Stäng

Färre än två procent av bränderna har naturliga orsaker

BRÄNDER & KLIMAT. Långt ifrån alla skogs- och markbränder i Europa har naturliga orsaker. Det fick italienska brandforskare konkreta bevis på i helgen när en misstänkt mordbrännare plötsligt dök upp i forskningsunderlaget. För att lära sig mer om vad som orsakat den senaste tidens bränder i Montesarchio, fem mil nordöst om Neapel, har ett forskarteam satt upp kameror runt om i kommunen. Men det var ingen naturlig brand som fångades på bild, skriver SVT.

Bild av bertknot is licensed under CC BY-SA 2.0

Det var på torsdagen som forskarna gick igenom materialet från kamerorna och såg en person komma gåendes in i bild, se sig omkring för att sedan böja sig ner i vägkanten och tända eld på det torra gräset.

Den misstänkte mannen, en får-och getuppfödare från området, spårades upp av polis och försökte vid gripandet göra sig av med en tändare, rapporterar Voice of America.

Enligt utredarna tros mannens syfte ha varit att bränna av det torra gräset för att nytt bete till boskapen skulle gro, en metod som var strängt förbjudet vid tillfället.

Med omkring 800 skogs- och terrängbränder är Italien långt ifrån hårdast drabbat av länderna kring Medelhavet i år. Men det är ändå tre gånger så många bränder som landet normalt brukar ha. Främsta orsaken är den värme och svåra torka som drabbat landets södra regioner och som också hotar skördarna.

Landets milljöminister, Roberto Cingolani, sade förra veckan i parlamentet att 57,4 procent av bränderna visat sig vara medvetet anlagda och att 13,7 procent orsakats av mänskligt slarv.

Mindre än två procent av bränderna har naturliga orsaker som till exempel blixtnedslag, sade Cingolani. I 22 procent av fallen har inte den exakta brandorsaken gått att fastställa.

Coldiretti, ordförande för jordbruksföreningen sa också att det tror att 60% av bränderna tänds av mordbrännare, vissa med maffianband, i tvister om mark eller i ett försök att tvinga bönder att sälja för att ge plats för industriell utveckling.

Nära orten Troina på Sicilien greps i förra veckan två personer. De misstänks ha tänt eld för att förstöra åkrarna i ett område där en solkraftspark planereras.

Det finns en hypotes att de intressen som vill bygga solenergianläggningar försöker underminera jordbrukarna, säger Troinas borgmästare Fabio Venezia till La Republica.

Claudio Fava, chef för den regionala antimafiakommissionen, sade vid en utfrågning: ”Vi måste notera att på Sicilien är det inte grillar och snårskog som orsakar dessa bränder. ”

Fava sa att 98% av öns bränder orsakas av ”uppsåtliga fel”. 

-Pettersson hörde på Sveriges Radio i morse att det i Grekland är förbjudet att bygga på skogsmark och att de som är byggsugna då hjälper till vid lämpligt väder.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 reaktioner på “Färre än två procent av bränderna har naturliga orsaker

 1. precis som med bilbränder , bilarna har aldrig varit så brandsäkra som idag
  ändå brinner det som fan bland bilarna. Och MP lotsas inte om orsakerna!

  16
 2. Ex-vis så var de omfattande bränderna i Australien, för en tid sen, till 87 % anlagda. Endast 13 % kunde verifieras med blixtnedslag. Hela 180 st. pyromaner infångades och mörkertalet ansågs vara mycket stort. En brand uppstår icke av sig självt bara för att det är varmt. Men i Italien, Spanien, Grekland och Sverige finns ju andra figurer som får sina order via fredagsbönen eller koranen. Det ligger väl i sakens natur om man nu ska leva upp till ryktet som en invasions-styrka…

  23
  1. centurion!

   8:60 ”Muslims must muster all weapons to terrorize infidels”

   Kan kanske ligga något i dina tankar?

   10
 3. Gissar att ett stort antal bränder även i Sverige är förorsakade av slarviga rökare, släng en fimp och du har en möjlig början till storbrand.
  Rökte pipa i min ungdom och minns hur försiktig man fick vara då man knackade ur det sista glöden, var du i skogen var det extra viktigt att se till att ingen glöd fanns i närheten av brännbart.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: