Stäng

Ingen hjälper dem

Lokaltidningen berättar om en afghansk man som levt i Sverige några år. I intervjun säger han orden som faktiskt förklarar mer än han anar.

Krig är hemskt, om det råder ingen tvekan. Att leva i ett land där tyranni styr med järnhand är givetvis inget någon längtar efter. Att vissa områden i världen, år 2021, har svårt att anamma demokrati och en modern syn på samhället, säger nog mer om dem än om oss.

Ändå är det till oss i ”den rasistiska och inhumana” västvärlden som alla vänder sig i längtan efter fred och frid. Det egna ansvaret skjuter man lite åt sidan.

En av alla de som tagit sig hundratals mil till just lilla Sverige i sökandet efter fred och frid, är Rashid.

Han kom till Sverige för ett antal år sedan (när få vi inte veta), men i intervjun får vi veta att familjen är kvar i Afghanistan och att Rashid oroas över deras tillvaro. ”Ingen gör motstånd”, säger Rashid och här sätter han fingret på problemet.

Visst kan man sympatisera med människor som flyr krig, men när majoriteten av de som flyr är män i åldern 18-30 gör man det lätt för de som vill ta över. Bara i Sverige finns säkerligen 20-30 000 män i den åldern, i hela västvärlden säkert hundratusentals. De har flytt, de har lämnat och kvar hemma finns gamla, kvinnor och barn. Tacka för att talibanerna kunde ta över ett helt land på bara sju dagar.

Rashid jobbar och det är bra. Alla som kommer till Sverige har, liksom vi själva, en skyldighet att arbeta, försörja sig själv och respektera de lagar som vårt land byggts upp kring. Fast den stående frågan är. Var gör utbildade lärare, läkare, sjuksköterskor, ingenjörer m.fl. störst nytta?

Jo, i de söndertrasade hemländerna.

Lek med tanken att hundratusentals brittiska män flydde till USA under 2:a världskriget och att hundratusentals fransmän drog till någon gammal koloni i Afrika. Hur många dagar hade Hitler då behövt för att erövra Europa?

Fast nu märker vi hur politiker börjar vädra om humanitet och ett mottagande av x antal afghaner och i media får vi ta del av den ena snyftaren efter den andra och snart får vi höra regeringen Löfven deklarera att lilla Sverige åter öppnar sin famn för x antal asylsökande från ett land hundratals mil härifrån.

SN

8 reaktioner på “Ingen hjälper dem

 1. Nu är ju många av de som kallas afghaner hazarer och har bott i Iran i generationer. Att hävda det slår naturligtvis inte lika bra när man kommer till det absolut närmaste grannlandet, dvs Sverige. På det viset kanske man kan säga att det inte hade spelat nån roll för Afghanistan-debaclet om hazarerna hade levt i Iran.

  Det som ingen verkar ta upp i debatten är att folket i Afghanistan till 99% sympatiserar med den typ av islam som talibanerna företräder. Man har fått den regering som man vill. Man har hos gemene man aldrig gillat att vara ockuperade av västmakter som sprider sitt dåliga kristna inflytande. Detta, plus den enorma korruptionen (Afghanistan hamnar längst ned på korruptionsindex) gör att krigsherrar i de olika regionerna, som bara understött centralregeringen mot enorma mutor (kanaliserade genom väst), inte hade nåt problem att komma överens med talibanerna, när de dök upp.

  Det måste vara världens sämsta armé i alla tider. En afghansk ”soldat” som intervjuades på Rapport sa ungefär: de hotade oss, då blev vi rädda och stack. Vilka eländiga figurer!

 2. Det finns länder där det tidigare krigats men där det inte krigas nu. Dit kan afganerna flytta. Då kan de hjälpa till att bygga upp dessa länder och när/om deras eget land i framtiden behöver samma sak, vet de hur man ska göra. Men att ta de till sverige och sätta de i bidragssystem är inte en produktiv lösning.

  17
 3. Feg var jag inte. Krigsplacerade var vi till 47 års ålder. Vi män hade svurit Krigsman Erindran att försvara fosterlandet. Det fanns undantag, Tomhylsan ock Knallskottet.
  Idag är dom fler och frågan om de är fega när det kommer till att försvara sina nära och kära.
  Jag hoppas inte, dessutom har de ingenstans att fly.

  18
  1. Rädd!
   Ja du har rätt det finns många andra ord än feg, håller inte med dig att det är lätt att kalla andra människor något men ytterst svårt att finna det rätta ordet.
   Att kalla dig något avstår jag ifrån tror inte ens finns något lämpligt ord.

 4. Som tidigare nämts är Afghanistan inte ett enhetligt land, det består av olika etniska grupper, där pashtunerna är det största och de är främst de som är talibaner. Det förklarar en del av att det är svårt att bjuda motstånd.
  Regeringen har heller inte kunnat ena folket, då det inte funnits nått att ena. Pakistan har samma folkgrupp som talibanerna och Pakistan har hjälpt talibanerna med vapen och info.

  4
  19
 5. Felet är att för många hjälpt Afghanistan i decennier nu och att de som kunnat gjort motstånd flytt med tanken, vi bryr oss inte om någon annan. Bättre fly än illa fäkta, blev orden för de fega.

  45

Kommentera

%d bloggare gillar detta: