Stäng

Lär dig svenska

Kvartal tar genom Henrik Höjer upp en fråga som i mångt och mycket förklarar en del av det enorma integrationsproblem som Sverige brottas med. Allt fler kan inte svenska.

Man blir inte automatiskt svensk av att sätta sig på tunnelbanan i Stockholm, inte ens om man sätter sig på landsbygdsbussen i Norrlands inland. En så enkel förklaring kan bara miljöpartister lägga fram.

Nej, det är många faktorer som spelar in om man vill kalla sig svensk…om invandrade personer ens vill bli det. Språket är av naturliga skäl en del i utvecklingen.

Henrik Höjer berättar om episoder i hans liv som många av oss känner igen. Vi köar i en butik för att betala våra varor och både bakom och framför står personer och samtalar på språk vi inte känner igen. Vi går på trottoaren en mörk kväll och bakom spatserar två män och samtalar på ett språk vi inte känner igen. Vi sitter på en uteservering och ser några män som tittar åt vårt håll och talar på ett språk vi inte känner igen, samtidigt som de flinar med hela ansiktet.

För många skapar detta en känsla av otrygghet och olust, vilket också Höjer beskriver. Det kan vara människor som talar om det senaste som hänt i skolan, fotbollsresultaten från gårdagens matcher eller om ett recept de funnit på Internet. Det kan också vara samtal av en helt annan dignitet. Vi vet inte vilket eftersom vi inte förstår.

På den svenska arbetsmarknaden är språket en viktig beståndsdel om du söker ett jobb. Om du varken förstår eller talar svenska, så diskvalificerar du dig från väldigt många jobb. Då duger det inte att tala om diskriminering eller strukturell rasism.

Höjer nämner att allt fler i Sverige behöver tolkbehov. En kostnad som vi skattebetalare får stå för och en tjänst som gör att behovet av att lära sig språket minskar i betydelse. Den grupp där betydelsen av att lära sig svenska är som allra minst, är anhöriginvandrarna.

Ofta består den gruppen av kvinnor som i sitt hemland fått lära sig att hemmet är deras plats i livet. Kvinnor som aldrig arbetat, som inte tillåtits att röra sig ute i det offentliga och som i många fall aldrig gått i skolan.

Så länge inte språket är ett krav för att år efter år lyfta bidrag, lär situationen knappast förbättras. Så länge det svenska samhället går invandrade grupper till mötes, kommer intresset av att studera och lära förbli minimalt.

Som Henrik Höjer avslutar sin text.

Sveriges politiker har drivit på en samhällsutveckling där allt fler inte känner sig som hemma i sitt eget hemland.

11 reaktioner på “Lär dig svenska

 1. detta är ett wkämt nu när talibanerna segrat då kommer dessa jihadister som dkickats hit att åka hem..
  sen kommer det flyktingar från andra sidan. och det spelar ju igentligen ingen roll dess så kallade flyktingar krigar lika mycket med varandra . det enda dom har gemensamt är att det är ok att mörda dom otrogna hundarna dvs ala i den stat dom råkar befina sig i
  och redan i dag vet vi hur många sjutningar och knivmord men måste tillskriva dom islsmdka stridskrafter..

  9
  2
 2. Vi får normalt ta konsekvenserna av vårt handlande.

  D.v.s. vi måste planera det vl gör.

  Om vi avlar barn måste vi veta att
  vi kan föda upp barnet.

  I ”U-länderna” avlar de barn för nöjets skull!

  Ska vi ta hand om överskottet av detas nöje?

  Låt dessa avelskaniner ta hand om överskottet
  själva!

  Vi har egna problem!

  25
  1. Det är ofattbart hur man tror att människor från tex Afghanistan, vars problem helt och hållet präglas av att Pashtuner, Hazarer, Tajiker och Uzbeker fullkomligt avskyr varandra, ska kunna fungera i en mångkultur. Mångkulturen är ju själva problemet i deras hemland och anledningen till att de är här. Även i Mellanöstern är det på liknande sätt på många ställen.

   Dey var för övrigt ca 20 år sen jag kände mig hemma i Sverige. Det var kaos långt innan den sk migrationskrisen 2015, särskilt i de större städerna. Om man idag åker till tex Stockholm så är det 70-90% andra folk var man än befinner sig. Det är så absurt att man blir förtvivlad.

   19
 3. Som asylsökande har du två år på dig att lära dig svenska. Efter det kommer dina bidrag med mera villkoras så du lär dig språket och reglerna. Om inte kommer du att motiveras att flytta till ett land där du inte behöver integrera dig i Sverige.
  Efter två år har du inte längre rätt till tolk utom i undantagsfall.
  Är du svensk medborgare har du aldrig rätt till tolk överhuvudtaget, svenska är nationalspråket och alla svenskar kan det.

  18
  3
  1. Som vanligt blandar man ihop begrepp ”asylsökande” med de som fått sitt uppehållstillstånd som flykting eller av sk flyktingliknande skäl.
   Asylsökandes bidrag är dagersättning på 61 kr/dygn/vuxen i familjen eller 71 kr/dygn/ensam. De som söker asyl inte alls kanske motiverade att lära sig svenska ty ingen vet om man får stanna

   1. Korrekt, slarvigt uttryckt i texten. Men eftersom jag inte orkade skriva alla olika versioner på skyddsbehövande som får uppehållstillstånd i Sverige så fick ”asylsökande” vara synonym för alla dessa – tycker det är bättre än att använda ”flykting” som är en laglig titel som ett land kan ge en person som uppfyller kraven för ”flykting”, vilket i princip inga som söker asyl i Sverige gör.

    7
    4
 4. Klart som korvspad att de inte kan svenska, du får ju gratis tolk på de för dem nödvändiga myndigheterna, bidragskioskerna, vården är väl för dem de viktigaste.

  Vad är det för fel med våra ledare? De klagar på låg integrationsnivå, men erbjuder tolk, gratis.
  Vi ska betala för att de aldrig blir svenskar, huvudlöst.

  23
 5. Svenskar har i för hög grad röstat på partier som gör att svenskar inte känner sig hemma i sitt land.

  42
 6. Nation är ett kollektiv med bland annat gemensamt ursprung, språk och kultur. Nationalitet är tillhörighet till en nation. Med andra ord är du vad du föds till. Att hävda motsatsen är rasistiskt enligt gammal och erkänd definition då man genom att vilja byta nationalitet på en individ i och med det signalerar att dennes nationalitet är inte lika mycket värd som en svensk nationalitet. Klassiska definitionen på rasism. Men det begriper inte de vänsterblivna, annars hade de inte varit västerbliven.

  För att mota Olle i grind kan jag avslöja att jag känner många hårt arbetande människor från andra länder. Ingen av dem betraktar sig som svensk fast de i många fall är svenska medborgare.

  19
  1. Håller med dig. Vi kan aldrig bli svenskar. Och inget fel att vara invandrare. Vi är stolta vem vi är. Men vi valde Sverige till vårt hemland så det är självklart att vi måste kunna språket historia traditioner vara självförsörjade och laglydiga

   13
 7. Om du kommer till Sverige och vill leva här, samt respektera lagar och regler och lär dig språket då är det en assimilation du gör och du behöver inte glömma bort ditt ursprung för detta. Integration är av ondo och det är det vi nu ser problemen med idag. Varför inte fråga de som kom hit på 40 och 50 talet..Då fanns heller inte bidragskarusellen.

  36
  1

Kommentera

%d bloggare gillar detta: