Satellitbilder tyder på ryska planer på missiltest

MILITÄR. Satellitbilder tycks visa att Ryssland förbereder sig på att testa sin atomdrivna kryssningsrobot ”Burevestnik” som kan översättas till ”Skyfall” och som är utformat för att besegra USA:s försvarssystem, rapporterar CNN.

Foton från 16 augusti indikerar att Ryssland förbereder ett test nära polcirkeln, enligt experter från Middlebury Institute of International Studies Center for Nonproliferation Studies som har analyserat bilderna. En källa uppger att USA känner till att det kan finnas ryska planer på att testa roboten men varken CIA, Pentagon eller ryska försvarsdepartementet har velat kommentera uppgifterna.

Norska underrättelser varnar för rysk ny kärnvapenteknologi (8 februari)

Det subsoniska kärnkraftsdrivna kryssningsmissilen, den nya ryska 9M730 Burevestnik-missilen som av Nato kallas ”Skyfall”, kan flyga runt jorden i åratal och kommer att tillåta anfall från oväntade håll. Systemet förväntas vara klart att år 2025.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Satellitbilder tyder på ryska planer på missiltest

 1. Det är förmodligen jonraket de ska använda De har expriment flygit sen några år Partiklarna efter dem har hittats av både franska och svenska forskare. Förmodligen var det en sådan raket som exploderade norr om Moskva upp mot norra ishavet för lite mer än ett år sedan. Varning gick ut till befolkningen att de skulle hålla sig inne annars inget större rabalder. Kina har troligen samma teknik så USA är omkörda för länge sedan och de vet det De försöker motverka det genom att bygga flygbaser på små öar i Stillahavet. Deras hangarfartyg har inte en chans mot dessa raketer som kan gå i 20 000km i timmen det gäller bara hitta material som tåll hettan vid friktionen. När de får syn på dem på radarn är det försent sen smäller det
  Deras ambitioner att styra världen har gått dem förbi fast de både försökt med klimat och pandemi. Nu ska ländernas ekonomier knäckas genom nedstängningar och länderna skall betala miljarder till deras medicinska komplex. Allt för att försöka rädda sina investeringar sen snart 100 år tillbaks genom att skämma upp folk

 2. Om nu Putin lyckas med detta, och lyckas spränga väck stora delar av USA,
  kan jag ändå inte förstå hur han tänker, tror han att Ryssland skulle gå skadelös
  ur en batalj med världens största krigsmakt?? Ganska korkat, men bryr man sig
  inte om att människomassor dödas så tänker man kanske så?

  Japan var också en stor och aggressiv krigsmakt ända fram till dagarna D, sen
  blev dom ganska tama!

  3
  4
  • Du kan känna dig ganska trygg när det gäller Putins ambitioner.
   Ska man vara orolig så är det nog mer motiverat att snegla på oligarkerna i USA. Det land som startat flest krig sen andra världkriget. Med motiveringen Skydda vårta intressen, vilka det nu är mer än att äga alla naturtillgångar och att all handel ska försiggå i Dollar Alla som inte följer det är fiender.

   • Möjligen men inte säkert att USA startat flest krig.

    Sovjetunionen använde ofta ombud för att kriga och finansierade så kallade ”frihetsrörelser” runt om i världen, huvudsakliga motivet verkar ha varit att de var/är mot USA och väst.

    Några exempel är Korea, Vietnam, Iran, Afrika, Sydamerika…

    2
    1
 3. Hur drivs en atomdriven kryssningsrobot framåt? Kan inte riktigt greppa hur det drivsystemet skulle fungera.
  Och om det fungerar på en kryssningsrobot, varför inte installera det i flygplan så de slipper tanka hela tiden?

  17
  • Det provades på 50-talet med kärnkraftsdrivna flygplan men det blev för tungt med strålskyddet. På missiler behövs inte strålskydd.

   13
   • @Niklas R Själva strålningen i sig är väl inget större problem om man har tillräckligt mycket massa (luft i detta fallet) mellan reaktorn och folk och fä. Problemet uppstår när roboten förr eller senare dimper ner på marken och går sönder då kan radioaktivt material spridas. Ungefär som Chernobyl spred stora mängder radioaktivt stoff över hela norra europa.

   • ”Ungefär som Chernobyl spred stora mängder radioaktivt stoff över hela norra europa.”
    Vilket är vad jag tänker på. Atmosfären är fylld av mikroskopiska partiklar som då skulle bli radioaktiva om denna kryssningsrobot passerar dem.
    Därefter bildar de moln som genererar regn och dimper ner på jorden och därigenom sprider radioaktiv kontaminering i våra vattendrag, matjord, skolor och bostäder.

    Tjernobyl var en sak, där var källan till strålningen fast och markbunden. Här är tanken att strålningskällan ska flyga omkring i luften och kontaminera partiklar som förr eller senare dimper ner.

    Bara det är ju anledning nog att skjuta ner dem om de närmar sig vårt luftrum.

    3
    3
  • det är sama sak om man ersätter piloten med en dator. då är det en krysningsmissil.. det intressanta med denna är att den enligt vissa har obegränsat med energi för att flyga.? om den få programeras att stiga och axelrera till 71 kilometer i timmen då kommer den inte ned då stanar den där luften är tun nog för att inte kunna attakeras på vanligt sätt

 4. Då måste USA svara med något värre. Om ändå västvärlden, jag räknar Ryssland där också, förstod att den stora satan är Kina och samarbetade kunde vi känna oss tryggare.

  Ryssland samövar med Kina just för att se deras nuvarande kapacitet och att vara snäppet bättre.

  Tror faktiskt att USA ännu anser att de är ”top of the world” och därför kan de bli omsprungna.

  • ja man har skikliga tekniker i ryssland och man har skrivit på spridningsavtalet men det är ju inget som säger att stridsspetsen är nukulär… och det ät ju rimligt med dom prestandan ett par varv runt jorden.. enligt joton utkastat massan gånger hatigheten ger dragkraft i N..det som är intressant är denna massa som skal kastas den måste finnas med ? om inte projektilen tar den ur luften? men totalt sett frågan är om man lyckas hålla motorn sval nog för att inte förångas. eller har man ett tungt matrial som man kan förgasa i låga tempraturer. det är intressant men en väldigt liten mängd nukulärt marial kan inneholla ofantliga mängder energi ocl av hävd anses det vara väldigt svårkontollerat..
   vi får se om putin ringer bläden och säger att en krysningsmissil har smitit ock kommer troligen att flyga via nordpolen över usa till nordpolen och tillbaka till den jättehhemliga raketbasen så han ber jänkarna att inte följa efter i sju gånger ljus hatigeten. datan ombord kan se det som en fientlig handling.

  • angående kina var det Kissinger som gjorde kineserna rumsrena …
   och har man tagit fan i båten. då får man också ro han i land..

 5. USA och NATO borde dra slutsatser av den ryska vapenutvecklingen. D v s dra tillbaka ett antal baser runt Ryssland och sluta subversera ryska grannländer, däribland Sverige. Ryssland har alltid skapat en zon runt sina gränser där det inte finns fientligt sinnade trupper. Nu när dessa är borta och västvärlden sätter sina eller allierade trupper direkt längs ryska gränser, så återstår ju bara för Ryssland att bygga överlägsna försvarsmedel. Tekniskt ligger Ryssland (och Kina) 10-20 år före och försprånget ökar.

  15
  12
  • Den där zonen bestod av ockuperade och utsugna länder vars enda uppgift var att förse Ryssland/Sovjet med industrivaror. Ytterst få polacker, tjecker, ester, letter, litauer och andra tidigare undersåtar vill tillbaka till den ordningen även om det naturligtvis är synd om stackars missförstådda Ryssland.
   Har Salomonsson någonsin funderat över varför de tidigare lydstaterna sökte medlemskap i NATO?
   Här i Finland har vi alltid betraktat Ryssland med misstänksamhet och det på goda grunder.

   18
   3
  • Det är nog tvärtom. Ryssland/Sovjetunionen har alltid hotat grannländerna inkl. Sverige plus länder över hela världen genom så kallade proxykrig och Putin är inte bättre.

   10
   8

Kommentera