Libanon är en större fara för Europa än Afghanistan

MIGRATION. Frontex är EU:s gemensamma gräns- och kustbevakningsbyrå. Frontex samordnar medlemsstaternas gränskontroll. Varje år passerar cirka 700 miljoner människor EU:s yttre gräns. Kontrollen av EU:s yttre gränser är därför mycket viktig för alla EU-och Schengen-associerade länder. Frontex uppgift är att i samarbete med medlemsländerna koordinera det operativa arbetet vid EU:s yttre gränser. Frontex bildades 2005 och har sitt säte i Warszawa, Polen.

Efter talibanernas maktövertagande är det stor risk att ett stort antal afghaner söker sig mot Europa, men mer akut, och närliggande, varnar Frontex för en annan flyktingkris i de senaste inrapporterade siffrorna från EU:s gränsskyddsmyndighet. Europa kan stå inför en historiskt stor flyktingvåg om inte internationella aktörer griper in.

Antalet illegala gränspassager vid Europas yttre gränser under de första sju månaderna 2021 nådde över 82.000, 59% mer än för ett år sedan.

I juli registrerade Frontex 17.300 olagliga gränsövergångar, 33 procent fler än samma månad förra året och något fler än föregående månad (14.600) i år Migrationstrycket har under året fortsatt att byggas upp vid Europeiska unionens östra gränser med mer än 3000 olagliga inresor från Belarus som registrerades vid gränsen till Litauen i juli.

Den centrala Medelhavsrutten stod dock för den högsta andelen olagliga gränsövergångar i juli, följt av västra Balkanrutten.

Centrala Medelhavet: I juli har 7600 olagliga gränsövergångar registrerats på den centrala Medelhavsrutten till Europa, ungefär i linje med samma månad förra året. Detta ger summan för i år till 30.800, en ökning med 96% jämfört med förra året. De flesta migranter på denna rutt kom från Tunisien, Bangladesh och Egypten.

Västra Medelhavet: På sjövägen till Spanien registrerade Frontex 1380 migrationer, en minskning med 32% jämfört med juli 2020. Hittills i år upptäcktes 7040 olagliga gränsövergångar på denna rutt, ungefär i linje med förra årets trend (6500).

Algeriska medborgare representerade 67% av alla ankomster på denna rutt, följt av marockaner. Anledningen till en så hög andel algeriska medborgare kan vara den pågående politiska och ekonomiska situationen i landet som har fått ett ökande antal människor att försöka nå Europa.

Västafrikanska: Nästan 400 olagliga överfarter har upptäckts på västra afrikanska rutten i juli, i linje med samma månad förra året. Totalt var det 7350 upptäckter i år, 130% fler än förra året. De flesta medborgare fortsätter att komma från länder söder om Sahara.

Västra Balkan: På västra Balkan upptäcktes 3.600 i juli, 67% mer än för ett år sedan. Det totala antalet olagliga gränsövergångar i år ökade med 90% och uppgick till 22.600. Majoriteten av migranterna kom från Syrien och Afghanistan, följt av medborgare i Marocko.

Östra Medelhavet: I juli observerade Frontex en liten minskning av antalet spårningar på rutten mot Grekland i juli med 1065 olagliga gränsövergångar. Totalen för de första sju månaderna i år sjönk med 33% och nådde 9000 jämfört med 13370 året innan. Medborgare i Syrien och Turkiet stod för det största antalet upptäckta migranter.

Ovanpå detta står Libanon på gränsen till kollaps. Där råder en akut matbrist, bensinbrist och ekonomin fungerar inte.

Av 1,5 miljoner syriska flyktingarna är uppskattningsvis 400000 vapenföra män som desserterat. De har troligen inga ambitioner att återvända hem till Syrien av rädsla för vad Assadregimen kan ha i åtanke för dem. Samtidigt så är dessa främst sunnimuslimska syrier illa sedda av Hizbollah som är Iran och Assad allierade shiamuslimer.

Skulle situationen i Libanon totalt kollapsa och tvinga fram en ny flyktingvåg står det och väger mellan två grupper. Syrier och de kristna libaneserna. Den syriska gruppen domineras av låg utbildning och utbredd analfabetism. De kristna libaneserna präglas av att stå kulturellt och utbildningsmässigt närmare Europa. Högutbildade och drivna har dessa historiskt visat bättre anpassning till sina nya hemländer.

Men sannolikheten att kristna skulle lämna Libanon som är något av kristendomens vagga i Mellanöstern är mindre. Det var i Libanon som de första egentliga kristna församlingarna uppstod efter Jesu korsfästelse.

Krisen i Libanon är en avsevärt mycket mer akut än krisen Afghanistan för både regionen i sig och Europa.

-Pettersson säger att trots allt känns det tryggt. EU-kommisionär Ylva Johansson (S) har en grundlön på 245.000 i månaden för att bland annat ansvara för stärka de yttre gränserna, reformera reglerna för asyl, återtagande och återvändande, trappa upp kampen mot människohandlare och människosmugglare för att slå hål på deras affärsmodeller.
Genomföra en förstärkt europeisk gräns- och kustbevakningsbyrå som ska bidra till starka yttre gränser.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Libanon är en större fara för Europa än Afghanistan

 1. Pettersson har rätt när han skriver:
  ”att trots allt känns det tryggt. EU-kommisionär Ylva Johansson (S) har en grundlön på 245.000 i månaden för att bland annat ansvara för stärka de yttre gränserna,”
  – De vänder tillbaka vid blotta åsynen av en ett portätt av EUkommissionärskan – skräckslsgna.

 2. Och detta är bara början, trycket mot Europa kommer bara öka de närmaste decennierna. Frontex måste i princip bli en armé som försvarar EU mot invasion, men det kommer svida och förhalas och FN kommer vråla från andra sidan Atlanten om vårt ansvar att gå under och bli Eurabia så det blir väl som det blir.

  18
 3. Gamle Fälldin har ett bevingat uttryck ”håll gränsen” Det var i ett annat sammanhang men gäller fortfarande. Om Lööf, den dryge läkaren och pedofilerna fattat detta hade vi haft det bra i Sverige

  13
 4. Problemet är att de svenska kvinnor som via journalistiken och politiken styr Sverige nu kommer att göra allt för att få de Afghanska männen till Sverige.

  20
  • Var finns/gömmer sig då de riktigt äkta Feministerna/Kvinnorna i Sverige!?
   Jag vet att jag inte är den enda kvinna, som känt att jag aldrig någonsin ansett mig tillhörig
   i denna in faktum Fabricerade Fejkfeminism som jag/vi tyvärr fått växt upp med. Något som in faktum tom gav mig klåda redan som tonåring. Instinktivt var det något som inte stämde & var fel!

 5. När jag ser denna kommunist kommer jag att tänka på, Gröna Lund och stället man kastade bollar i en clowns mun.
  Där kanske, men bara kanske skulle hon kunnat ha passat in.

  25
 6. Sverige är mer illa ute än andra Europeiska länder .
  Pga vårt otroligt svaga styre .
  Det krävs ärliga och starka politiker i en orolig värd .
  Och det har vi tyvärr saknat de senaste 15 åren .
  Och som man bäddar får man ligga .

  35

Kommentera