Saab får beställning gällande modernisering av tyska marinens F123-fregatter

FÖRSVARSINDUSTRI. Saab har skrivit kontrakt med tyska försvarets materielverk, Bundesamt für Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr (BAAINBw), och fått en beställning gällande leverans och integration av nya marina radarsystem och eldledningssystem till tyska marinens fregatter i klassen Brandenburg (F123). Kontraktet omfattar ett nytt stridsledningssystem, som möjliggör en total översyn av det befintliga system som finns på F123-fregatterna vilket gör det möjligt att med låg risk integrera de nya marina radar- och eldledningsförmågorna. Orderbeloppet är cirka 4,6 miljarder SEK. Leveranser och andra åtaganden kommer att utföras mellan 2021 och 2030.

F123 Brandenburg Fregatt Bild: från tyska marinen

Saab är huvudleverantör och kontrakterar det tyska varvet Abeking & Rasmussen för att bygga fartygen och det tyska företaget ESG för logistiskt stöd.

  • Vi är stolta att Tyskland väljer Saab för att leverera och integrera ledningssystemet när fregatterna moderniseras. Nu ser vi fram emot att fortsätta att bidra till att stärka Tysklands inhemska förmåga gällande integration av stridsledningssystem och att skapa ett stort mervärde och tjänsteutbud i Tyskland. Kontraktet kommer att stärka vår relation med Tyskland under många år framöver, säger Saabs VD Micael Johansson.

Kontraktet omfattar leverans och integration av Saabs stridsledningssystem 9LV Combat Management System, marina radarsystem Giraffe 4A och Giraffe 1X, eldledningssystemet Ceros 200 och ytterligare produkter från tredje part, inklusive IFF-förmåga. Ett omfattande prestandabaserat logistikpaket som stöder fartygens operationella förmåga ingår också.

Saab kommer att utföra arbetet i Tyskland, Sverige och Australien.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Saab får beställning gällande modernisering av tyska marinens F123-fregatter

  1. Trevligt för svensk industri.
    Bara en liten notering här. Tyskland, som har löjligt lite kust att försvara håller sig med fregatter, vilket i dag är det största krigsfartyg de flesta moderna flottor håller sig med undantaget hangarfartyg.
    Sverige å andra sidan som har den längsta kusten i inom EU att försvara har små korvetter, små typ mindre än hälften så stora som en fregatt.

    Om det är någon som skulle behöva fregatter så är det den svenska marinen.

Kommentera