Stäng

Tystnadskultur: Sveriges anpassning till odemokratiska villkor

DEMOKRATI. Tystnadskultur präglar svensk förvaltning, och drivs på både av kriminella hot – och av ovilja att kännas vid känsliga samhällsproblem. Detta fastslog nyligen en oberoende undersökning i Göteborg.

Henrik Jönsson Pressbild

Vad kännetecknar egentligen en tystnadskultur? Varför förekommer ovilja att erkänna känsliga samhällsproblem? Och vad blir konsekvenserna för ett samhälle om det anpassar sig istället för att bekämpa demokratifientliga krafter?

Dessa frågor tar Henrik Jönsson upp i veckans video.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 reaktioner på “Tystnadskultur: Sveriges anpassning till odemokratiska villkor

 1. När mina barn var i tonåren.
  Blev de rånade vid ett flertal tillfällen på både kläder/pengar & oprovocerat misshandlade.
  Alltid av invandrare, alltid i grupper om minst 5-10 st mot 1-2 st svenskar.
  Som förälder kan du göra en polisanmälan, men i slutändan som framförallt ungt offer, vågar du inte gå vidare & vittna, pga inte bara hot från de som rånade dig, utan även från hela det gäng av kriminella de tillhör, till råga på allt med backup även från andra städer. Ärendena skrivs av & försvinner i statistiken. Vilket gör att det finns ett OFANTLIGT stort mörkertal i antal anmälda brott mot framförallt unga människor, men även mot vuxna. Folk skulle baxna om de fattade omfattningen!
  Myndigheter vet om problematiken men väljer & blunda, under tiden så skolas dessa unga allt djupare in i den kriminella världen, utan att få en endaste näps på näsan.
  För över 10 år sedan ville iaf Polisen agera, men var helt baklåsta av Socialen, de behövde först stapla polisanmälningar på hög, för att socialen ens skulle agera, och när väl Socialen agerade så
  var det försent!

 2. Jamen Rädd…
  Om tex socialsekreterarna hotas och en tystnadskultur råder på socialkontoret, så görs ju inget åt problematiken. Då inte bara fortsätter ju problemen, de växer sig ännu större!,
  och om alla löser det med att sluta, vem skall då jobba?

 3. Motherosv
  Javisst, det om det är så. Jag tänkte mer de socialsekreterare och liknande som hotas.
  De bör byta jobb, att ständigt möta folk som hotar en förstör livet.

  1
  1
 4. I Sverige sitter det en otrolig massa politiskt tillsatta tjänstemän i offentlig tjänst. Kompetens har inte varit avgörande för tjänsten, däremot partiboken. Offentligheten är numera nerlusad med socialdemokratiska ”pålitliga” tjänstemän/kvinnor. Naturligtvis är systemet på väg att rasa, när ingen har mod/kurage att säga sanningar. Kombinera sedan med det avskaffade tjänstemannansvaret, så är receptet för blivande katastrof färdigt. Det kommer att krävas mycket hårda nypor för att rensa ”agnarna från vetet”, förmodligen under mycket turbulenta förhållanden.

  18
 5. Grebom5
  Det är enskilda individer som är rädda för våld.
  ”Lösning” det är myndigheternas sakinget för amatörer..

 6. Det som SD alltid råkade ut för var en underavdelning av tystnadskultur som är mycket utbrett i Sverige.

  Även inom tillverkning, hörde en servicechef tala om ett märkligt fel på en produkt, så jag frågade ”har du skrivit en felrapport” svaret blev ”nej det var ju bara ett fall” ”Hur vet du att det inte varit flera fall hos andra återförsäljare som ej heller har rapporterat.”

  Varje liten avvikelse som inte direkt kan hänföras till människors handhavande, måste en tillverkare få veta för att kunna avgöra om en förbättring/ändring skall göras.

  Detsamma gäller en organisation, eller kommunal eller statlig verksamhet veta för att eventuellt åtgärda, fakta ej gissningar för oss framåt.

  Om en ledning struntar i varningsklockor som ringer går det exakt som i Sverige, problemen ökar i omfattning och tafatta insatser sätts in för sent.
  ”Vi såg det inte komma” han som sa det skulle lyssnat till Åkesson istället för att hånfullt slå dövörat till och ropa rasist.

  20
 7. Tystnadskultur har PK/Propaganda lyckats skapa över ett helt lands befolkning!
  Till slut så spricker/briserar det, människor orkar inte längre känna sig
  kvävda & hålla käften!

  27
 8. Det är ett stort problem. Men ingen kultur.
  Om man som enskild blir hotad och om man vet att brottslingarna är kapabla till våld.
  Då har man hamnat i en svår situation, hoten är väl förtäckt så nått längre straff kan man inte hoppas på, dessutom finns det släktingar som kan verkställa hoten.
  Så lösningen bör vara att knäcka hela gäng.

  24
  3
  1. Föreslår du slår upp kultur: ”en grupp individer med gemensamt beteende” är en kulturyttring.
   Har du några förslag till att knäcka hela gäng, eller är du politiker?

   14
   1
  2. Det är dock en tystnadskultur i den mening att, om man på en arbetsplats bara tiger om problematiken för att det inte passar en viss politisk agenda.

   17
   1. PS. inte bara arbetsplats, utan i ett helt land…
    Arbetsplats åsyftade för mig tex en problematik som nyligen blottats inom Göteborgs kommun,
    där en kvinna till slut fått rätt, gällande detta ämne, tystnadskultur.

    15

Kommentera

%d bloggare gillar detta: