Stäng

Dagens tankeställare 21

INSÄNDARE. Rune Holmström är född 1963 i Helsingfors. Förutom några år på universitet har han avverkat närmare 40 anställningar, bl.a. som däcksmatros och stamofficer, nattvakt, bartender och bananplockare. Rune har gett ut tre romaner och skrivit både det ena och det andra i press och på nätet på finska. Nu vill Rune delge oss en tankeställare då och då.

En av Runes inspirationskällor är Jan Fridegård: ”Jag har en del saker som jag måste skriva av mig. Det tror ni inte att jag kan, era jävlar, men vänta bara ska ni få se.”

Rune Holmström

Dagens tankeställare 21

I fjol, när filosofen Roger Scruton gick bort, stötte jag på ett av hans citat.

”En konservativ tänkares uppgift är att övertyga folk om att deras fördomar är sanna.”
Jag la ut orden på Facebook eftersom de gjorde intryck på mig, inte för att själv verka vis och beläst. Sanningen att säga hade jag aldrig hört talas om Scruton tidigare. För att möjligen få diskussion till stånd, tillade jag några egna frågor. Är fördomar alltid av ondo? Eller är de ibland erfarenhetsbaserad kunskap, sunt förnuft och självbevarelsedrift?

Inom några minuter fick jag svar av en blåögd trädkramarsjäl – min egen dotter – som tyckte jag saknade både tolerans och det öppna sinnelaget.

I stället för att trassla in mig i abstrakta resonemang kom jag på två konkreta exempel.

Tänk dig att du vill skaffa en begagnad bil. Går du då utan fördomar till zigenarna för att köpa den? Eller om du nån dag har ett 9-årigt flickebarn och du plötsligt behöver barnvakt för en kväll. Litar du i så fall på två muslimska män i 25 års åldern?

Nja, det förstås.
(Vanligtvis undviker jag att pressa dottern min desto mer. Hon befinner sig mellan två eldar och jag ser hur hon slits mellan sitt eget förstånd och samhällets värderingar.)

Rune Holmström

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 reaktioner på “Dagens tankeställare 21

    1. En människa har inte alltid möjlighet att få fakta, då kan vi stället använda vår känsla. Det är naturligt. Problemet uppstår då vi bara litar på våra känslor.

  1. Ja det är tänkvärt, till skillnad från vad totalt oerfarna ”influencers” hasplar ur sig.

    19

Kommentera

%d bloggare gillar detta: