Afghanistans tillgångar i USA frysta för talibanerna

UTRIKES. Talibanerna kommer inte få tillgång till några ekonomiska resurser som landet har sparade i USA, uppger källor till AFP. Enligt internationella valutafonden (IMF) har Afghanistan uppskattningsvis motsvarande drygt 81 miljarder kronor i sparade tillgångar – majoriteten av dessa hålls utomlands. Exakt hur stora tillgångar Afghanistan har i USA är inte officiellt.

Talibaner i presidentpalatset, Kabul. Bild från Twitter

Utöver att USA nu fryser landets tillgångar kan de även införa sanktioner mot talibanerna. – Afghanistan förlitar sig otroligt mycket på utländska bistånd. Så tillgång till dessa kommer att vara kritiskt för talibanerna, säger den utrikespolitiska experten Vanda Felbab-Brown, till AFP.

Sverige kommer att lägga om och dra ner på biståndet till Afghanistan efter det att talibanerna tagit makten i landet, säger biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) till Dagens Nyheter. Han säger att det inte finns några förutsättningar för att svenskt bistånd, som bland annat syftat till att stötta bygget av demokratiska institutioner, kan ligga kvar på samma nivå som tidigare.

Samtidigt ökar andra behov i landet så det totala svenska biståndet kommer fortsatt att vara högt men se annorlunda ut, säger han till DN. Ministern säger också att regeringen måste kunna säkerställa att bistånd från Sverige inte hamnar hos talibanerna, ”eller till att legitimera talibanstyret”.

-Pettersson noterar att det totala svenska biståndet på drygt 50 miljarder per år kommer inte att minska så regeringen ser tydligen inga behov i Sverige.

Afghanistan är världens överlägset största opiumproducent, det krigshärjade landet står för närmare 90 procent av allt opium på världsmarknaden. Opium, den intorkade mjölksaften från opiumvallmo, används bland annat för att ta fram heroin.

Talibanerna har säkert inga problem att tjäna pengar på knark och samtidigt förstöra västvärlden. Knarkare och knarklangare har de exporterat tusentals.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Afghanistans tillgångar i USA frysta för talibanerna

 1. – men socialdemokraterna sänder en massa pengar till
  Afghanistan/muslimerna ………………. kan det vara för att
  de är bundna av KONTRAKTET de har med muslimerna
  sedan 1999 ? ? ? ! ! !

  Vi har sekten i Vårt Fosterland ………………..

  Det är snart val i Vårt Fosterland ………………

  19
 2. Så går det till i den stora världen som SIDA inte har en aning om, de skänker 3 miljarder till ett land som har drygt 81 miljarder sparat utomlands.
  Gör svenskarna en tjänst, lägg ner SIDA och stoppa penningslöseriet!

  38

Kommentera