Makthavare fortsätter sabotera för klimatet

KLIMAT & PROPAGANDA. Martin Hultman har under flera år blivit mycket uppmärksammad för sin forskning kring klimatförnekelse och för att anlägga ett genusperspektiv på attityder till klimatforskning. Inte minst kopplingen till maskulinitet och högernationalism har blivit uppmärksammad.

Martin Hultman Bild: Chalmers

Trots att klimatforskarna är eniga om att klimatförändringarna är människans produkt, fortsätter många att förneka eller blunda för detta faktum.

Det finns flera former av klimatförnekelse men den mest betydande är responsförnekelse, enligt Martin Hultman som är docent i miljöstudier vid Umeå universitet. Det innebär att makthavare och företag som är medvetna om klimatkrisen ändå fattar beslut som går tvärs emot det som behöver göras för att vända utvecklingen.

Det ser vi fortfarande, som i hur regeringen godkänner ett motorvägsbygge i strid mot klimatmålen eller valde bort att räkna konsumtionsutsläppen i klimatmålen, trots att man vet att de har stor påverkan, säger Hultman till Dagens Nyheter, tyvärr bakom betalvägg.

Olika former av klimatförnekelse:

 • Organiserad: Grupper såsom Klimatsans eller Stockholmsinitiativet i Sverige samt lobbygrupper som Heartland Institute i USA, som understödjer och sprider klimatförnekelse.
 • Partipolitisk: Partier såsom till exempel Sverigedemokraterna som motarbetar olika former av klimatpolitik.
 • Responsförnekelse: Exempelvis när människor i ledande ställning tar beslut som byggande av flygplats i Sälen, vilket går helt emot den klimatpolitik de säger sig bedriva.
 • Vardagsförnekelse: När människor lever som om de inte visste om klimatutmaningarna och till exempel flyger utomlands flera gånger om året.

Källa: Chalmers

-Pettersson säger att Martin Hultman verkar vara en kul kille. Genusperspektiv på attityder om klimatet och att påstå klimatforskarna är eniga trots att han borde veta att så inte är fallet…Han låter som en miljöpartistisk politiker som rabblar propaganda…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Makthavare fortsätter sabotera för klimatet

 1. Lika stor fjant som Rockström professor i miljövetenskap?
  Bara de obildade höjer dessa fjantar till skyarna

 2. Överbefolkningen fortsätter, djurens miljö försvinner, skogen blir trädplantager.
  Miljöpartiet reagerar inte, om befolkningen var som på femtiotalet så skulle vi alla leva gott och plocka kantareller på hösten.

 3. Jag gillar hur folk som tramsar omkring på universitet hela livet säger sig veta vad som händer utanför universitetets väggar.

  17
 4. Feminist-fjollan Martin H:s PK-svammel grundar sig i den politiska agenda som numera helt styr det mesta av vad s.k. forskning handlar om. Fel agenda = inga ekonomiska anslag. Känslomässigt dravel som kön, hudfärg och politisk hemvist har ju inget med vetenskap att göra.

  Klimatets regelbundna växlingar styrs till största delen av solens växlingar. Och eftersom solens volym är 1,3 miljoner ggr. större än jordens, så har den lille fjanten en hyfsad hemläxa…

  35
 5. Funderar ofta över varför vi äldre förnuftiga,föddes 50 år för tidigt ?
  Där flertalet av oss har släpat och kämpat,för en bättre framtid. Allt nu förgäves—-
  Idag tycks det vara behändigare att sitta på en stol med välbetalda tjänst,samtidigt pryda sig med titlar,som inte ens var uppfunna på vår tid !
  Deras politiskt korrekta ”lappakaia” presenteras sedan gärna i Stats-pressen

  33
  • Stenbock!
   De som nu tror sig veta allt och tycker vi, Du och jag inte vet vad vi talar om, kommer förmodligen på ålderns höst säga samma sak om de då unga vilka gör ungdomliga misstag.

   Ålder ger inte nödvändigtvis högre intelligens men utan tvivel mer erfarenhet, du har väl hört följande ”av erfarenhetsmässiga skäl kommer vi att göra som följer.”

 6. Martin Hultman är ett typiskt exempel på en av de nya pseudovetenskapliga kvasi-akademikerna. Det han håller på med har ingenting med vetenskap att göra:

  Academic Titles:
  • Associate professor/Docent i vetenskaps-, teknik- och miljöstudier, Umeå universitet, 2016
  • Filosofie doktorsexamen i teknik och social förändring, Linköpings universitet, 2010
  • Filosofie magisterexamen i samhälls- och kulturanalys, Linköpings universitet, 2002

  Selected teaching experience (since 2015):
  LiU:
  Kursansvarig : Gräsrotsinitiativ för ett hållbart samhälle (2016), 7,5 hp,
  Kursansvarig: Analytical Frameworks (2015-2017), 15 hp
  Kursansvarig: Doktorandkurs, Making Public(s) (2016), 7,5 hp
  UmU:
  Kursansvarig: Doktorandkurs, Theorizing Posthumanities (2015), 15 hp
  GU:
  Kursansvarig: Teori och metoddelen av Idéhistoristoria, teori och metod (2017), 4hp
  Kursansvarig: Kulturgeografi metodkurs (2017), 4hp
  Chalmers:
  Kursansvarig: Sociala innovationer och socialt entreprenörskap
  Föreläsare vid Genus & Teknik
  Föreläsare vid Teknik & Kultur

  29
 7. Även om artikeln inte i detalj visar den/de frågeställningar den s k ”forskningen” skall undersöka, så har karlen redan utlovat vilket resultatet skall bli. Sådant är politisk forskning och har inget med ”äkta forskning” att göra. Och politikerna öser anslag över alla forskningsprojekt som utlovar ”de politiskt korrekta” resultaten.
  Hela klimatbedrägeriet bygger just på sådan politisk forskning.

  47
 8. ”Martin Hultman, född 1976, är en svensk docent vid institutionen för teknikens ekonomi och organisation (TME) vid Chalmers tekniska högskola. Han har blivit uppmärksammad för att anlägga ett genusperspektiv på attityder till klimatforskning.[

  Sedan 2018 är Hultman ledare för ett globalt forskarnätverk om klimatförnekelse CEFORCED (Centre for Studies of Climate Change Denialism). Nätverket ska bland annat jämföra hur klimatförnekelse ser ut i olika länder, samt undersöka olika aspekter och normer i samhället som försvårar acceptans av klimatvetenskapens slutsatser.” (wikipedia)

  ”• Associate professor/Docent i vetenskaps-, teknik- och miljöstudier, Umeå universitet,
  2016
  • Filosofie doktorsexamen i teknik och social förändring, Linköpings universitet, 2010
  • Filosofie magisterexamen i samhälls- och kulturanalys, Linköpings universitet, 2002” (CV Chalmers)

  Jämfört med exempelvis Lars Bern:

  ”Efter civilingenjörsexamen i teknisk fysik vid Chalmers disputerade han 1976 vid samma lärosäte för teknologie doktorsexamen på en avhandling rörande matematisk modellering av rapsoljehydrering. Han har också arbetat på Volvo med utveckling av alternativa drivmedel.” (Wikipedia)

  Civilingenjör och teknologie doktor VS räknenisse(?).

  31
  • Läs Hanne Kjöllers senaste bok, om hur politikerna petar i universitetens verksamhet bl.a.
   Håller helt med dig, han försmutsar Chalmers, riktigt skitar ner deras rykte, den dåren borde forska vidare på Södertörn i stället! Jävla kvasimupp!

   14

Kommentera