Flertalet utländska läkare bland oskicklighetsärendena

SJUKVÅRD. Den senaste tiden har det varit en debatt om rasism när det gäller rätten att välja en svensk och svensktalande läkare. Tyvärr verkar det inte bara vara språket som det är problem med. Susanne Billum, ordförande i Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN), är bekymrad över en ökad mängd oskicklighetsärenden där läkarna har en utländsk läkarutbildning, rapporterar Läkartidningen.

Totalt fick 31 läkare sin legitimation återkallad förra året. När det gäller beslut om prövotid rör det sig om 24 läkare. Grov oskicklighet var den näst vanligaste grunden både för återkallelse och prövotid. Bland läkarna som bedömdes vara oskickliga har ett flertal en ursprungslegitimation från ett annat land. Även i gruppen läkare som själva begärt att få sin legitimation återkallad efter att Ivo startat en utredning om oskicklighet återfinns läkare med utländsk läkarutbildning. 

Det är en stadig ökning, med läkare med utländsk utbildning bland oskicklighetsärendena även om den inte är brant, säger HSAN:s ordförande Susanne Billum. Hon är bekymrad över utvecklingen.

– Vi ser precis samma problem bland sjuksköterskor. En del kan knappt någonting. Inte ens the basics. Det är alldeles för lätt att få ut legitimation i några länder. Och ibland misstänker man att de inte gått någon utbildning, eller bara en del av den, säger Billum och fortsätter: Sedan kommer de direkt in i den svenska sjukvården genom EU:s yrkeskvalifikationsdirektiv. Och det går inte att göra något åt det förrän Ivo har gjort en stor utredning, så de hinner ställa till med en massa tråkigheter.

-Pettersson säger att problemet med utländska läkare bekymrar inte statsministern och troligen inte resten av politikerna som rasistanklagar svenska folket…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Flertalet utländska läkare bland oskicklighetsärendena

 1. Får en svensk läkare vara muslim?
  Läs hur koranen föreskriver att muslimsk
  man ska betrakta kvinna!

  Kan en muslimsk kvinnlig läkare behandla
  en man.
  Vad säger hjärntvätten om det?

  Kan du tänka dig att bli opererad av en
  ”kirurg” med sopsäck över huvudet,
  och som lever i en fantasivärld?

  10
 2. När Patientsäkerhets lagen trädde i kraft
  år 2011
  försvann möjligheten att ge en läkare varning eller erinran.
  mvh.

 3. Ja är han hycklare så är han, och då får han leva upp till sitt rykte, rapar
  om rasism när äldre Svenskar som hör dåligt vill ha en läkare som dom
  förstår vad den säger? Men går sen själv till en helvit vårdcentral med
  endast vit personal?? men som sagt, är man en hycklare så är man!

  22
 4. Ska jag köpa en begagnad bil, väljer jag bort ”Ärliga Mohammeds Bilar”, om jag vet att fusk pågår. Enligt rikspuckot Löfven är jag då rasist! Naturligtvis vänder jag mig till någon jag har förtroende för.
  Ännu viktigare, när det gäller hälsan, är valet av läkare. Jag går inte till en självlärd djungelmedicinare om det finns en riktig läkare att tillgå.
  En uppmaning: Om ni hamnar hos en läkare som inte talar begriplig svenska, kräv tolk. Tolken betalas vårdcentralen och kostar rejäla summor. Kanske lär sig då vårdgivaren att ställa riktiga krav på importerna.

  35
  • Tolk? Glöm det om du är etnisk infödd svensk. Och också om du är EU-medborgare och icke-muslim.
   Tolk betalas av staten endast åt invandrare.

   20
 5. Löfven anser att det är ”vidrigt med diskriminering” enl. text tv.
  Varför använder han då enbart svenska läkare, på en privat vårdcentral.

  33
 6. Vi har sett på statstelevisionen hur uppdrag granskning avslöjat åtskilliga fusk läkare och fusk sjuksköterskor som arbetar inom sjukvården och t.o.m. befordrats efter att de avslöjats. De skrev in sig på utbildning i Rumänien men deltog inte i utbildningen bara köpte sina betyg. På Karolinska jobbade Macchiarini med med Leijonborgs goda minne med sina plaststrupar, och nyss hade vi Damon Tojjar med den så kallade ”vårdexpressen” nyligen fängslad. ”Göteborgsläkaren” som skrev falska intyg om Corona jobbade under tiden på Sahlgrenska.
  En väl grundad erfarenhet säger oss ”använd svenska läkare”.

  39
  1
 7. Vilken idé. Låt vår regering bli behandlade av dom som kallar sig läkare och kommer från Mellanöstern.

  41
 8. Vanlig PK retorik om allas like värde där (S) ledningen mycket väl vet att de är mer värda än andra

  27
 9. Dessutom är herr Löfven inte en person vid sina sinnes fulla bruk
  Ska bli intessant se och höra reaktionen från det sovande folket när de förstår det, om de någonsin kommer att göra det.

  36
  3
 10. För dem som kämpat med näbbar och klor att göra landet mångkulturellt kändes som att de pissat på sig, först varmt nästan behagligt, sedan kallt och otrevligt.
  Men deras värsta vånda det är att erkänna sina misstag.

  53
 11. Är det inte dags för Steffe att byta vårdcentral så han får en utrikesfödd läkare och helst från Afrika. Han måste ju leva upp till det som han säger eller är det ytterligare en lögn.

  65
 12. Som vanligt hamnar Statsministern på fel sida i debatter.
  Hon fotograferas och hyllas med kriminella.
  Och hans justitieminister ångar på i samma anda .
  Knoll och Tott .
  När de kommer på att det är vad man gör som räknas , och inte vad man säger.
  Men nu är det försent.

  56

Kommentera