Ett år sedan bomben i Beirut

UTRIKES. I dag är det ett år sedan den stora explosionen som ödelade stora delar av Libanons huvudstad Beirut. Under dagen har en tyst minut hållits men samtidigt har flera kritiska röster mot landets ledning höjts, skriver internationella medier. – Jag tycker att de libanesiska ledarna är skyldiga folket ärlighet och transparens, säger Frankrikes president Emmanuel Macron vid en FN-konferens under onsdagen.

Beirut 1967. Titta på människornas kläder. Bild från Twitter.

Beirut är Libanons huvudstad med drygt två miljoner invånare, tror man, ingen folkräkning har skett sedan 1932, före det libanesiska inbördeskriget mellan 1975 och 1990 var Beirut en välbesökt turistort vid Medelhavets östkust. Staden kallades ibland ”Medelhavets pärla” och även ”Lilla Paris”. Efter det förödande kriget genomgick Beirut betydande upprustning, och återuppbyggnaden av stadens historiska stadskärna, marina, kasino, pubar och nattlivsdistrikt har återigen gjort den till en turistattraktion. Beirut utsågs år 2009 till det främsta stället att resa till av New York Times.

Beirut är den stad i Libanon, och kanske i hela Mellanöstern, med mest religiös mångfald. Den kristna och muslimska närvaron är de tydligaste. Det finns nio stora religiösa samfund i Beirut: sunnimuslimer, shiamuslimer, druser, maroniter, grekisk-ortodoxa kristna, grekisk-katolska kristna, armenisk-ortodoxa kristna, armenisk-katolska kristna, romersk-katolska kristna och protestantiska kristna. Endast judarna är bortkörda.

När Beirut blomstrade var de kristna i majoritet, men efter inflyttningar av många muslimer har de religiösa och etniska motsättningarna förstärkts och lett till katastrof efter katastrof.

Vid explosionen, när nästan 3000 ton ammoniumnitrat antändes i en lagerlokal i hamnen, för ett år sedan dog minst 214 människor, 6500 skadades, 73.000 lägenheter blev förstörda och 300.000 människor blev hemlösa. I explosionen förstördes också 163 skolor, 20 vårdcentraler och sex sjukhus, däribland ett barnsjukhus.

Trots att det har gått ett år sedan katastrofen har ännu ingen ställts till svars. Försök att åtala ansvariga politiker och andra högt uppsatta personer har misslyckats och utredningen har skjutits på framtiden. Allt diskuteras i religiösa termer och då händer inget. Staten är svag och de olika grupperna har egna militära styrkor som ser till sitt och inte till helheten.

-Pettersson tycker att Sveriges Riksdagsledamöter borde göre ett studiebesök och se vad mångkultur och islam kan göra med ett välmående land.

Om Beirut på bloggen…

Libanon är erbjuden hjälp att bygga upp landet av EU men kravet är att de först måste skaffa en fungerande regering och det verkar omöjligt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Ett år sedan bomben i Beirut

 1. är man så jävla korkad att man lagrar öcer 2000 ton amoniumnitrat ..
  i en stor vacker stad då bör den staden utplånas om man är så jävla dum..nästa fråga är ju obligatorisk vad vad skall man ha dessa tonvis med sprängämne till …

  det var ju väldigt bra att man lyckades med konst stycket att få fyr på det innan man gort så kallade inprovisoriska sprängladdningar av det. en liten malör i mullornas Jihad?.

 2. Beiruts förbannade slarv har knappast undgått israelerna och jag misstänker att någon fiffig Mossadgubbe eller gumma hjälpt till lite vid antändningen för att ytterligare försvaga Libanon.

  4
  4
  • Det bästa för Libanon och Israel är nog att Libaneserna får en stark regering som kan bygga upp en nationell armé som kan ta itu med Hizbollah och deras samarbete med Iran.

   5
   1
   • Nuvarande maktdelningsprincip säkerställer att Libanon aldrig kan få en stark regering, och att de styrande (tidigare krigsherrar med familjer) kan fortsätta fylla sina bankkonton i Schweiz medan landet är i en spiral mot avgrunden.

Kommentera