Stäng

De delade på höjdhoppsguldet

IDROTT. Gianmarco Tamberi från Italien och Mutaz Essa Barshim från Qatar tog båda OS-guld i Tokyo i dag efter att de enats om att dela på förstaplatsen i höjdhopp. Båda hopparna klarade höjden 2,37 meter i en rafflande final och tv-tittarna väntade på omhoppning – men den uteblev sedan tävlingsledningen godkänt att duon kunde dela på guldet. Då utbröt i stället vilt jubel.

Jag tittade på honom och han tittade på mig och vi bara visste det, det var över, säger Mutaz Essa Barshim.

Höjdhoppsfinalen på Olympiastadion i Tokyo var minst sagt högkvalitativ. Hela sju hoppare tog sig över 2,33, vilket aldrig tidigare har hänt. Belarusiern Maksim Nedasekau, italienaren Gianmarco Tamberi och Mutaz Essa Barshim från Qatar tog alla 2,37.

Ingen tog 2,39, och eftersom Nedasekau hade två rivningar sedan tidigare fick han nöja sig med brons och en förväntad omhoppning mellan Tamberi och Barshim.

Men efter en kortare överläggning med tävlingsledningen kom beskedet: duon att dela på guldet och förenades i en euforisk kram.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 reaktioner på “De delade på höjdhoppsguldet

 1. Rättvist varit att de fått en medalj var, bestående av två halvor en silver en guld.
  Som nu blev det två guld och en brons, helt fel han skulle haft en silvermedalj.

  2
  1
 2. Jag tycker det var en bra lösning. De hoppade lika högt med lika många rivningar och ingen klarade nästa höjd.

  Alternativet var omhoppning på lägre höjd.

  1
  3
 3. En gång för länge sedan, så hoppade man höjdhopp i så kallad dykstil, som t.ex. Stig ”Stickan” Pettersson, svensk rekordhållare mellan 1960 -1968, vilken vann 8 SM-guld, med personbästa 2,16 (1962). Tillhörde världstoppen under tio år med tre OS-starter (som gav två fjärdeplaceringar), dessutom två EM-medaljer – ett brons 1958 och ett silver 1962.
  Kort videosnutt på hans hoppstil:
  https://youtu.be/ZwO6PtjrtGc

  För att inte tala om den på sin tid legendariske Valerij Brumel, som mellan åren 1961 och 1963 förbättrade världsrekordet i höjdhopp totalt sex gånger, fler än någon annan manlig höjdhoppare.1963 noterade Brumel som bäst 2,28.
  Artikel om Valerij Brumel, med videoklipp, citat : ”Det var en njutning att se honom hoppa, så otroligt kraftfullt och vackert!”:
  http://oisfriidrott.se/en-gang-lange-lange-sedan/

 4. WIKIPEDIA

  ”Wassberg var också inblandad i en historisk spurtstrid om guldmedaljen i tävlingen på 15 kilometer vid olympiska vinterspelen i Lake Placid 1980. Wassberg besegrade finländske skidåkaren Juha Mieto med minsta möjliga marginal, en hundradels sekund (0,01 sek). Han föreslog att guldmedaljen skulle delas i två delar, men Mieto motsatte sig detta.[5] Den snäva segermarginalen 1980 gav upphov till regeländringar. Det beslutades att minsta marginal någon kan vinna med i längdåkning ska vara en tiondel (0,1) sekund. Skulle två åkare hamna på samma tiondel, delas placeringen.”

  Thomas Wassberg är en skön kille. De båda medaljerna skulle naturligtvis delas och satts samman . Thomas kunde ha fått den med guldet till vänster. Fast det finns ju en baksida med allt.

 5. Kanske startskottet till en ny olympisk era där alla ska vinna.
  Antalet OS-grenar ökar för varje OS och det delas ut över 300 guld i år.
  Om det ska börja delas guld som i denna artikel då blir det ännu fler.

 6. Vilka dumheter, båda skulle fått silver. Ett guld eller två silver, ni väljer själva.

  9
  3

Kommentera

%d bloggare gillar detta: