. Hade Ryssland uppträtt som ett normalt land Hade det inte varit några problem. Rysslands militär övade med Sverige till år 2008 då Ryssland gick in I Georgien.

   Det går inte att hota grannländer om man vill samarbeta och det går inte så länge Tsar Putin är kvar.

   12
   17

Kommentera

%d bloggare gillar detta: