Stäng

Att kärnkraftslandet Sverige ska elektrifieras utan kärnkraft är en orimlig tanke

ELFÖRSÖRJNING. Kärnkraften måste ha omgett sig med historiskt usla PR-konsulter. Med extremväder som 49,5 grader i Kanada och de fruktansvärda europeiska översvämningarna borde ju kärnkraftsindustrins champagnepoppande höras ända till månen. Särskilt som både EU och USA:s president gått all in på klimathotet, skriver Erik Hörstadius på Affärsvärlden.

Men det är märkbart tyst. Trots att denna pålitliga, säkra och billiga källa till utsläppsfri el skulle kunna lösa så många behov. Kärnkraften har blivit den fossilfria energimixens fula ankunge. Men hur länge till?

I SOM-undersökningen tog andelen kärnkraftspositiva ett brant skutt uppåt 2018-2019, från 28 till 37%. Hela Ulf Kristerssons potentiella regeringsunderlag är numera kraftigt kärnkraftsvänligt, förutom Liberala väljare, som är mer splittrade. Men där är partiledare Sabuni tydlig. Under rubriken Ge kärnkraften en ny chans, Per Bolund skriver hon i Aftonbladet (feb-21):

“Problemen i södra Sveriges elförsörjning är redan allvarliga. I brist på egen fossilfri energi importerar vi kolkraft från grannländerna. Oljekraftverket i Karlshamn används allt mer. Det blev – som väntat – fossil energi som ersatte den fossilfria kärnkraften som Miljöpartiet avvecklade.”

Det rör på sig även globalt. Internationella energiorganet IEA och FN:s klimatpanel IPCC vill att kärnkraftsländerna behåller befintliga reaktorer – samt utvecklar nya. Och detta sker. Ett 60-tal nya kärnkraftverk håller på att byggas, bland annat i Finland och Storbritannien.

Vidare tuffar det internationella forskningssamarbetet kring fjärde generationens kärnkraft på, med förhoppningar om bland annat:

Ett kärnavfall som är aktivt “bara” i århundranden.
100-300 gånger mer energiutbyte från samma mängd kärnbränsle.
Möjlighet att förbruka existerande kärnavfall vid elproduktion, alltså att dagens högaktiva avfall kan bli morgondagens bränsle.
Möjlighet att använda andra kärnbränslen än uran.
Erfarenheterna från Tysklands Energiewende borde också stämma till eftertanke. Jämfört med kärnkraftslandet Frankrike betalar tyskarna nästan dubbelt för sin el, trots att den är många gånger mer koldioxidintensiv Och i en livscykelanalys från Vattenfall, anges att vind ger fem gånger mer koldioxidutsläpp än kärnkraft.

Gällande kärnkraftens påstådda farlighet har bland andra den amerikanske miljödebattören Michael Shellenberger (aktuell med boken Inställd apokalyps) påpekat att olyckorna i Harrisburg, Tjernobyl och Fukujima direktdödade endast 200 personer.

Läs vidare på Affärsvärlden…

Sverige håller på att byta ut ren klimatsmart el från kärnkraft till smutsig el från vindkraft. Sedan energiöverenskommelsen slöts 2016 har det tagits beslut om investeringar i ny vindkraft för 72 miljarder (2019).

72 miljarder skattekronor ska satsas på att öka den elproduktion som släpper ut TRE GÅNGER MER CO2 i atmosfären per KWh än kärnkraft.

Vid produktion av el med olika energikällor uppstår miljöpåverkan, bland annat i form av koldioxidutsläpp (CO2) och högaktivt kärnbränsleavfall (mängden utbränt radioaktivt uranbränsle). Diagrammen nedan visar värdena för utsläpp och avfall vid drift och under elproduktionens hela livscykel.

Livscykelanalysen beskriver elens totala miljöpåverkan, från bränsleproduktion, byggande, drift och underhåll till hantering av restprodukter och nedmontering av kraftverken, detta enligt Vattenfall.

Utsläpp med ”gammal” kärnkraft.

Kärnkraftens problem är avfallet, det avfall som blivit och blir från ”de gamla” kärnkraftsverken anses kunna hanteras av generation 4 som ska gå att driva på avfallet från de gamla.

Sedan beskrivs kärnkraften som farlig, inget kan vara mer felaktigt. Bioenergi är väldigt dödligt, exempelvis förbränning av biodrivmedel och inte minst inomhus vedeldning. Enligt Världens hälsoorganisation (WHO) använder 3 miljarder människor öppen eld och ohälsosam förbränning för matlagning och värme. Uppskattningsvis dör 4,3 miljoner årligen i förtid av sådan förbränning.

Det talar dock media tyst om, döden i fossilbranschen är så vanlig att den inte omtalas utom vid vid dramatiska olyckor. Enligt U.S. Centers for Disease Control kräver olyckor vid olje- och gasborrning cirka 100 liv per år i USA. Tisdagen 23 januari 2018 dödades fem arbetare i en gasexplosion i Oklahoma när de borrade efter naturgas.

Om sådana dödssiffror hade tillhört vilket som helst annat energislag, till exempel vindkraftbranschen, så hade det resulterat i stora rubriker och folkstorm. Om fem arbetare hade förolyckats i ett kärnkraftverk hade det blivit orkan bland miljömupparna som krävt omedelbar stängning av alla kärnkraftverk i hela världen.

James Concas uppräkning över antal dödsfall globalt, per biljon kWh, sett i relation till produktionens storlek (del av marknaden):

 • Kol – 100 000 dödsfall (41 % av global elmarknad)
 • Olja – 36 000 dödsfall (33 % av global energimarknad/4 % el)
 • Bioenergi/biodrivmedel – 24 000 dödsfall (21 % energi/2 % el)
 • Naturgas – 4 000 dödsfall (22 % av global elmarknad)
 • Vattenkraft – 1 400 dödsfall (16 % av global elmarknad)
 • Solenergi – 440 dödsfall (< 1 % av global elmarknad)
 • Vindkraft – 150 dödsfall (2 % av global elmarknad)
 • Kärnkraft – 90 dödsfall (11 % av global elmarknad)

Källa

-Pettersson är inte specialist på energiproduktion men jag anser att klimat, miljö och energi är alldeles för svåra saker för att miljömuppar ska få bestämma…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 reaktioner på “Att kärnkraftslandet Sverige ska elektrifieras utan kärnkraft är en orimlig tanke

 1. Samtidigt reklameras för El-bilar,trots att Elen kommer förbli en dyr framtid,kanske rentav en bristvara i Abzurdien.
  Samma bedrägeri som idag inträtt med 95-Oktanig bensin..
  Om ni inte redan visste,har man utan information blandat in Rapsolja i bensinen !! För dem som är rädda om sitt fordon,gäller framöver att tanka 98-oktan.
  Detta vansinne är ett nytt påfund av Miljöextremisterna i regeringen. Vi skall minska CO2-utsläppet som dagligen allt fler Kolkraft-verk i Kina framställer.

 2. Tack och lov så måste utbyggnaden av fågelgiljotiner stoppas när man inte får cement till bottenplattan.

 3. Svenska folket beordras att trampa på en dynamo ett par timmar om dagen för att alstra ström så kanske vi klarar oss hjälpligt.

 4. Man får köpa än elstoppe som drivs med diesel..
  Då har vi löst elproblemet..
  Eller hur ni muppar i S.mp.L.C.

 5. Med tanke på att landet styrs av vår store landsfader Stefan Löfven så borde rubriken till denna artikel vara: -Att kärnkraftslandet Sverige ska elektrifieras utan kärnkraft är en ”OACCEPTABEL” tanke!
  Om vi nu bortser från just denna artikel och istället fokuserar på -Poliskrisen, skolkrisen, vårdkrisen, bostadsbristen, arbetslösheten, el-bristen, fattigpensionärerna, beredskapsbristen, utanförskapet, hedersproblematiken, gängkrigen, morden, våldtäkterna, skjutningarna, sprängningarna, ungdomsrånen, bilbränderna, det islamistiska terrorhotet och all övrig kriminalitet så är allt detta enligt Löfven ”oacceptabelt”!
  Visst men om precis allting i vårt land enligt statsministern själv tenderar till att vara ”oacceptabelt”, är det då inte tämligen oacceptabelt att denna pajas tillåts att styra vårt land?

  16
 6. Har någon sett eller hört MP förklara hur de ca 27% av eltillverkningen som kommer från kärnkraft skall ersättas?
  Javisst vindsnurror!
  Men de dagar det inte blåser är 30 grader varmt och ingen ström finns till AC som skall svalka oss, eller på vintern då vind och nerisning stoppa snurrorna?
  Skall produktionsapparaten då stanna, arbetare får gå hem och inga exportvinster för att försörja alla bidragstagarna, inklusive Riksdagsledamöter.
  För allas lika värde är väl heligt?
  Den absolut största miljövinsten vi kan få är då MP åker ut från Riksdagen!

  32
 7. Runt 1970-talet propagerades det från statsmakterna frisk för direktverkande el. En stor del av Sveriges egnahem har inga andra möjligheter till uppvärmning. Vissa har kapat elkostnaderna med hjälp av luft-luft-värmepump men är fortfarande beroende på en trygg och stabil elförsörjning. De boende i dessa bostäder är nästan uteslutande etniska svenskar.

  Är den fabricerade elbristen ett ytterligare steg att reducera ursprungsbefolkningen som man gjorde med COVID-19 och palliativ vård?

  28
 8. Pratade med en snubbe från kommunens elbolag som sa att elnätet är för dåligt på många delar av staden, pga att många värmer hus med värmepump/el och också har skaffat sig elbil.
  Då hjälper det inte att säkra upp i proppskåpet. Nu kommer utbyggnaden av elnätet på skatten till en stor kostnad som inte syns direkt i människors plånbok, förrän skatten är betald.

  33

Kommentera

%d bloggare gillar detta: