Politiker och civila ”rådgivare” – Hånades av afghanerna

AFGHANISTAN. Unga, ambitiösa och självsäkra, men ack så historielösa är omdömet om västerländska politiker. Johannes Nytrøen (62) har nästan fyrtio år i den Norska Försvarsmakten bakom sig. Han har flera tjänstgöringsperioder utomlands bakom sig, bland annat i Afghanistan där han hjälpte till att utbilda de afghanska säkerhetsstyrkorna. Han gick i pension 2016 och har startat en egen säkerhetskonsultverksamhet , skriver Resett.no

Johannes Nytrøen från Facebook

På tisdagen lade han upp ett inlägg på Facebook som började med frågan: ”Var det värt det?”.

Nytrøen fortsätter att hylla sina kollegor i uniform. ”Al Qaida eliminerades militärt. Kort sagt, bra. Så jobbet var gjort ”, skriver han. Det som var ”en plantskola för terrorister bekämpades”.

Men det räckte inte för politikerna.

”Men då trodde de västerländska politikerna att väst kunde skapa en demokrati ur Afghanistan” när vi väl var där på något sätt.

DET var elände. Unga, ambitiösa och självsäkra, men ack, historielösa västerländska politiker borde ta sig tid att studera Afghanistans historia. De borde ha tagit lite mindre Møllers tran (fiskleverolja) och frågat sig hur det vi i Europa kallar demokrati, skulle fungera som ett styrsystem i ett afghanskt socialt system som funnits sedan tidernas gryning, tills väst kom 2001, ett system som var och är byggd kring familjeklanen och etnicitet.

Där säkerheten inte garanteras av «staten», utan genom ett invecklat lokalt nätverk. Inte mycket annorlunda än vad som rådde i Norden för 11–1200 år sedan ”, skriver den pensionerade militären och fortsätter:

Den västerländska demokratin hade, och har, – noll – chans att få fotfäste i detta samhälle. Det borde västerländska politiker veta. Därför var västs demokratiseringsprojekt dömt att misslyckas redan från början.

Nytrøen tror att det är en stor skillnad mellan den norska militären och de civila rådgivare de arbetade sida vid sida med.

”När jag tjänstgjorde i Afghanistan för 11 år sedan hade jag och många av mina kollegor inga illusioner om att detta projekt skulle lyckas. Den norska och andra militära styrkor löste uppgiften som politikerna hade instruerat. Och de löste uppgiften bra och effektivt. ”

Sedan kommer kritiken: ”Samtidigt såg vi att de västerländska civila ansträngningarna som skulle bygga upp det civila samhällets funktioner var naiva och hjälplösa. Ju längre norr och västerut i Europa de civila ”rådgivarna” kom ifrån, desto mer naiva och hjälplösa framstod de. (…) Vi som arbetade och bodde tillsammans med våra afghanska kollegor bevittnade hur afghanernas unga och ivriga civila ”hjälpare” förlöjligades i hemlighet. Men de hade pengar. Mycket pengar. Och DET är något afghaner har förstått och därför höll afghanerna med. Så länge pengasäcken var öppen ”, skriver Nytrøen.

-Pettersson tycker att det verkar kloka ord, men att få naiva ”goda” politiker att inse att det är vi i Norden och vår syn på livet som är extremt om man jämför med den stora världen blir inte lätt…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Politiker och civila ”rådgivare” – Hånades av afghanerna

 1. Dissidenden
  Den enda inkomst jaag har är pension.
  Skulle inte ta emot en krona för att sprida åsikter, även om jag höll med dem.

 2. Vi som har lite minne mins att det var USA som gav talibanerna i Afghanistan både vapen, utbildning och pengar 1990-talet. Dock vände sig talibanerna emot USA som tack för hjälpen.
  Nu verkar det som Kina gör samma sak, allt för att säkra tillgången till metaller.
  Kineserna blir nog inte lika lätt att vända sig emot. Och varför skulle talibanerna göra det? Kinas sätt att regera överrensstämmer mer med taliban-regeringens, än med västerländsk demokrati.

  15
  1
  • Kinas regeringsrepresentant sade i dag att man förväntar sig en ”stabil” och ”tolerant” talibanregering i Afghanistan samt att först därefter kan man diplomatiskt erkänna en sådan. Igår framträdde dessutom, en kvinnlig talesperson (utan slöja) för kinesiska UD, som fick kommentera talibanernas seger; detta var en tydlig markering från Kina till de muslimska talibanerna (vilka för övrigt helt har avstått från att uttala sig om kinesiska regimens behandling av muslimerna i Xinjiang-provinsen). Kina för en hård realpolitik i sitt grannområde, bl.a. med tydligt villkorat bistånd – motsatsen till svenska regeringen.

  • Talibanerna ansågs aldrig som något problem förrän de bestämde sig för att stänga ner all opium-odling i Afghanistan. Därmed ströp man CIA’s inkomstkälla för black-ops. Att införa demokrait var bara ett skådespel för att ha en anledning att stanna i landet och trygga knarkproduktionen. Det är föga förvånande att man tillsatte knarkbaroner i de ledande befattningarna i den nya ”demokratin”. Det var ohållbart redan från början.

   3
   1
 3. Stenbock
  Du kan inte läsa nått av mig utan att reta dig.
  Men du verkar mer intresserad av att klaga på mig än kommentera det jag skriver.
  Jag vet inte bäst men jag brukar uttrycka en åsikt..

  1
  9
  • Rädd:
   Varför tror du jag ofta bemöter dig ??
   När jag för 70 år sedan gick i skolan, (högre allmänt Läroverk) fick jag lära mig,att om en uppsats handlar ämnet Rosenkål,kan man inte plita ner en massa rader om Svensk politik,eller om Islamister i Afghanistan !!
   Sedan har jag fått uppfattningen,att du är lite av ”gubben mot strömmen”….Oavsett vem som kommenterar.. 😉

 4. Håller med Rädd . Vi pensionärer vet bäst . Vi har en lång erfarenhet av livet och dess turer . Som ung har man inte det vilket jag själv har som erfarenhet från min egen ungdom . Så bäste Rädd se tiden an och lär dig på livets resa så kan du också komma till insikt . Om du nu inte lär dig på resan så lär du inte bli så gammal.
  Med vänlig hälsning, Sjöström

 5. Har skrivit det tidigare en svensk riksdagsledamot skall ha minst 15 års arbetslivserfarenhet i privat företagsverksamhet
  varav 5 år utlandsstationerad, detta borde vara minimikrav för att kandidera.
  Då men inte förr kunde vi minimera vansinnesbesluten.

  31
 6. Pensionärer vet alltid bäst, Lars Bern leder de svenska, vaccin nej, det blir varmare, nej osv.

  1
  36
  • Rädd:
   Och vad tycker du ?? Har förstått du inte är en tonåring,även om det ytligt i stora delar verkar så.

   33
   • Nä det tror jag inte Dissidenten Beror nog mer på förvirring med att hålla reda på alla uppgifter samt lever i föreställningen att MSM skrivrt och talar anninig.
    Men visst har han rätt i att pensionärer vet bäst om minnet finns kvar De har ju längst erfarenhet utifrån sin tillvaro

Kommentera