Några svenskar och lokalanställda evakuerade från Kabul

AFGHANISTAN. Ett danskt flygplan med 17 svenskar och lokalanställda har evakuerats från Afghanistan, enligt uppgifter till Sveriges Radio Ekot. Planet ska ha landat i Köpenhamn och passagerarna är nu på väg mot Sverige.

TP 84 Hercules Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

En reporter på Ekot har talat med en av de lokalanställda ombord: – Han var jätteglad och tacksam att allt gick så smidigt efter att ha lämnat Kabul, säger hon till radion.

Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod meddelar att flygplanet hade med sig 90 evakuerade från Danmark, Island och Sverige.

Samtidigt meddelar utrikesminister Ann Linde (S) att Försvarsmaktens första evakueringsflygplan har landat på flygplatsen i Kabul.

”För att skydda besättningen och personalen som arbetar med evakueringen finns också soldater från specialförbanden med ombord på planet”, skriver Linde på Twitter.

Ett annat svenskt Herculesplan har hämtat människor från Kabuls flygplats i Afghanistan. – Planet har lyft men av operativa skäl vill vi inte gå in på exakt när det lyfte eller vart det flyger, säger Försvarsmaktens presschef Philip Simon.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Några svenskar och lokalanställda evakuerade från Kabul

 1. Varför tar vi hem ”svenska” turister när UD avrått från att resa till Afghanistan i säkert 10 år.
  Hade dom inte flytt ifrån Afghanistan?

 2. Om man nu tog beslutet att flyga ner och hämta hem mera utgifter varför passade de inte på att bli av med några när de ändå flög så långt.
  Förresten hur kunde MP godkänna den resan, tänk så mycket en gammal Herkules spyr ur sig, vad gäller för klimatet farliga utsläpp.

 3. Värt att notera. Om Hercules plan kan användas för att flyga ut personer kan de användas för att flyga hem afghaner.

 4. SVTs högsta ledning har fullt förtroende för den ”oberoende” Carina Bergfeldt trots att hon startat en insamling för Afghanistan utan samråd med sin chef. Straffet är att hon inte får bevaka Svenska Afghankommittén på TV. Påverkar inte lönen. Men mer tid för sin insamling.

  Så här kan man göra i det oberoende organ som får miljarder från våra plånböcker. Inte ens barnsmuggling i tjänsten förverkar förtroendet hos höjdarna. Bara hos tittarna.

  Carina och Fredrik har båda belönats med eget program på bästa sändningstid i stället för avsked på grund av dåligt omdöme.

  34

Kommentera