Brotten ökar, handlarna vädjar till myndigheterna

INVANDRING & BROTTSLIGHET. Bloggen har då och då rapporterat om olika handlare som har problem med allt från tiggare till grov brottslighet och kriminella invandrargäng som härjar i butikerna. Allt fler företag larmar om ökad brottslighet i form av stölder, inbrott och hot på arbetsplatsen. Värst drabbad är handeln. ”Man måste se butiksbrott som en del i bekämpandet av de kriminella gängen”, säger Ica-handlaren Mikael Ovrell till TN.

Mikael Ovrell driver Ica Nära Ovrells i Kortedala utanför Göteborg. Foto: Privat.

Brotten mot handelsföretagen ökar. Nästan varannan handlare har utsatts för brott den senaste tiden, visar Svensk Handels Trygghetsbarometer. Siffran är den näst högsta sedan mätningen startade för tre år sedan.

Ökade problem kopplade till kriminaliteten är ett av de största hindren för landets handelsföretag.

Ica-handlaren Mikael Ovrell delar den bilden.

Han har drivit Ica nära-butiken i Kortedala utanför Göteborg i drygt 13 år. Butiken har varit i familjen sedan 1950-talet. Men utvecklingen under Mikaels år som butikschef har inte varit positiv. Kortedala är fortfarande ett bra område, betonar han, men de socioekonomiska förutsättningarna har förändrats och utanförskapet har vuxit. Därmed har också brottsligheten ökat.

Nu efterfrågar han en starkare samverkan mellan samhällets alla aktörer.

– Det man måste förstå i den här typen av brottslighet är att vi måste samverka. Allt från skola, polis, arbetsförmedling och lokala politiker. Det är helt avgörande att vi samverkar för att kunna nå framgång i brottsbekämpningen, säger Mikael Ovrell till TN.

Dessvärre är Ica Nära Ovrell långt i från ensamt om att utsättas för butiksbrott. Landets företagare anser därför att brottsbekämpningen är bland de viktigaste frågorna som kommunerna borde prioritera, visar Svenskt Näringslivs mätning av det lokala företagsklimatet.

Oavsett typ av brott, har Mikael Ovrell för vana att polisanmäla. Han tycker att poliserna som kommer till platsen gör ett mycket bra jobb, däremot blir det tröttsamt när anmälningarna sällan leder till åtal. I butiken har de övervakningskameror och dna-spray som kan sprayas på varorna. Dessutom finns det ofta vittnen, men bevisen verkar ändå inte räcka till, menar Ovrell.

Läs vidare på tidningen Näringsliv…

Om Kortedala på bloggen…

Raketattack, fritagning av snattare, och hot mot John Curovac´s ICA-butik i Växjö

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Brotten ökar, handlarna vädjar till myndigheterna

 1. Lägg ut polisen på Frankrike, sjukvården på Tyskland, utbildning på Finland och migration och kriminalpolitik på Danmark så löser vi många av Sveriges problem, jag menar utmaningar.

 2. dessa handlare har dig själv att skylla det är ju så att du kan ju inte åka och handla utan att någon kräver en p avgift av en. detta trots påstående om fri parkering . det har gått då långt att fastighetsägaren skiter i handlaren hyresgästen. det är kicki back pengar det är frågan om ..
  och ju fler jihadister och eu imigranter sm invaderar dessa bodknodar ju bättre är det ..
  det är faktiskt väldigt lönsamt att handla på nätet och då från affärerna utanför Sverige. ett land med lägre skatter som lägger på sina skatter genererar en lägre skatt moms är ju % på varorna

 3. När jag växte upp så förekom det ingen uniformerad vakthållning och övervakning i butikerna, det behövdes inga väktare eller ordningsvakter, men idag har det blivit nödvändigt. Hämtat från ”Livsviktigt”, medlemstidning för Livsmedelshandlarna.se, branschorganisation för livsmedelsbutiker i hela landet – från Ystad till Kiruna.
  Ur texten:
  Det är bara ett halvår sedan Livsviktigt berättade om hur handlaren Andreas Bylger tampades med gängkriminalitet i sin Ica-butik i Sätra, Skärholmen. Då hade han precis skaffat en väktare för att skydda sig och sin personal. Det räckte inte. Nu har han fått tillstånd av polisen att skaffa sig ordningsvakter. – ”De här kriminella som hotar, stjäl och rånar har för länge sedan fattat vilka skillnader det ligger i befogenheter hos väktare och ordningsvakter. Det är mycket som inte stämmer längre i vårt samhälle och definitivt inte i Sätra centrum”, säger Andreas Bylger som spenderat hundratusentals kronor på övervakning och annan säkerhetsutrustning, som ändå inte hjälpte mot att de kriminella tog för sig i hans butik, hotade personalen och satte skräck i alla…Till slut fick han nog och anställde en väktare, förutom den digra skyddsarsenal han redan hade i sin skyddsarsenal. Andreas Bylger är jätteglad över att få tillgång till ordningsvakter i butiken, men det kostar pengar också – ”Visst är det bra, men jag blir ju tvungen att betala för något som egentligen polisen borde sköta. När polisen inte klarar av att ordna säkerheten måste vi göra det själva”. Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer kommenterar, citat: ”att enskilda livsmedelsbutiker får rätt att hyra in ordningsvakter, eller anställa i eget bolag, är nytt. En skrämmande utveckling som visar på ett stort samhällsmisslyckande.”.

  https://www.livsmedelshandlarna.se/tryggare_matbutiker/de-larde-sig-ganska-snart-att-vaktaren-inte-hade-nagra-sarskilda-befogenheter/

 4. Vi får väl citera våra politiker – ”Sverige har aldrig varit tryggare” eller som någon som är musiker, artist och ”stand up comedian” sagt – ”Sverige har aldrig varit säkrare”? Vi har väl fått det vi har röstat på samt icke röstat på (den för tredje gången avfärdade statsministern)? Eller hur?

  15
 5. I dessa ungdomsgäng fostras nästa generation kriminella och vad gör samhället eller polisen?
  Som vanligt för lite för sent.
  Dessa gäng och deras föräldrar skall få veta att vi inte tolererar bus, nu inte senare.
  Det är alltid bättre att dämma i bäcken än i ån!

  30
 6. I första hand behövs en ny regering som fokuserar på de verkliga problemen vi har i landet, men det tycks vara viktigare med att höja skatter och annat trams. Löser man problemen så ökar skatteintäkterna, men de är de för dumma för att begripa.

  55

Kommentera