Faraons solskepp har kastat loss efter 4600 år

HISTORIA. Den forntida egyptiska faraon Cheops solskepp har flyttats från sitt mångåriga hem invid Gizas pyramidkomplex till ett närbeläget museum, rapporterar egyptiska myndigheter.

Solskepp grävdes ned i anslutning till kungliga begravningskammare för att kunna transportera de bortgångnas andar till livet efter detta.

Cheops solskepp upptäcktes 1954 och är unikt i sitt slag. Enligt Egyptens turismdepartement är den 4 600 år gamla, 42 meter långa och 20 ton tunga konstruktionen ”den största och äldsta organiska artefakten i trä i mänsklighetens historia”.

Den 7,5 kilometer långa färden till det ännu inte öppnade Grand Egyptian Museum tog tio timmar. Solskeppet fraktades intakt inuti en stålbur som transporterades på ett fjärrstyrt fordon som specialbeställts från Belgien.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Faraons solskepp har kastat loss efter 4600 år

 1. Egypten kan vara evigt tacksamma för att IS och Talibaner inte har fått fäste i landet, för då hade Solskeppet med stor sannolikhet eldats upp. Kulturarv i den islamska världen riskeras av islamiströrelsers verksamhet, skriver Riksantikvarieämbetet. En rent islamsk tillvaro, som IS förespråkar, innebär att kulturella föremål skapade av icke-islamiska civilisationer måste förstöras, och detsamma gäller islamiska kulturer som betraktas som otillräckligt rättrogna.

  Ur texten: ”Även om IS krig mot kulturarvet präglats av en sällan skådad intensitet och systematik är detta inte det enda exemplet på islamistiska rörelser som förstört misshagligt kulturarv i en slags bildstormar-iver. Under talibanernas styre i Afghanistan förfärades världen när regimen sprängde de väldiga Buddha-statyerna i Bamiyan-dalen. I andra ändan av den islamiska världen skedde liknande dåd när islamistiska rebeller intog staden Timbuktu i nordöstra Mali. Rebellerna förstörde sekelgamla sufiska helgedomar och började förstöra de stora och ovärderliga samlingarna med manuskript som förvarats i offentliga bibliotek och statliga samlingar.”

  Riksantikvarieämbetet,
  Kulturarv i krig och konflikt – en forskningsöversikt:
  https://www.raa.se/app/uploads/2016/09/Kulturarv-i-krig-och-konflikt.pdf

 2. Undrar vilka befolkade Egypten på den tiden, själv mötte jag ingen under mina besök på 90-talet som skulle kunnat bygga detta skepp.
  Likaså i Grekland på 70-talet men till dem sa jag att de duktiga flyttade upp till Skandinavien, det kunde inte sägas till Egyptier för om, hade jag förmodligen ej skrivit dessa rader.

Kommentera