Skuldfrid från Ledskär

GOTT & BLANDAT. Skuldfrid Sjögren föddes 1884, dotter till fyrvaktaren Alfred Sjögren och hans maka Emma Karolina på Ledskär. Paret bodde på Ledskär åren 1879-1903 och fostrade 14 barn, sju pojkar och sju flickor.

Skuldfrid, fyrvaktardottern med världens längsta hår. Foto: Okänd

Skuldfrid utvandrade 17 september 1920, från Ledskär i Oxelösund till Kanada. Utresan var Göteborg och destinationen var Montreal. I Kanada vann hon en tävling om vem som hade världens längsta hår. I Kanada sydde Skuldfrid hattar till fina damer, men kom så småningom tillbaka och bosatte sig i Göteborg.

Hon var ogift och i hennes efterlämnade papper fanns det en dikt som lyder:

”Fri som fågeln vill jag bliva
och ej min hand och hjärta giva
åt någon här på denna jord
det är mitt fast beslutna ord.
Ty kärlek har många slavar
som för tidigt öppnat sina gravar
och må ej mitt liv bli för kort
må jag som ogift föras bort.”

Ledskär. Paret Sjögren fick 14 barn, sju pojkar och sju flickor. Av de fjorton barnen föddes åtta på Ledskär. Att det var ett hårt liv förstår man lätt. Ön var en kal klippa på cirka 400 kvadratmeter. Bostaden var en liten stuga på cirka 30 kvadratmeter. Det fanns också en bagarstuga och några andra små byggnader. På ön fanns inget vatten. Det fick hämtas på Ånga, men man tog även vara på regnvatten och snö. Ett av syskonen, Ivan 19 år, förolyckades vid ett extra svårt väder då han gett sig iväg till grannön (Lökholmen) för att söka vatten i ett så kallat hällkar där. Det sägs att det var så nära så man stod och såg på när han gick ner sig på den svaga isen. Att försöka undsätta var det inte tal om – det skulle kosta fler liv! Att skaffa mat var inte heller enkelt. Fisk var huvudfödan, annat måste inhandlas när det gick att ta sig iland. Familjen sålde strömming på Fiskbron i Nyköping men fick ofta dåligt betalt för den. Alla måste sålunda hjälpa till att skaffa extrainkomster. Regelbunden skolgång fungerade oftast inte för barnen. Fadern fick undervisa de äldsta som sen i sin tur tog sig an de yngre. År 1903 drogs den ständiga bevakningen av Ledskärs fyr in. Familjen Sjögren flyttade till Skansholmen men tillbringade ytterligare några somrar på Ledskär.
Gustaf (1843-1921) och Karolina Sjögren (1850-1910), fyrvaktarpar på Ledskär.

-Pettersson säger att påstå att fyrvaktarparet som födde upp 14 barn på en stenhög hade ett hårt liv är en underdrift, men det blev bra och företagsamt folk av barnen som överlevde, utan ungdomsgård, Barnombudsman och FN:s barnkonvention.

Källa: Södermanlands Museum

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Skuldfrid från Ledskär

 1. Om folket på Ledskär skulle varit av samma skrot och korn som dagens skulle inte ens hälften överlevt.

  Det är människorna från den tiden och tidigare vi ska hylla som varande de riktiga svenskarna oavsett deras bakgrund.
  De flesta nu levande kan inte förstå vilket slit och hårt arbete de flesta då hade bara för att överleva, de flesta arbetande för adel och annan höghet de flesta arbetande var i princip slavar.

  Endast hantverkare hade en viss frihet men ej heller deras skrå levde ett liv på rosor.

  Dåtidens fogdar, gårdsägare sedermera fabrikörer och kyrkans män såg till att allmogens liv var rent ut sagt ett helvete, och det har inte ändrats mycket till dags dato, däremot är det betydligt fler som varje dag får äta sig mätta.

 2. Jag får intrycket att trots svårigheter gick det bra för den här familjen. Visst var det tragiskt att en av sönerna gick genom isen men tragiska olyckor händer än idag.

 3. Vilken fantastisk historia. Helt rätt. Enligt dagens analyser från godkända ”experter” om socioekonomiska förhållanden borde alla 14 barnen varit kriminella och mördare av värsta graden.

  20
  • Jaså, jodå, det fanns en tid då det mesta var bättre än idag 50-60- och halva 70 talet, sen började sossarna med att bara tillsätta sådana med partibok och måttliga kunskaper i det mesta, och sen har det bara gått utför.

Kommentera