Regeringen skryter med utdelningen från de statliga bolagen

EKONOMI & SKATTER. Näringsminister Ibrahim Baylan (S) skryter i ett pressmeddelande över de statliga bolagen, där omsättningen och vinsten minskat men utdelningen ökat. LKAB ger störst utdelning och det är samma bolag som hotas med nedläggning om cementkrisen inte får en lösning.

Ibrahim Baylan Bild: Socialdemokraterna CC BY

Värdet på statens bolagsportfölj ökar till 700 miljarder kronor – en ökning med knappt 70 miljarder kronor. Detta trots att omsättningen och resultatet för portföljen minskade under året till följd av pandemin. Efter årsstämmorna 2021 är kvinnor fortsatt i majoritet på ordförandeposterna, för tredje året i rad.

Omsättningen i den statliga bolagsportföljen minskade med drygt 2 procent jämfört med föregående år och uppgick till 362,9 miljarder kronor för helåret 2020. Resultatet efter skatt minskade också och uppgick till 28,8 miljarder kronor. Störst positiva bidrag till det konsoliderade resultatet efter skatt kom från Sveaskog, LKAB, Vattenfall, Akademiska Hus och Svenska Spel. Totala utdelningar för verksamhetsåret 2020 uppgår till 21,3 miljarder kronor och de största utdelningarna står LKAB och Vattenfall för, 5,9 respektive 4,0 miljarder kronor.

-Pettersson säger att aktieutdelningar från statliga bolag går tydligen bra. I privata bolag är det fult, trots att privata företag knappast använder pengarna till att finansiera invandring av dysfunktionella…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Regeringen skryter med utdelningen från de statliga bolagen

 1. Då kan dom betala tillbaka dom miljarder som stals ur pensionsfonderna,
  under Perssons ledning,sozzzar är inget annat tjyvar som tär på
  sammhällskroppen.

  2
  1
 2. Inte så illa, jag undrar vems förtjänst det är. Annars brukar staten vara mest förtjusta i förluster men helst då för privata aktörer. Går det sakta mot en statlig dominans likt en klassiskt kommunistiskt nation innan all ekonomi rasat? Jag tittade nyss på ett av många talande inslag av Björn Gillberg på YouTube.
  https://youtu.be/AEy_5ih0Blk
  Jag hoppas naturligtvis på nyval fortast möjligt trots obefintliga garantier, men hoppet lever.

  2
  1
 3. Att inte en enda socialdemokrat i ledande ställning kan skilja på bra och dåligt är märkligt .
  Nu hör vi det igen, sorgligt.

  13
  1
 4. I ett kommunistiskt land accepteras förståss de statligt ägda bolagens vinster. Dessa bolag får ju sannolikt bacckning för fortsatta investeringar med skattemedel. Däremot är alla vinster för privata bolag av ondo, trotts att i regel deras vinster går till stor del till egen investering.

  12
  1
 5. Här skryter dom om utdelningen, men dom som bedriver vård i privat
  regi ska helst bara redovisa förluster varje år för att sossarna ska bli nöjda.

  15
  1
 6. Intressant notering.
  ” Efter årsstämmorna 2021 är kvinnor fortsatt i majoritet på ordförandeposterna.”
  ”Omsättningen i den statliga bolagsportföljen minskade med drygt 2 procent jämfört med föregående år…”

  Nu har jag inte kollat, men skulle kunna tänka mig att omsättning och vinst gått ner tidigare år också.

  10
  1
 7. Det är dags att lyfta blicken något och se till den större frågan istället. Det skulle mycket väl kunna vara så att detta är en konstgjord kris för att dölja något mycket större.

  Det är naturligtvis inte så att det kommer att råda brist på cement bara för att Cementa inte får bryta längre på Gotland. Den kommer bara att bli mycket dyrare. Riktigt dyrt. På samma vis som priset på svenska trävaror ökat med 50% sedan svensk skogsindustri valt att exportera betydande mängder trävaror till USA under pandemin.

  Den större frågan som många missar är ägandet av naturtillgångarna och produktionsresurserna. Globalisterna verka kunna sin Marx. Hur kommer det sig att många svenska företag och varumärken numera är utlandsägda? Cementa äga av tyska Heidelberg Cement Group, Ytong av tyska Xella, Gustavsberg av tyska Villeroy & Boch AG, Volvo PV av kinesiska Zhejiang Geely Holding Group, Stal-Laval till delar av franska Alstoms och till delar av tyska Siemens AG, osv., osv.. Resterande svenska företag är antingen multinationella, i händerna på sådana som globalistiska Wallenberg eller autonoma fonder. Ingen av dessa bryr sig om Sverige eller om svenska folket. Ett folk som är i händerna på eurokraterna i Bryssel, skuldsatta över öronen och satta att försörja miljoner ofränder.

  Världen har styrts av fiktiva pengar sedan 1970-talet och större delen av ett storföretags genereras av skyfflande av siffror i ett excelark. Hur kommer det då sig att naturtillgångar och produktionsresurser är så eftertraktade? Det enkla svaret är att alla dessa värden är fiktiva och skulle dessa behöva knytas mot något reellt, typ guld, skulle systemet krascha på en millisekund (se Nixonchocken).

  Innan ni trycker tumme ner som årtionden av propaganda vill få er att göra, stanna upp och fundera på hur det såg ut 1969 och jämför med hur det ser ut i dag. Har vi verkligen fått det bättre som folk? En maktelit kan aldrig styra över ett enigt folk. Det gäller bara att få alla svenskar att se verkligheten som den är så kan kommunister, socialister, klimatalarmister och dess herrar hälsa hem.

  24
  1
  • @Argus… apropå det du skriver så har jag funderat på vad som skulle hända om hela svenska folket skulle plocka ut sina pengar i kontanter?🤔 Jag tror inte man kan ena folket till en sådan handling irl men rent filosofiskt tycker jag att det är värt att fundera på😉

 8. 1nov uteblir cementverksamheten. LKAB har sagt 50-80% får då gå. Kommer regeringen ingripa i domen eller kommer de låta sverige förfalla?

  26
  • Tidigare så ökade Maggan Andersson belåningen i bolagen för att kunna ta ut högre utdelningar. Är det samma nu?

   15

Kommentera