Stoppas den ”gröna” cementen av Cementaaffären?

INDUSTRI & KLIMAT. I början av juni annonserade Heidelberg Cement AB att fabriken i Slite på Gotland skulle bli världens första klimatneutrala cementfabrik med en väldigt offensiv tidsplan och ambition. Tanken var att omställningen ska vara färdig till 2030 och huvudprojektet är att på plats bygga en stor anläggning för infångning av koldioxid, så kallad CCS, som kan samla in utsläppen från verksamheten.

Utan cement blir det ingen betong och utan betong blir det inga vindkraftverk.

I dag står fabriken i Slite för cirka tre procent av de nationella utsläppen av koldioxid, och Karin Comstedt Webb, Cementas hållbarhetschef, menar att det är otroligt viktigt att kunna genomföra satsningen. Infångningsanläggningen ska både samla in utsläpp från fabrikens tillverkningsprocess, och en hel del biogen koldioxid från bioenergin som används i verksamheten

Satsningen ligger på flera miljarder kronor och kommer även förutsätta bättre tillgång till el med lågt klimatfotavtryck.

Läs mer på tidningen Näringsliv…

Drygt 12.000 kubikmeter höghållfast betong har gått åt till de 58 grävpålar som ska bära skyskrapan Karlatornet i Göteborg. Bild från Cementa.

Mark- och miljööverdomstolens avvisande kom den 6:e juli och innebar att domstolen inte ens prövade tillståndet. Istället hänvisade man till att ansökan var för dåligt skriven:

” […] miljökonsekvensbeskrivningen även med gjorda kompletteringar är behäftad med så väsentliga brister att den inte kan utgöra grund för ett ställningstagande till verksamhetens inverkan på miljön.”

Cementa delar inte alls bilden om att det föreligger brister i underlaget. – Tvärtom är detta underlag otroligt genomarbetat. Vi har använt oss av landets absolut bästa expertis när det gäller frågor om vatten och natur, och området kring fabriken är ett av de mest välundersökta i Sverige. Till det så har vi använt helt vedertagna modeller, som har accepterats i liknande prövningar och statens expertmyndighet knutet till vattenfrågan var positivt inställda till underlaget i sin helhet i första instans.

Dessutom lyfter hon att domstolen är svävande i sin kritik, något som gör det svårt för Cementa att greppa var de påstådda bristerna ligger.

– Vi ställer oss väldigt frågande till vilka dessa brister är eftersom domstolen inte kan precisera dessa. Det hade varit önskvärt och också riktigt om man hade tydliggjort detta tidigt i processen för då hade vi haft förutsättningar att läka de brister som man påstår finns istället för att vi nu får gissa oss till vilka de anses vara, säger Karin Comstedt Webb och fortsätter:Det är anmärkningsvärt att det blir en helt annan bedömning än det blev i första instans. Men det är också uppenbart att det i överdomstolen saknades kompetens knutet till grundvattenfrågor som är de centrala för målet, något som fanns i första instans. Utifrån läget idag så är det svårt för oss som sökande att veta vad som är tillräckligt, det har vi ju inte fått svar av varken någon remissinstans eller domstolen vilket i sin tur naturligtvis skapar osäkerhet och svårigheter gällande kommande processer.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Stoppas den ”gröna” cementen av Cementaaffären?

 1. det är som gillderg säger miljörörelsen har förvandlats till en religös sekt.
  enbart för dom troendes som tar betalt förnekarna genererar inga inkomster utan hotar kassafödet

 2. Miljööverdomstolen borde uppenbarligen få en uppsättning nya domare.

  Det är mer eller mindre kutym att myndigheter under sossestyre blir mer aktivistiska och maktfullkomlig där de kör sina egna race mot folket och vägrar svara på frågor som de ska svara på som rör deras ansvarsområden. Istället blir det en massa ordbajsande och ingen information även om frågorna gäller områden där du kan få dryga böter om du inte gör som myndigheterna säger.

 3. Miljööverdomstolen borde kanske öka sin läsförståelse, alternativt peka ut de konkreta punkter, som man inte förstått. Alternativt kan man ta hjälp av någon,
  som behärskar svenska språket.
  Är personligen helt övertygad att ovanstående domstol helt går i klimatextremisternas ledband. Precis som allt annat i dagens Sverige, är siktet inställt på medeltiden!

  10
 4. jag är rädd att massa Förstagångsväljare typ greta Sväljer allt Klimat hot som nu körs dacapo i Dagspress och SR SVT och att dom mot bättre vetande röstar MP så detta dårparti blir kvar i riksdagen det vore rena katastrofen

  • Det är därför SVT och TV4 varje dag predikar och överdriver. Kommer att vara så till valet!

   10
 5. Säg att en Regering är den högsta instansen i en beslutskedja och om den är otillräcklig så blir allting under den också det.
  Vi måste få en bättre Regering en mindre Riksdag så konkurrensen blir större, inte som nu en statsminister utan allt en chef måste besitta och ministrar som har tid att tvittra men ej att sköta sina departement.

  Men viktigaste är att väljarna engagerar sig, läser på vad partier vill göra och bestämma sig för att vi som nation skall överleva.
  Inte som nu rösta på någon som gör sig bra i TV-rutan eller vilka de alltid röstat på
  .
  Rösta inte på det parti som kommer med det fetaste valfläsket för det kostar oss bara pengar och hjälper ingen.

  15
 6. Denna regering biter sig själva i svansen i varje beslut, i varje uttalade, varenda gång.
  Deras projekt och samhällsexperiment är dömt att misslyckas !

  24
  • Resultat av långvarig intellektuell utarmning inom socialdemokratin.
   Länge leve socialdemokratins självmord!

Kommentera