Stäng

Ökad efterfrågan på ”miljövänlig” solenergi i USA och Europa ökar efterfrågan på kol i Kina

ENERGIFÖRSÖRJNING. Verksamheten vid 53 stängda kolgruvor i Kina kommer återigen att få liv, eftersom Kina kämpar för att hänga med i ett ökad energibehov, enligt ett uttalande från National Development Reform Commission i Kina, rapporterar Oilprice.com

Kolkraftverk i Kina Foto: Dai Luo CC BY

Förra veckan meddelade Kina att det skulle starta om 38 kolgruvor i Inre Mongoliet. Nu har Kina meddelat att det kommer att återuppta verksamheten vid ytterligare 15 kolgruvor, i regionerna Shanxi och Xinjiang. Gruvorna kommer att fungera i ett år och kommer att producera så mycket som 44 miljoner ton kol, vilket Kina hoppas kommer att tillgodose de växande kraven på kraft mitt i en intensiv värmebölja och ökande industriell verksamhet.

Kina har kämpat för att klara kraven på både ökad kraft och minskade utsläpp.

Nyheten sammanfaller med en svidande FN-rapport som påstår att att om inte världen omedelbart vidtar stora minskningar av utsläppen av växthusgaser kommer det inte finnas något sätt att begränsa den globala uppvärmningen till 2 grader Celsius över förindustriella nivåer.

Trots att en mängd kolgruvor kommit tillbaka i produktion har Kina varnat för att dess brist på el bara har börjat och kommer att förvärras.

Detta innebär också att dess Kinas kolpriser når rekordnivåer. Ändå är kol en billig kraftkälla som har gett Kina en ganska ironisk fördel när det gäller tillverkning av solpaneler som används i västländer, påpekade Wall Street Journal i slutet av juli.

-Pettersson noterar att ökad efterfrågan på ”miljövänlig” solenergi i USA och Europa ökar kolkraftsanvändningen i Kina. Undrar om Per Bolund och Lorentz Tovatt vet det?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 reaktioner på “Ökad efterfrågan på ”miljövänlig” solenergi i USA och Europa ökar efterfrågan på kol i Kina

  1. Bara vi minskar Sveriges lilla andel av allt koldioxidutsläpp så räcker det för att rädda världen. I alla fall är det vad den nuvarande sekten till regeringspartier verkar tro.
    Fast egentligen är det nog ingen som bryr sig Kinas utsläpp, varken politiker eller aktivister, så länge inte våra nyhetsmedier beskriver utsläppen som världens undergång.

  2. Hur de än vrider och vänder sig de klimatdrabbade, så nog har de ändan där bak i alla fall.

    13

Kommentera

%d bloggare gillar detta: