Halvnaket eller helklätt?

Nu är det åter liv i ankdammens moraliska stormakt. Den här gången är det kläder, eller möjligen avsaknad av kläder, som rör upp känslorna.

Det här med att man gör skillnad på hur kvinnor och män ska klä sig, utan att det har någon betydelse för idrotten, är absurt.

Amanda Lind (Mp) är upprörd, väldigt upprörd. Orsaken är att det norska damlandslaget i beach-handboll vägrade åtlyda det internationella handbollsförbundets klädregler gällande denna sport, vilka lyder så här.

Beachhandbollens manliga spelares klädsel ska bestå av linne, shorts och eventuella tillbehör. Beachhandbollens kvinnliga spelares klädsel ska bestå av toppar, bikiniunderdelar och eventuella tillbehör.

Beach-handboll, liksom beach-volleyboll, spelas på sand. Ett underlag som ska spegla det på vilken sporten en gång uppstod. På dessa stränder är det inte ovanligt att främst flickor och unga kvinnor klär sig i bikini. Ni har säkert sett detta på sommarens badplatser.

I de olympiska spelen i Rio 2016 deltog Egypten med ett damlag i beach-volleyboll och kontrasten i matchen mellan just Egypten och Tyskland var väldigt påtaglig. Vilket BBC tog upp i en artikel.

Vilken klädsel som känns mest naturlig och bekväm på en badstrand får väl var och en bedöma.

Fast Amanda Lind (Mp) är provocerad av detta och tillägger.

Jag blir trött och besviken på att vi 2021 har den här typen av diskussioner och att det finns den här typen av skillnader mellan herr- och damidrott.

Samma år som OS gick i Rio bjöd Sverige in Irans damlandslag i fotboll för en match i Göteborg. Det var första gången ett iranskt damlag spelade i Europa och entusiasmen var enorm, inte minst från de som tilltalar sig feminister. På läktarna fanns fler iranska invandrare än svenskar och många iranska kvinnor i publiken hade förstått att detta är det fria Sverige och inte det slutna Iran.

Fast på planen var allt sig likt. De iranska damerna tvingades bära den uniform som kännetecknar islams nedvärderande syn på kvinnor.

Minns Amanda Linds ord:

Det här med att man gör skillnad på hur kvinnor och män ska klä sig, utan att det har någon betydelse för idrotten, är absurt…//…Jag blir trött och besviken på att vi 2021 har den här typen av diskussioner och att det finns den här typen av skillnader mellan herr- och damidrott.

13 thoughts on “Halvnaket eller helklätt?

 1. Kommer osökt att tänka på busschaufförerna vars utländska arbetsgivare hindrade dem ifrån att köra buss i shorts. Vissa körde då buss i kjol då reglementet tillät det. Jag vill minnas att shorts infördes som uniformsplagg.

  Hur arméreglementet ser på shorts har jag ingen aning om men då Argus fullgjorde sin militärutbildning så förekom det inte. Däremot kavlade vi upp ärmarna på skjortan när Chefen för Armén bestämt att det var sommar. Kan även upplysa om att Argus är såpass erfaren att det står ”Krigsmakten” på inskrivningsboken.

 2. Vad menar tanten Lind? Menar hon att herrarna också ska ha topp?
  Ja i MP finns det två olika sorters kärringar, går dom likadant klädda?
  Tror att hon föredrar den klädsel som Egyptens damer bar.

  25
 3. Ja i nya tiden (efter islamismens intåg i EU) har sådana oviktiga frågor,liksom väder o vind blivit aktuella….
  Instämmer med den som skriver,att klädval skall vara frivilligt inom idrotten,
  Att sex skulle höra till detta,är som mycket annat sensations-pressen skuld.
  Deras fantasier överträffar det mesta.
  Såg idag ”OS-gymnastik” som närmast borde kallas akrobatik. Hur skulle denna gren se ut med tältklädda figurer ?

  23
 4. Känns ganska förlegat med religiösa muslim kläder också Amanda Lindh.
  Men där törs du inte markera.
  Men vad kan man förvänta sig av en minister med fågelbo på huvudet ?
  Jo möjligen att fågelboet är tomt.
  Och det vi att det är !!

  47
 5. Har inte minister Lind viktigare ting att jobba med? Det här borde man klara på fältet.

  Det är som minister Morgan som i avvaktan på alla utredningar som han initierat som ska vara klara om några år nu har tid att breda ut sig och vara oförskämd mot dem som har annan uppfattning.

  35
 6. Tyvärr Pettersson så ger jag Amanda Lind rätt. Varför ska kvinnliga atleter ikläda sig bikini för att springa, hoppa osv. Titta på damernas höjdhopp, dessa damer skulle göra sig bra som utvik i Lektyr. Om nu klädseln ska spegla ursprunget av en sport, då borde väl männen ha bar överkropp och speedos, Jag menar, vem har sett en man med tröja och shorts spela vollyboll på stranden? Det ska inte sitta gamla gubbar och bestämma vad kvinnor har på sig. Jag trorr personligen att gubbarna vill se halvnakna kvinnor så de har en bild på näthinnan när han spelar pocketpingis

  10
  30
  • Bästa är väl kom de själva får bestämma vilka kläder de vill ha på sig.

   16
   1
  • Klart männen kan spela i bar överkropp och tatuera in nummer och namn på ryggen. Nummer är nämligen en viktig ingrediens i sport.
   Många kvinnor skulle säkert gilla att se vältränade unga män, även om de flesta inte skulle erkänna det.
   Sedan handlar det inte om att ha eller inte, utan om regler. Regler är regler och regler ska följas. Självklart kan och ska man ändra på regler om de känns fel, men inte bryta dem.

   15
 7. Usch så diskriminerande, då kan ju inget lag från länder med Islam som ledstjärna deltaga.
  Eller har de permanent dispens?

  25

Kommentera