Dagens tankeställare 20

INSÄNDARE. Rune Holmström är född 1963 i Helsingfors. Förutom några år på universitet har han avverkat närmare 40 anställningar, bl.a. som däcksmatros och stamofficer, nattvakt, bartender och bananplockare. Rune har gett ut tre romaner och skrivit både det ena och det andra i press och på nätet på finska. Nu vill Rune delge oss en tankeställare då och då.

En av Runes inspirationskällor är Jan Fridegård: “Jag har en del saker som jag måste skriva av mig. Det tror ni inte att jag kan, era jävlar, men vänta bara ska ni få se.”

Rune Holmström

Dagens tankeställare 20

I Finland finns ett gammalt glåpord för svenskar. Hurri. Också jag fick höra det otaliga gånger i yngre år. Jag har letat efter etymologin för ordet, men aldrig hittat någon riktig förklaring. Nu tror jag emellertid att jag har löst gåtan.

Bakgrund. I århundraden härskade svenskarna över området som nu heter Finland. Vi talar om regelrätt imperialism. Svenskarna hade makten, ekonomiskt, politiskt, militärt. I gengäld fick finnarna skriftspråk, kristendom, administration, penning- och rättsväsende. Kort sagt: ett organiserat samhälle.

Tillbaka till Hurri. Vi tänker oss ett storgods i södra Finland, nån gång på 1600-1700-talet. Godsägaren, svenskspråkig, är rasande för nåt strul och ger sina finskspråkiga undersåtar en rejäl uppsträckning. Karln skriker ”Hur i helvete!” Eftersom han är upphetsad så ligger betoningen på konsonanten R. Således låter ”Hur i…” som ”Hurri” i de finskspråkigas öron. – Samma scen kan man föreställa sig också i försvaret, där officeren är svensk och manskapet finnar.

Detta behöver inte upprepas särskilt många gånger, folk brukar inte glömma vrålande utskällningar i första taget. Så fastnar ordet och blir bestående i folkmun.

Rune Holmström

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Dagens tankeställare 20

 1. Mycket troligt att du funnit lösningen Rune.

  Språk och språkuppfattning, under min tid i Liberia hade jag en mekaniker som sa “I can speak swedish “skomanitoli”
  Nja det var ju ingen svenska men när sa din boss det? “when I worked outside the workshop and he came out to check on me he said-skomanitoli.
  En talgdank gick upp så jag frågade “did he say skulle man inte tro att den där……

  Yes, yes boss skomanitoli!

 2. Kanske kan glåpordet “Hurri” vara besläktat med ordet “Hurril”, som ju betyder detsamma som en “örfil, dagsedel, kindpust, lusing “, och en sådan kunde nog delas ut i samband med en utskällning.

Kommentera