Ny kärnkraftsteknik öppnar för framtidens energi

ENERGIFÖRSÖRJNING. Den nya kärnkraftstekniken är viktig för framtidens energisystem, men för att den ska kunna utvecklas vidare och komma i drift inom en överskådlig framtid krävs uppbackning från politiken, menar experter på området.

SMR Kärnkraftsreaktor Bild från Blykalla


Forskning på ny kärnkraftsteknik pågår både inom dagens och den framtida så kallade fjärde generationens kärnkraft. Främst pratar man om små modulära reaktorer (SMR) som skiljer sig mycket från dagens stora kärnkraftverk.

Fördelar med SMR är att de är fabriksbyggda mindre reaktorer, vilket innebär att man kan få ner såväl konstruktionstid som kostnader och därmed får en helt annan skalekonomi än i dagens kärnkraft. Dessutom kan de enkelt fraktas till platser där de behövs.

Det handlar om utformningar som är helt säkra på så sätt att de inte ger någon radiologisk konsekvens till omgivningen om det skulle hända en olycka.

De stora fördelarna är att man kan få andra tillämpningar av kärnkraften. De här reaktorerna kan ha nytta som systemlösning, säger han och tillägger att det gäller både för dagens tredje och framtidens fjärde generations kärnkraft, som båda kan byggas som SMR.

Den här systemlösningen innebär att man utöver att producera el även kan utvinna stora mängder värme som kan användas för exempelvis vätgasproduktion, industrihetta, fjärrvärme och framställning av elektrobränslen.

– Den typen av teknik kan få en viktig roll i det fossilfria samhället. Det är inte på så många sätt som man kan få utsläppsfri värme i mycket stora mängder.

Läs vidare av Carl Berglöf på Epoch Times...

-Pettersson säger att det är tragiskt. Vi har politiker som säger att kärnkraft är för dyrt och att ingen vill investera, och det är samma politiker, som skapar den politiska risken, som gör att ingen vill investera…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Ny kärnkraftsteknik öppnar för framtidens energi

 1. … och under tiden så driftsätter Kina, världens första kommersiella Thorium reaktor. Sedan undrar jag beträffande drivmedel… varför ändrar regeringen inblandning av ethanol i bensinen? Den tillverkas av jordbruksprodukter. Känns inte bra med tanke på vår låga självförsörjningsgrad av livsmedel. Samtidigt ligger det tonvis av skogsavfall och ruttnar i skogen som kunnat användas för framställning av metanol. Även där är Kina i framkant och tillverkar bilar som går just på metanol. De har förstått att vi måste diversifiera drivmedel inför framtiden, inte som Sverige (läs MP) som bara vill ha vindkraft.

 2. Tidningen Affärsvärlden har publicerat en krönika av Erik Hörstadius, där man bland annat kan läsa att Vattenfall har gjort en jämförelse mellan kärnkraft och vindkraft, och då kommit fram till att vindkraftens koldioxidutsläpp under sin livscykel är fem gånger högre. Det är märkbart tyst om kärnkraften, tycker Hörstadius och pekar på att den är en pålitlig, säker och billig källa till utsläppsfri el, som skulle kunna lösa så många behov. Detsamma tycker även det Internationella energiorganet IEA och FN:s klimatpanel IPCC, vilka båda uppmanar kärnkraftsländerna att behålla sina reaktorer och utveckla samarbetet kring fjärde generationens kärnkraft. Affärsvärldens krönika hänvisar till ett inlägg i Expressen av statsvetaren Peter Santesson, som skriver: “Alla älskar vindkraft – sedan kommer baksmällan”, om industrisatsningen på fossilfri stålproduktion med svindlande energiförbrukning, där bara satsningarna Hybrit och H2 Green Steel kommer att sluka närmare 70 TWh per år, motsvarande drygt 50 procent av Sveriges totala elförbrukning förra året. Vindkraften enbart för dessa två projekt behöver använda en yta som är lika stor som hela Blekinge.“Framtidsvisionen är så bisarr att det är svårt att tro att den kommer bli verklighet”, skriver Santesson.

  “Att kärnkraftslandet Sverige ska elektrifieras utan kärnkraft är en så orimlig tanke att den till slut måste implodera. Utveckla kärnkraften – men med förnuft”, är slutrader i Hörstadius krönika, och hela texten kan läsas här:
  https://www.affarsvarlden.se/kronika/karnkraften-har-usla-pr-konsulter

 3. Hoppsan, du hade Eugen redan kalkylerat ut i mitten på -40 talet…en liten
  atomreaktor i varje fordon…bil idf, soppan dyr som fan (45 öre) redan då
  …pula dit en ALBYL (typ) i reaktortanken å köra på den i flera tusentals mil
  svårt att förstå att de hemlighållit denna innovation i snudd 80 år?

  • Inga problem vi tar kalket från miljöpartister. Måste dock först skilja deras skelett från kroppen men det är ett offer de är villiga att göra för miljön.

   15

Kommentera