Stäng

Regeringen vill förlänga pandemilagen

PANDEMI. Regeringen föreslår att covid-19-lagen och serveringslagen förlängs till januari 2022, meddelar Stefan Löfven på en pressträff. – Vaccinationerna går bra men smittspridningen ligger dessvärre inte längre på låga nivåer, säger Löfven.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att Sverige har nästan lägst dödlighet i Europa, men varnar för klusterutbrott, särkilt bland ovaccinerade. – I nuläget kan vi inte lätta på de råd och restriktioner som finns kvar, säger Carlson.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger att Folkhälsomyndighetens analys har visat att det föreligger en stor risk för klusterutbrott av smitta i höst. – Hög vaksamhet behövs, säger Hallengren som tillägger att en förlängning av lagarna gör att man täcker jul- och nyårshelgerna, tillfällen där man tidigare sett ökad smittspridning.

Folkhälsomyndigheten oroas över nuvarande utveckling med ökad smittspridning.”Trots allt har vi många ovaccinerade som är mottagliga för sjukdomen”, säger enhetschef Sara Byfors.

Covid-19-pandemin pågår fortfarande. Utifrån vetskapen om att smittläget kan förändras eller försämras är regeringen mån om att Sverige fortsatt har en god beredskap för att kunna sätta in träffsäkra åtgärder för att bekämpa covid-19.

En förlängning av covid -19-lagen och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen innebär att riksdagen fortsatt ger regeringen befogenhet att tillfälligt besluta om fler bindande smittskyddsåtgärder än vad som är möjligt genom annan lagstiftning.

Lagarna gör det möjligt att, vid behov, införa effektiva och träffsäkra regler, anpassade efter hur olika verksamheter ser ut. Det kan handla om begränsning av antal besökare eller deltagare, reglering av öppettider eller andra nödvändiga åtgärder för att förhindra att trängsel uppstår.

För att säkerställa en fortsatt god beredskap föreslår regeringen i propositionen att lagarna förlängs till och med den 31 januari 2022. Inga ändringar i lagarna föreslås.

Johan Carlsson är generaldirektör för Folkhälsomyndigheten och tjänar drygt 130.000 kronor i månaden.

-Pettersson skulle gärna ha fått veta vilka som sprider smittan. Ovaccinerade eller vaccinerade, unga eller gamla, utlandsresenärer eller krogbesökare men…

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 reaktioner på “Regeringen vill förlänga pandemilagen

 1. Det är inte jag som vet det, Pettersson. Det är läkemedelsverket. Hundratals döda och tusentals med allvarliga bieffekter. Hittills.
  I ett system som historiskt har en kraftig underrapportering.
  Din förnekelse av uppenbara fakta är smått patologisk eller ska vi säga att du är fullvaccinerad mot verkligheten?

 2. … Röven läste väll Pettersson i morse då han vakna…P-son undrade då va
  67de styrande tatt hän mitt i en pandemi…masade sig då ur slafen
  motvilligt, å tog en bulle till Rosenbad gardera sig samtidigt för försumlighet om en 4:e våg knackar på!
  … varför påminde P-son undrar man?

 3. Att det är högre siffror på antalet smittade nu jämfört med för ett år sedan är inte LITE märkligt?
  Då: noll vaccinerade.
  Nu: halva Sverige.
  Men de sk vaccinerna fungerar?!

  10
 4. Om man lyssnar på pressmeddelandet från 29 min och 20 sek in så säger FHM att även vaccinerade sprider smitta. Då är det inte lätt att minska smittspridningen genom att vaccinera folket. Eller tänker jag fel? https://www.regeringen.se/

  25
  1. Du tänker nog inte tillräckligt. Vaccinerade kan bli sjuka och sprida smitta, men de blir inte lika allvarligt sjuka och sprider inte lika mycket smitta.

   9
   27
   1. Men de hundratals som dött i Sverige av vaccinerna? Eller de tusentals som fått allvarliga bieffekter? HITTILLS.
    I ett rapporteringssystem med empirisk kraftig underrapportering.
    Det ska vi inte TÄNKA på, Pettersson?

   2. ”Men de hundratals som dött i Sverige av vaccinerna? Eller de tusentals som fått allvarliga bieffekter?”

    Du vet tydligen saker som inte andra vet.

    1
    1
   3. FOHM uttalade strategi från början var flockimmunitet. Den uppnår du antingen på naturlig väg genom att överleva sjukdomen eller genom vaccination som ”tränar” immunförsvaret. Immunitet betyder att du har tillräckligt med skyddsmekanismer för att undvika infektion. Uppenbarligen klarar vaccinerna inte av varianterna av kinesiska sjukan.

    Det är visserligen sant att allt färre avlider i pandemin. En förklaring kan vara vaccinerna. En annan förklaring kan vara att det tog dryga halvåret för professionen att lära sig behandla sjukdomen. Detta trots att amerikanska experter hade en lösning för nära ett och ett halvt år sedan. Problemet blev att Trump lyfte fram den och sedan drabbades många av TDR. En tredje förklaring är att de svagaste redan dött.

    För den allmänna ordningen kan jag nämna att jag har fått två doser och anses, just nu i alla fall, vara skyddad. Jag är generellt inte vaccinmotståndare även om jag anser att det som med allt annat har passerat vett och sans på vissa områden. Jag har till och med testat influensavaccin men resultat blev tyvärr att jag drabbades hårdare den säsongen.

 5. Man kan ju fråga sig om det dör fler nu än för en månad sedan och vad dödsorsaken är eftersom alla dör inte av covid. Smittläget mäts med ett test, det s k PCR-testet som amerikanska smittskyddsenheten beslutat att avveckla vid årsskiftet p g a dess otillförlitlighet. Detta är känt även i Sverige men man fortsätter att testa och påstå att smittan sprider sig utan att kunna redogöra för detta med medicinsk evidens!!!

  30
 6. Det är första gången i världshistorien vi testar för förkylning. Paradoxen är att man räknas som smittad om man testar positivt även som man inte är snuvig eller har ont i halsen. Undrar hur resultatet hade sett ut om man testat för influensa för 10 år sedan? Förmodligen samma som nu.
  Det är något som har blivit riktigt riktigt fel. Och politikerna blir bara mer och mer i händerna på de globala företagen. Följ med mig ut på gatorna och protestera som i Frankrike.
  Men jag ska ändå vaccinera mej efter allt grupptryck, men när man bara behöver en spruta för senast mutationen.

  7
  10
 7. Det här är ett ”intelligent ”virus.Det sprids bara efter vissa klockslag och har dessutom haft semester under Juli månad.Eller sattes det på paus en månad för att åter passa in i det politiska rävspelet ?

  44
 8. Tänk att det alltid är svenska turister som ska få skulden då regimen falerar. Ja, svenskarna är ju ett resande folk. Men det fanns ju ett undantag från att behöva testa sig som resenär och det var ju de s.k. migranterna / de importerade bidrags-skojarna. Där är nog de största smittoriskerna. Likadant var det när den tidigare utrotade vägglusen och kackerlackan gjorde sitt återbesök i de svenska hemmen. Även där fick svenska turister skulden.
  Nivån på de av regimen avlivade, ligger f.n. på drygt 14 700 st. Och fler ska det bli. För regeringen släppte ju på restriktionerna i början på sommaren. Och nu kommer ytterligare ett kvitto på de ständigt felaktiga besluten. Hösten kommer att bli svår pga. sommarens odiciplinerade handlingar. Med eller utan vaccin. Att lyckas pricka in noll rätt på tipset är, ta mig tusan, en merit. Men att ha noll rätt betr. corona-virusets bekämpning, från dag ett till dags datum, är åt h-e.

  26
  3
 9. Makt korrumperar, och absolut makt korrumperar absolut.

  De har fått smaka sötman av en hemförlovad opposition och vill fortsätta ha det på det viset i evinnerlig tid.

  27

Kommentera

%d bloggare gillar detta: