Stäng

Kommunistiska Kuba tvingas till privatiseringar

KOMMUNISM. Pandemin och sanktionerna från USA har pushat den redan bräckliga kubanska ekonomin ned i en djup kris, vilket är en av orsakerna till de nya reformerna på önationen, skriver Reuters.

Olof Palme och Fidel Castro

Bristen på mat, mediciner och andra förnödenheter har blivit extrem när Kuba haft svårt att importera varor. Dessutom har covid-19 fått fäste, Miami Herald skriver i ett reportage att landet har fjärde flest bekräftade fall per person i världen.

Tusentals små och medelstora företag får tillstånd att etablera sig inom de närmaste månaderna på Kuba.

Det handlar om en av de viktigaste ekonomiska reformerna som den kommunistiska regimen i öriket genomför sedan alla företag nationaliserades på 1960-talet.

För första gången sedan 1968 kommer små och medelstora företag att tillåtas verka.

Enligt den nya ”blandekonomin” får företagen ha högst 100 anställda, och enskilda individer kan äga bara ett företag.

Detaljerna i reformen presenteras nästa vecka.

Den nya lagen gäller också små och medelstora statliga företag som konkurrerar med de privata företagen.

I livsmedelsbranschen kommer tusentals statssubventionerade matställen att antingen stängas, bli kooperativa företag eller omvandlas till småföretag, säger en anonym person som nyhetsbyrån Reuters talat med.

Det har också tidigare funnits privata lantbruk och jordbrukskooperativ på Kuba, men den största delen av ekonomin styrdes av staten fram till slutet av 1990-talet då mindre affärsverksamhet fortfarande var strängt reglerad men tillåten med vissa begränsningar inom ett fåtal områden. Egenföretagare kunde till exempel då börja med taxiverksamhet.

De nya reglerna utgör en viktig del av de ekonomiska reformer som Kubas nya ledare Miguel Díaz-Canel planerat.

Coronapandemin och USA:s sanktioner mot Kuba har skakat om den redan tidigare svaga kubanska ekonomin. Bristen på mat, mediciner och andra basförnödenheter har tagit alarmerande proportioner.

Nu hoppas man på att reformen ska diversifiera ekonomin, sätta fart på landets konkurrensförmåga och öka sysselsättningen

Man räknar med att den icke-statliga sektorn på Kuba på några år ska stå för över 50 procent av landets alla anställningar.

Kubas ekonomi har levat i stagnation i många år, och minskade år 2020 med 10,9 procent.

-Pettersson säger att det är lätt att skylla på pandemin och USA, men sanningen är att det kommunistiska systemet inte fungerar utan stöd av någon.

Tänk på att det i Vänsterpartiets program än idag står att de ska förstatliga privata ägodelar om de får makten. De tänker, om de kan och får möjlighet göra Sverige till ett nytt Kuba eller Venezuela.

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 reaktioner på “Kommunistiska Kuba tvingas till privatiseringar

 1. Det är nog för mycket begärt att våra urusla politiker skulle vakna till och se vad de ställt till med.
  Kuba är i utförsbacke , som alla socialistiska stater , precis som Sverige .
  Eller Venezuela del Northe som det också kallas .

  12
 2. När klanen Castro förlorade greppet, så lossar bojorna så sakta förmodligen måste den som skall starta eget vara medlem i Partiet.

 3. Kommunism och religion har sin grund
  i fantasier där verkligheten är ett hot.

  – men tro om det tröstar.

  14
 4. I vilket land på jorden har kommunistsystemet fungerat? Det borde väl ung vänster kunna svara på? Varför skippade Ryssarna detta system efter 75 år? Och för övrigt hela öst Europa med, för det har aldrig fungerat, kommer aldrig att fungera hur mycket än smårödingarna här hemma önskar så, det är bara Nomenklaturan som lever gott på det!

  23

Kommentera

%d bloggare gillar detta: