Adhd-spärren till polisyrket tas bort

POLISEN. Från och med nu kan även personer med NPF-diagnoser, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, ansöka till polisutbildningen, rapporterar Polistidningen.

adhd text
Photo by Tara Winstead on Pexels.com

Beslutet kommer efter att Diskrimineringsombudsmannen, DO, i juni slog fast att Försvarsmakten och Plikt- och prövningsverket gör sig skyldiga till diskriminering när de utesluter personer med NPF-diagnoser från mönstringen.

DO har slagit fast att Försvarsmakten måste göra en individuell bedömning av de sökande. Och vi anser att även vi måste följa det ställningstagandet, säger Eva Årestad Radner på Polismyndighetens hr-avdelning, till tidningen.

Det nya beslutet innebär att personer som har diagnosen adhd, add, mbd, Aspergers syndrom, autism eller Tourettes syndrom nu kan söka sig till polisyrket.

-Pettersson säger att snart är kraven ändrade så justitieminister Morgan Johansson (S) kan bli polis…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

21 thoughts on “Adhd-spärren till polisyrket tas bort

 1. Hur blir det med Downs syndrom då..?? Va???

  Vad är polismyndigheten för funkofober egentligen?!!!

 2. Grebom
  Du verk ar inte veta nått om ADHD, vissa är oberäknelig a nila andra märks det inte på.
  Så varje enskild måste evaltueras.

  1
  3
  • Rädd!
   Du har så rätt jag vet inget om ADHD, skrev bara vad de lärde anser karaktärisera ADHD personer.
   Det är inte vad jag vill se hos poliser.

 3. Om fyra tumme ned på mitt inlägg.

  Personer som bor i trakten har en långt starkare stridsförmåga. De känner sig tryggare och hittar i skog och mark, vet vart vägar leder och annat viktigt.

 4. Adhd personer kan ha hög intelligens och för de flesta växer det bort. Dessutom är de ofta modiga och det behöver vi. O

  10
  • Rädd!
   Vet du vad du skriver? Jo du skriver att ”ADHD personer kan ha hög intelligens och för det flesta växer det bort.” Det skulle innebära att det blir dummare och dummare , är det sådana Poliser du vill ha?

 5. En person med asperger/autism felbedömmer mycket lätt andra människors avsikter i sociala situationer. Tänk er en polis med den egenskapen…

  13
 6. Märkligt, allt högre krav ställs på folk m ”vanliga ” jobb. Polisen gör tvärtom. Sänker fyskrav o
  mentala egenskaper. Framtidens polis; högt
  utbildade eko-juridisk, it, insatsstyrka. Samt de
  de vanliga trafik o ordningspolis. Här behövs
  smarta, motiverade poliser, inte tvärtom.
  Arma land.

  17
 7. på temat kvalitet är bättre än kvantitet så kan man ju bara ställa frågan: -Får vi en bättre polis om vi hela tiden sänker kraven för att bli antagen till polisutbildning?
  Vidare så är det ju inte utan att man undrar varför dom mänskliga kraven nu sänks, jag menar varför hade vi högre krav på våra poliser förr i tiden?
  Samma sak ser vi ju inom räddningstjänsten där man på senare år lättat på de fysiska kraven, detta för att som man säger ”locka fler kvinnor till yrket”!
  Personligen så begriper jag inte vad det spelar för roll vem eller vilka som arbetar med vad, prioritet nummer ett borde ju vara att personen ifråga klarar av sina arbetsuppgifter.
  Samma sak gäller rörande det eviga tjatet om ”vikten av mångfald”, vad, vem eller vilka gynnas av om det är fler eller färre invandrare på en arbetsplats eller i ett styrelserum mm?
  Rörande just det senare så finns det ett komiskt exempel på just ”mångfaldshysterin” och detta hämtar jag från SVT Stockholm, vilka för några år sedan lät en invandrare vara nyhetsuppläsare i de lokala nyhetssändningarna.
  Så långt inget lustigt, lustigt blev det dock när SVT blev nedringda av folk som var irriterade över att dom inte förstod vad nyhetsuppläsaren sa, eller rättare sagt försökte att säga!
  Än mer lustigt blev det hela när det visade sig att det i princip uteslutande hade varit invandrare som klagat på denna nyhetsuppläsares dåliga språkkunskaper i svenska.
  Föga förvånande för om man som invandrare har lärt sig svenska så blir man förmodligen tämligen irriterad över att på SVT mötas av en nyhetsuppläsare som talar ett helt för dem obegripligt språk.
  Att i princip inga etniska svenskar regerade över detta kan väl bara förklaras med att medelsvensson nu är så van vid den ”inkvoterade mångfalden” att dem helt enkelt bara bytte kanal och tittade på något annat mer lättbegripligt!

  18
 8. Sänkta IQ krav medför att även socialdemokrater får möjlighet att bli poliser. Dock knappast pysslingar. Har de sedan halva alfabetet som diagnos, blir det kul när vapnen kommer fram. Kanske bra med polis utan impulskontroll. Mycket pang pang!

  30
  1
  • Tillägg: Det är ju perversa veckan och där hittar vi intressanta bokstavskombinationer, som verkligen skulle vara användbara inom polisen. Bovarna skulle garva ihjäl sig!

   18
 9. Det här ser jag som positivt. Då kanske det skjuts lite mer från polisens håll.

  20
  2
 10. Då får vi poliser som enligt de som förstår.
  Hur märks det att någon har adhd?

  Du har många tankar och idéer i huvudet på samma gång.
  Du har svårt att komma igång med uppgifter, och svårt att avsluta dem.
  Du har svårt att följa långa instruktioner.
  Du kan ha svårt att hålla ordning omkring dig.
  Du kan ha svårt att passa tider.

  Att tilltron till Polisen skulle stiga, fler blir gripna arbetet effektivare om människor enligt ovan kommer in i kåren tror nog bara en av dem som kategoriseras som ADHD.
  Men jag glömde för en kort stund att vi lever i Absurdistan!

  28
  2
 11. Polisen ska spara 500 miljoner. Jaha…ibland anses det som mycket, men vid andra lägen inget att orda om. För några år sen fick försvaret ett extra anslag på 1/2 miljard och det ansågs vara en ”historisk” satsning av gigantiska mått. Snuspengar säger jag.
  Jämfört med vad Migrationsverket spenderade när läget var som värst slösade dom bort 500 miljoner på en halv vecka ! Vår statsskuld ökar med 500 miljoner på 8 timmar !!!
  Å andra sidan så anses ju 0.04 % Co2 vara rena katastrofen.
  Proportioner utan vett och sans…

  33
  6
 12. Dvärgen Morgan är med största sannolikhet utvecklingsstörd, så han kommer nog inte in på polishögskolan, men han platsar oerhört bra i socialdemokraterna….

  37
  4
 13. De har sänkt kravet på någorlunda hög intelligens likaså.

  Jag tro man kan bli antagen till polishögskolan med en IQ en bit under 80. Förr var kravet minst 90 har jag för mig.

  Jag fick testresultatet ~128 vid mönstringen. Mediokra fysiska resultat dock.

  -Jaha, det här var ju väldigt bra, Bo. Vad vill du göra ?

  Jag var listig och valde något som skulle ge mig möjligheten att utföra värnplikten i min hemstad, att få köra fordon, och så blev det delvis. Jag blev artillerist.

  Jag kunde sova hemma varje natt utom vid beredskap, när jag var kompaniordningsman eller under fältövningar.

  19
  5

Kommentera