Stäng

Somaliers utanförskap i Sverige är mycket stort, är det inte bättre att de åker hem?

INVANDRING. Artikeln är från maj 2015 men jag tror knappast det blivit bättre sedan dess. Bara en av tio somaliska kvinnor i Sörmland har jobb. Det visar siffror som Statistiska centralbyrån har tagit fram för Sveriges Radio P4 Sörmland.

Jag jobbade ingenting, förutom att jag tog hand om hemmet och barnen. I Somalia är det män som försörjer familjen, vi tog bara hand om barnen, berättar 55-åriga Fozia Mohamoud som aldrig har jobbat varken i Somalia eller Sverige.

Hon har läst Svenska för invandrare, SFI, ett år, men säger att det var svårt att lära sig svenska i ett klassrum. Hon hade gärna gått ut på praktik, för att öva på språket.

I Sörmland har bara femton procent av kvinnorna från Somalia ett arbete, enligt siffror som Statistiska centralbyrån, SCB, har tagit fram för P4 Sörmland. 35 procent av männen har jobb.

En förklaring kan vara att kvinnor oftare är hemma med barnen, även i Sverige.

Men generellt är också somalier en grupp med lägre utbildning – 70 procent av somalierna i Sverige har bara förgymnasial eller okänd utbildning, enligt en rapport från Framtidskommissionen.

En annan förklaring är språket, och att trösklarna till arbetsmarknaden är höga.

Men Fozia Mohamoud, som aldrig jobbat i Sverige, står nu inne på Arbetsförmedlingen i Eskilstuna, och säger att hon är redo att jobba med allt som finns, från förskola till städjobb.

De somalier som arbetar har dessutom låga löner. 38 procent av den arbetande gruppen tjänade mindre än 200.000 kronor år 2019, att jämföra med 14 procent av övriga befolkningen.

Aweis Abdulkadir, ordförande i föreningen Somalisk svensk community center, säger att fattigdomen underlättar rekryteringen till kriminella gäng. – Hur ska man skydda unga från kriminella rekryterare om kylskåpet är tomt, och det inte finns tillräckligt med pengar eller framtidshopp?

 • 85 procent arbetslöshet bland kvinnor
 • 65 procent arbetslöshet bland män
 • Detta med subventionerade anställningar medräknade

Leif Östlings, Scanias tidigare vd, berättade, att vi hade ett antal somalier i Oskarshamn. Det var närmare hundra stycken. De grejade inte det hela. Dels att man var tvungen att komma i tid, det var man inte van vid. Dels att jobba ihop, i team, det var man inte heller van vid. Av de hundra var det bara tio som orkade stanna. Övriga gick ut i arbetslöshet igen, sa Östling.

Leif Östling menar att vi måste stoppa invandringen från länder med folk som inte klarar att fungera i Sverige. Vi orkar helt enkelt inte att ta emot fler av dessa grupperingar.

Han är tveksam till högre klimatskatter eftersom det drabbar folk på landsbygden hårt.

Leif pratar om Scania, de anställdas motivation, en bra relation till facket, samt att ordning och reda är viktiga orsaker till framgången.

Östling är kritiskt till elbilar och framställningen samt återvinningen av batterier som inte verkar genomtänkt. Miljöpartiet menar han liknar en religiös rörelse utan verklighetsförankring.

Leif Östling menar att Sverige har bra förutsättningar, men det gäller att se till att brottslingar faktiskt lagförs och att vi får ordning i skolan.

-Pettersson undrar om det inte vore läge för en diskussion om den enorma arbetslösheten bland svarta och muslimer i Sverige i stället för att skylla på rasism. Varför skaffar sig kineser, indier, thailändare med flera invandrare jobb, i Sverige?

Jag tycker att den som kommer hit har ett ansvar att anpassa sig och försörja sig annars är det bara att åka hem. Somalia är ett oerhört rikt land…

De frånvarande fädernas folk – När man har det så bra, varför ska man då jobba?

Nedanstående är från en artikel i Göteborgsposten publicerad den 28 oktober 2007, vi skrev om det på bloggen i augusti 2010. På den tiden tordes PK-media fortfarande vara lite ärliga när det gällde asylinvandringen men den ärligheten försvann före och efter riksdagsvalet 2010 när Sverigedemokraternas framgångar började märkas. Herr och fru PK trodde att det skulle gå att ljuga bort SD.

Ett utdrag ur artikeln i GP. ”Varannan somalisk kvinna med hemmavarande barn i Göteborg får underhållsstöd. Barnens far bor alltså inte med familjen och i hans ställe står samhället för barnens försörjning. Ofta är det sant att mannen inte bor med familjen. Ibland är det delvis sant, somaliska män lever inte sällan en ambulerande tillvaro som innebär att de periodvis bor med familjen, periodvis någon annanstans. Och ibland handlar det om rent bidragsfusk.

Tolken Abdi igen: – Jag har tolkat åt folk som jag vet ljuger, som lever tillsammans.

Flera andra somaliska tolkar bekräftar den bilden, att familjer väljer bidragsfusk för att bättra på ekonomin. Ibland därför att kvinnan vill kunna skicka mera pengar till behövande släktingar i hemlandet, ibland därför att mannen behöver pengar till drogen kat, som blivit ett gissel för den somaliska folkgruppen i Göteborg”.

Ett folk med tusenårig historia håller på att gå under, i Sverige idag. Det svenska bidragssamhället, fäder som överger sina familjer och arbetsmarknaden bidrar till katastrofen. Grov kriminalitet, utbrett missbruk, bidragsfusk, usla skolbetyg, splittrade familjer och skyhög arbetslöshet berättas det om i Göteborgsposten.  

 • Varannan somalisk kvinna inte lever med sina barns far.
 • Bara tre av tio somaliska ungdomar har fullständigt betyg från 9:an.
 • Var femte ung somalisk man varit misstänkt för våldsbrott.
 • Nästan hälften av somalierna hade noll i arbetsinkomst 2005.

– Det låter grymt, men det svenska samhället borde ha hårdare koll på somaliska män. Männen måste lära sig att skaffar man en familj så ska man också försörja den, säger tolken Abdi.

– En man som överger sin hustru och sina barn är en föraktad person i Somalia.

Varannan somalisk kvinna med hemmavarande barn i Göteborg får underhållsstöd. Barnens far bor alltså inte med familjen och i hans ställe står samhället för barnens försörjning. Flera somaliska tolkar bekräftar den bilden, att familjer väljer bidragsfusk för att bättra på ekonomin. – I koranen står att man ska fullfölja löften och avtal. Respekterar man inte de svenska försörjnings- och omsorgssystemen så är det olagliga pengar, det är nästan som att stjäla, det är haram, förbjudet enligt islam.

Och det ger somalier dåligt rykte, det skadar de vuxnas självkänsla och andlighet och ger barnen en dålig bild av sina föräldrar. I nästan varannan somalisk barnfamilj i Göteborg finns fyra eller fler barn under 17 år. Bara en av 25 barnfamiljer i Sverige har så många barn.

En ensamstående mamma i Hammarkullen, utan jobb och med fyra barn födda mellan 1991 och 2004, är garanterad (år 2007) 19 393 kronor i månaden i barnbidrag, flerbarnstillägg, studiebidrag, underhållsstöd, bostadsbidrag och försörjningsstöd. Dessutom får hon baserat på behov, hjälp med kostnader för vård och medicin, hushållsel, tandvård, förnyelse av husgeråd och utrustning i hemmet och ”andra godtagbara behov”.

Oavsett orsak kvarstår faktum – många somaliska ungdomar har dåliga skolresultat, vilket ökar risken för kriminalitet.

– De somaliska männen tycker att barnen är mammans och det svenska samhällets ansvar, inte deras.

Göteborgspolisen har studerat unga somaliers brottslighet. Rapporten skrevs av Maria Wallin, utredare på Göteborgspolisen. Hon talar om ”oerhört obehagligt våld även bland unga förövare”. I genomsnitt misstänktes varje gärningsman för ett tiotal rån eller misshandelsfall.
– Jag har inte stött på så grov våldsbrottslighet tidigare. 31 av de sammanlagt 66 manliga individer som misstänktes för våldsbrott hade hotat med eller använt kniv.

Det är dåligt med jobb, en del män har fått jobb som taxi- eller busschaufför, alla vill inte ha de jobb som erbjuds.

För ett år sedan startade en utbildning för tio somaliska kvinnor med inriktning på hotell och hushållsnära tjänster. Åtta kvinnor fullföljde kursen, som i våras avslutades med en träff med en presumtiv arbetsgivare, en städfirma. Problemet var bara att tre av kvinnorna, som under utbildning varit helt normalt kläddakom till avslutningen i heltäckande klädsel.  Städbolaget konstaterade att de tre på grund av sin klädsel inte vara anställningsbara.

Abdulahi Mohammed arbetar sedan flera år som tolk i Göteborg, han säger att I Sverige är det ”hålla handen” hela vägen. De berövas sitt självförtroende och det enda de behöver göra för att få socialbidraget är att gå på SFI och se till att inte bli godkända där. Med ett exempel från nomadlivets Somalia belyser han det svenska bidragssystemet passiviserande inverkan:

– När det regnar och är grönt och kamelerna ger mjölk behöver nomaderna inte anstränga sig. De diskuterar och snackar och på nätterna spelar man spel. Men när torkan kommer jobbar nomaderna hårdare än någon svensk bonde och ser till att kamelerna och korna och getterna överlever i öknen. När samma människor kommer till Sverige så regnar det hela tiden – socialbidrag, barnbidrag, bostadsbidrag och alla andra bidrag. Så det blir som i nomadlivet när det regnar och är grönt, folk sitter och tar det lugnt. Och här i Sverige kan man ta det lugnt hela året, sitta på kafé och snacka. När man har det så bra, varför ska man då jobba?

– Men, säger han, placera samma människor i England eller USA, då kickar nomadsystemet in och de blir väldigt företagsamma.

-Pettersson noterar att 2007 skrev media om somaliskt bidragsfusk, somalisk brottslighet, dåliga skolresultat för somalier,  vägran att ta jobb som erbjöds osv. är det någon som tror att det har blivit bättre som politikerna lovat och som de lovar varje år och varje gång de öppnar munnen i frågan…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 reaktioner på “Somaliers utanförskap i Sverige är mycket stort, är det inte bättre att de åker hem?

 1. De lever i skydd av den stora PK-lögnen .
  Påhejade av urusla politiker och medier .
  Så jobba på du knegare så skatten kommer in , annars måste vi sänka pensionerna för Svenska arbetare ännu mer och utförsäkra ännu fler allvarligt sjuka .
  Och rösta rätt i september-22 , så eländet kan fortsätta .

  12
 2. Jag hörde eller läste om en liknelse en gång, kan ha varit på den här sidan men den stämmer så bra med verkligheten!

  Tror den gick ungefär så:
  En somalisk man berättar att när man är ute och det är hett och torka så sliter man för att hitta föda till djuren och det kan bli många långa timmar innan man finner betesmark.

  När det är nederbörd så tar man det lugnt och oroar sig inte för mat och livet och man vilar och djuren får mat.

  Liknelsen är, behöver man jobba när man kommer till ett land som Sverige när det regnar olika former av bidragspengar där man inte behöver ge motprestation!

  16
 3. Ett egentligen rätt korkat tips till fattigpensionärer . . .

  Säg upp social försäkringen.
  Åk till Afrika eller Afghanistan.
  Smeta in er i lämplig skokräm.
  Åk tillbaka till Sverige som dövstumma emigranter.
  Så har ni några tusenlappar extra i kassan !

  Skulle inte bli ett dugg förvånad om det fungerade . . .

  24
 4. ”Om somalier som ständig problemgrupp” skriver Birgitta Sparf som är socionom och konsult inom socialtjänsten. Hon kommenterar en rapport om somalier som publicerats i Svenska Dagbladet, vilken bland annat frågar sig varför somalier lyckats statistiskt sett bättre i Kanada och USA än i Sverige?
  Birgitta Sparf har svar, citat: ”Det beror på de svenska bidragssystemen. USA:s stater och Kanada ger inte de somaliska kvinnorna mycket bra betalt genom bidrag för varje barn de föder, ännu mer för varje ytterligare barn.Vilket gör henne mer eller mindre självförsörjande enbart på de barnrelaterade bidragen plus bostadsbidrag, kompletterande socialbidrag samt underhållsstöd (när kvinnan uppger sig vara ensamstående). Dessa länders sociala trygghetssystem erbjuder inte både kvinnor och män arbetsbefriade bidragsinkomster i nivå netto med vad en låginkomsttagare tjänar. Livet ut, om så önskas. Eftersom man själv måste ta fullt ansvar för sin situation och överlevnad lyckas somalierna, föga överraskande, bättre i USA och Kanada. Därigenom uppstår inte heller samma problem med utanförskap, trångboddhet, dåliga skolresultat, sociala problem och ungdomskriminalitet. Man har tvingats assimilera sig och ta ett eget vuxet ansvar för sig och sin familj.”
  Birgitta Sparf har även förslag till lösning för somalierna i Sverige, läs vidare om detta på Det Goda Samhället här:

  https://detgodasamhallet.com/2021/05/31/gastskribent-birgitta-sparf-om-somalier-som-standig-problemgrupp/

  23
  1. Östling har till och med sagt att vi har plats för 20 miljoner men han menade folk som kunde arbeta och anpassa sig.

   Din länk hamnar på dagens nyheter.

   16
 5. Jag tror inte våran regering välkomnat dom för att de skall jobba, men man använder ändå ”arbetskraftsbrist” som argument för att få hit fler, oavsett hur stor arbetslösheten är.

  23
 6. Då skulle vi dessutom slippa den exponentiella ökningen av barn i Vårt Fosterland.
  Det är obehagligt att se dessa vandrande sopsäckar med fem barn runt barnvagnen och en bullig mage!
  Min tid är snart slut men jag är ledsen att mina barnbarn ska drabbas av underhållet av denna massproduktion av barn.

  35
 7. -”bättre att dom åker hem” Dom skulle ALDRIG ha kommit, dom skulle aldrig ha tillåtits komma in i landet.
  Men en normal regering så hade negrerna/muslimerna/judarna/chilenarna varit kvar i sina egna länder och vi hade sparat 600 miljarder varje år och 20.000 svenska kvinnor och barn hade varit ovåldtagna, massor av svenskar omördade, skolor och tusentals bilar forfarande intakt och oeldade!
  Vi hade haft ett normalt land och vi skulle då också ha råd att ge våra fattigpensionärer minst 5000:- extra per månad mm. mm.
  Massinvandringen har bara skapat en massa jävla elände, och har absolut inte fört med sig något som helst positivt!

  49

Kommentera

%d bloggare gillar detta: