Regeringen förhalar återinförandet av tjänstemannaansvaret

INRIKES. En enig riksdag beslutade 2018 att det tidigare nedmonterade så kallade tjänstemannaansvaret ska stärkas igen. Regeringen har däremot dragit på frågan länge och visar ingen vilja att komma någonstans i ärendet. Så här kan det inte fortsätta. Det måste gå att utkräva ansvar från dem som arbetar i det offentligas tjänst och som hanterar våra skattepengar.

Efter riksdagsbeslutet 2018 drog regeringen på ärendet i två år. När den till slut startade en utredning, utgjorde tjänstemannaansvaret bara en liten del av den. Dessutom hade riksdagens uttalanden om att tjänstemannaansvaret ska stärkas, blivit till att utredningen skulle titta på om det skulle stärkas.

Utredningen kan alltså komma att föreslå att inget ska göras alls. Utredningen skulle egentligen ha varit klar till november i år, men slutdatumet har nu skjutits fram till 17 januari 2022, det vill säga ännu lite närmare valet.

Regeringen har därmed lyckats förhala frågan hela mandatperioden. I en artikel från Dagens Samhälle i våras, uttalar sig Hans Ekström (S) om att de informella straffen och processerna som rör politik och förvaltning kan räcka när fel och oegentligheter sker: ”Vi är tveksamma till att det förutom den publika skampålen ska finnas något ytterligare. Det är ju ett straff i sig genom att man stoppas i karriären och exempelvis får lämna sitt jobb. Det gäller både politiker och höga tjänstemän”

I en ideal värld skulle denna typ av ansvarsutkrävande fungera. Men det är uppenbart att det inte gör det i Sverige, varken för höga ministrar eller för tjänstemän. De kan skylla på andra, sitta kvar, eller få nya poster om de begått fel. Det blir inga konsekvenser. Så kan det inte fortsätta.

Slöseriombudsmannen

”Regeringen är oseriös angående tjänstemannaansvaret” 

-Pettersson säger att problemet i Sverige är inte brist på lagar, utan passiva aktivister på myndigheterna. Vi har flera lagar som kan användas i Brottsbalken 10 kapitlet, om förskingring, annan trolöshet och mutbrott med flera…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Regeringen förhalar återinförandet av tjänstemannaansvaret

 1. Om Tjänstemannaansvaret införts hade många stolar med S-märkta
  höjdare blivit tomma, eftersom deras tjänst inte är tillsatt på grund av
  kunskap ,utan för innehav av partibok. Men det finns säkert folk som med
  råge kan fylla ut dessa stolar.

  13
 2. Vid skifte av maktinnehav, bör en kommission, med uppgift att rensa bort politiskt tillsatta tjänstemän, tillsättas. Vidare bör införandet av strikt tjänstemannansvar knytas samman med kompetenskrav och hederlighet. Risken för detta kan ske, är socialdemokraterna medvetna om. Genom att förhala beslut av riksdagen, kan man rädda sina korrumperade aktivister, mandatperioden ut. Arbetet med avlägsnandet av myndighetsaktivister, kommer att kräva många års arbete. Speciallagar måste införas för att obstruktion inte ska kunna ske. Ansvar skall också utkrävas, utan preskriptionstid. Detta är ingen enkel sak, men måste genomföras, snarast. Sverige måste tas tillbaka från dumhetens förkämpar!

  11
 3. Det är inte så konstigt när sverige har en justitieminister som tillåter oskyldiga barn bli skadeskjutna och utrikesminister som i telefon till fullständiga främlingar lovar bort mina pengar. Då kan det bara bli utslätning av arbetsplikt att göra sitt bästa och vara hederlig. Sverige styrs numera av en samling skurkar.

  52
 4. Ledare i Göteborgs-Posten med rubriken: ”Sådana politiker, sådana tjänstemän”,
  och skriver att det förekommer en ohelig allians mellan marknadsliberaler och socialdemokratiska maktpolitiker. Som exempel nämns UD-upproret inför valet 2018, då UD-tjänstemän hotade med civil olydnad om det blev en moderatledd regering stödd på Sverigedemokraterna. Samt att miljöaktivistiska tjänstemän tolkar regelverket i mer radikal riktning än vad som är avsett, något som går ut över enskilda och näringsidkare. GP omnämner också Transportstyrelseskandalen 2017, som varande ett närmast övertydligt exempel på vilka skador som kan ske när en tjänsteman går emot lagar och regler. Transportstyrelsen gick då emot gällande lagstiftning och placerade känsliga register på servrar på Balkan, något som var ett direkt hot mot rikets säkerhet.
  GP; citat: ”Tjänstemannaaktivismen utgör ett potentiellt hot mot förtroendet för svenska myndigheter. Det har inte blivit bättre av att värdegrundssignalering allt mer blivit en integrerad del av förvaltningen, inte sällan pådrivet från chefsnivå”.

  https://www.gp.se/ledare/s%C3%A5dana-politiker-s%C3%A5dana-tj%C3%A4nstem%C3%A4n-1.29455840

  34
  • Uvell har också lyft fram flera fall av tjänstemannaaktivism där de gör det omöjligt för företagare att bedriva sin affärsverksamhet genom att neka dem tillstånd som de ska ha. Som t.ex. Pressbyrån på Frölunda Torg som vägras tillstånd att sälja cigaretter.

   Efter en till två mandatperioder med sossarna vid makten är tjänstemännen på myndigheterna maktfullkomliga och det tar minst en halv till en hel mandatperiod med förnuftiga politiker att få rätsida på saker och ting igen.

   39
   • De socialistiska svinen har allt för mycket lik i garderoben kommer inte att hända ngt förrän majoriteten går in och ändrar på skiten.
    Sen måste straffen upp i 1700 tals klass.

    27
 5. Naturligtvis vill inte sossarna ha ansvar för tjänstemän,därför att så många är politiskt tillsatta! De som följer partilinjen i alla frågor! Det där om demokrati är inte så viktigt! Så många politiker ”prostituerar” sig för att gynna sina sosse herrar. Allt är egentligen så äckligt,var finns hederligheten som den vanliga svensken vill ha!

  50
 6. Strikt tjänsteansvar innebär att du kan bli avskedad för inkompetens eller lättja.

  Då skulle sossarna förlora greppet om statsapparaten.

  54
  • Vilket förmodligen är exakt varför tjänstemannaansvaret avskaffades, för att skydda politiskt tillsatta aktivister på våra myndigheter.

   30
   1
   • Läs lagen och se att sex års fängelse ingår i straffskalan.
    Tjänstemannaansvar finns i lagen sedan 1989.
    Kallas Tjänstefel och står i BrB Kap 20
    Korruption är orsaken till att lagen sällan används.
    Tomas.
    Pappa till Fallet Axel.

    21
    1
   • @Tomas; Lås igen! Jag avser det STRIKTA tjänsteansvaret som bland annat också innefattade även försummelse, oförstånd eller oskicklighet och som avskaffades 31 december 1975. Det stämmer att tjänste- och ämbetsmannaansvar återinförts i viss mån men det är långt ifrån Axel Oxenstiernas anda.

    Försummelse, oförstånd eller oskicklighet skulle kunna vara sosseadelns ledord?

Kommentera