Vaccinpasset är en rimlig kompromiss

PANDEMI. I helgen har över 100 000 italienare och fransmän demonstrerat mot de nya vaccinpassen. SvD har talat med två ”experter” som menar att balansen mellan individens frihet och samhällets krav är svår.

Bild CC BY

Mikrobiologen Farshid Jalalvand säger att personer som inte vaccinerat sig riskerar att utsätta andra för fara, och då bör man uteslutas från delar av samhället: – Jag tycker det är en rimlig avvägning mellan frihet och skyldighet.

Sociologen Daniel Ritter trycker på att ilskan handlar om maktlöshet. – Vi accepterar att staten sätter reglerna för det sociala rummet, men våra egna kroppar är vi nog vana vid att ha större kontroll över, säger Ritter.

Ordet karantän har kommit via franskans quarantaine från det italienska uttrycket quarantena, och betyder ”fyrtio dagarsperiod)”. Uttrycket skapades i Venedig efter ett krav på fartyg som anlänt från fjärran länder, och deras besättning, att ligga isolerade på redden i fyrtio dagar innan de släpptes in i hamnen, för att bevisa att det inte fanns någon pest eller annan smittsam sjukdom ombord. Regeln skall enligt en uppfattning ha sitt ursprung i Dubrovnik och införts på 1300-talet efter digerdöden.

Redan i Gamla testamentet, tredje Mosebok, kapitel 13, står att läsa att patienter med misstänkt lepra skulle hållas inlåsta av prästen i sju dagar. Kvarstod lepramisstanken fick man förbli inlåst i ytterligare sju dagar för att därefter genomgå en ny bedömning. Patienten förklarades då som ren eller oren. De rena fick återvända till staden. För den orene gällde då Bibelns ord: »Han skall bo avskild; utanför lägret skall han hava sin bostad.

De första försöken till karantänliknande åtgärder dök inte upp förrän långt senare, och då i samband med en annan pandemi: pesten. Pesten anlände till Europa år 1347. Den spred sig snabbt från hamnarna på Sicilien till omkringliggande områden i Medelhavsregionen och vidare genom Centraleuropa. Den nådde Sverige år 1350. Sjukdomen beräknas ha utplånat mer än 30 procent av kontinentens invånare.

Italien drabbades tidigt av corona och den brutala pesten. Detta ledde till att furstar, despoter och andra makthavare införde flera extrema åtgärder för att minimera smittspridningen. En av makt­havarna i Norditalien, Bernabò Visconti av Milano, hade en tämligen hård och kontroversiell inställning. Den 17 januari 1374 deklarerade han i ett brev till en ämbetsman i staden Reggio att »alla personer med pestsmitta skulle föras ut ur staden till omkringliggande fält för att där dö eller återhämta sig«. Den som vårdade en patient med pest var därefter tvingad att hålla sig ifrån pestsmittade människor i 10 dagar innan han eller hon fick träffa andra människor igen. Man riskerade annars att få sina ägodelar konfiskerade och att levande brännas till döds. Även denna åtgärd får nog betraktas som tydlig.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

24 thoughts on “Vaccinpasset är en rimlig kompromiss

 1. Hur blir det då med dom så kallade papperslösa, kan vi äntligen få ett ett slut på dessa utan pass som reser mellan länder ? Eller blir dom undantagna från dessa regler bara för att dom inte vill visa vaccinpass, då ställer man sig frågan om vaccinpass behövs egentligen

  12
 2. Jag bestämmer över mig själv och bedömer själv fördelar och nackdelar med ett oprövat vaccin.

  Om vaccinet vore synnerligen effektivt, så utgör jag heller ingen fara för någon annan.

  26
 3. Trots vaccinering kan man mycket väl få covid-19 och man kan också smitta andra. Därför kan man ifrågasätta om det verkligen är meningsfullt med vaccinpass.

  34
  • I väntan på smarta chip får vaccinpass duga. Bäst vore någon typ av nanochip som verifierar statusen i kroppen. Har vi tur kanske vi får lite mer sofistikerade vaccinationer framöver.

   1
   9
 4. Stenbock:
  Astra Zenecas vaccin har inte tagits ur bruk! Jag fick andra dosen i förra veckan. Alla får ta ställning till hur man vill göra. Anledningen för min del var om jag fick Corona-19 och hamnade på IVA. Hur jag skulle förklara varför jag inte vaccinerade mig, för den utarbetade personalen som inte kan ta semester…

  12
  26
  • kristerk:
   Hur det förhåller sig i Abzurdistan (f.d. Sverige) vet jag inte. De länder som stoppat Astra är hittills Frankrike,Tyskland och möjligen några ytterligare i Europa !
   Detta sker inte för inte …
   Tyvärr,eller kanske rent av tack,har jag ingen inhemsk TV-kanal ej hellre något tryckt PK-alster.
   Men med min parabol otaliga länder,jorden runt.
   Får mina event. inhemska nyheter via min Startsida på Laptoppen,o. Petterssons blogg.

   10
 5. Pettersson om vi håller oss enbart till fakta så är 8 av 11 inlagda på sjukhus i Israel pga Covid-19 vaccinerade med dubbel dos. 3 av 11 är alltså ovaccinerade.
  Min slutsats är då att det är en liten fördel att vaccinera sig eftersom 90% av de vuxna är vaccinerade.
  Tyvärr är inte alla nuvarande och framtida biverkningar av vaccinerna medräknade.
  Så som det ser ut nu med fakta från Israel som utgångspunkt så är det bättre att INTE vaccinera sig

  7
  1
 6. Ett vaccinpass, talar om att du kan resa mellan länder. Inget pass du får stanna hemma.
  Ingen bråkar för de måste ha en personligt pass till vissa länder.
  Det var bara de som inte ville visa vilka de var som slängde passen men kom in till värmen och omhuldades ändå.
  Tänk om vi ändå haft kurage att kräva pass!

  27
  1
  • Vaccinpassen i Frankrike behövs för att kunna gå på krogen, bio osv. De blir även obligatoriska för inrikes flyg- och tågresor från och med augusti. Att vaccinera sig blir obligatoriskt för sjukvårds- och omsorgspersonal, som annars får sin lön indragen.

   11
   12
 7. ”Mikrobiologen Farshid Jalalvand säger att personer som inte vaccinerat sig riskerar att utsätta andra för fara”
  Blir de vaccinerade utsatta för fara? De är väl skyddade av vaccinet…eller ? Menar han ovaccinerade så har vi gjort vårt val.

  51
 8. Det att personer vaccineras urskillningslöst utan att kolla om de har anlag för att få Covid 19 eller inte. Personer som också har insjunknat och sedan blivit friska har också immunitet mot sjukdomen. Så det har blivit en hysteri betr vaccinations-kampanjen.

  54
  2
 9. Är det inte dessa 2 egenskaper som ett riktigt vaccin ska ha? 1 Att skydda mot att bli smittad.
  2 Att inte smitta andra efter vaccinering.
  Inget av dessa krav uppfylls av något ” vaccin” De är enbart ” nödgodkända” med okanade biverkningar.

  62
  3
  • Vaccination skyddar både dig själv och andra, men inget vaccin skyddar till hundra procent. Detta gäller för alla vacciner, inte bara de mot covid-19. Om du ändå skulle bli sjuk efter vaccinationen, får du med största sannolikhet en lindrigare form.

   Jag kan inte minnas några större protester mot andra vacciner trots att de också har biverkningar och inte har hundraprocentigt skydd.

   11
   46
   • Pettersson:
    Du har skrivit dessa rader tidigare….
    Nu förändrar din åsikt om de gamla beprövade vaccinerna,inte den ”Saltlösning” som tagits fram under c:a 3-4 månader,och påstås hjälpa mot C-19. Första beviset är Astras medel,som tagits ur bruk !!! Hur stor skada har detta redan hunnit åsamka de vaccinerade ?
    Normalt sker försök o färdigställande av verksamma vacciner i regel 5 år eller t.o.m. längre. Ett mångfalt av prov göres på djur,och i slutändan på några frivilliga människor,för att dels vara säkra på verkan och dels utesluta biverkningar !

    38
    7
   • Astrazenecas vaccin är inte av mRNA-typen och det stoppades för att de var dåliga på att leverera i kombination med att det fick dåligt rykte.

    Risk-nyttabalansen är positiv för Astrazenecas Vaxzevria och vaccinet är fortsatt rekommenderat för alla.

    9
    29
   • Andra vacciner fick folk ta om de ville, det var inget tvång. Nu förefaller det som man MÅSTE vaccinera sig för att få lämna hemmet i vissa länder. Jag får inte resa utanför Europa och knappt inom Europa om jag inte vaccinerar mig.
    Jag som har haft Covid och har papper på det, får jag ett pass? Jag är immun, smittar ingen och kan inte få det igen. Ingen annan som jag utsätter för fara. Så har det fungerat med alla andra ”pandemier” (HongKong, Aseaten osv) och så fungerar det även mot Covid-19.

    21
 10. Framtiden:
  Den som kospirerar har tolkningsföreträde.
  Den som är orolig får utesluta andra utan åtgärd.
  De som kan tjäna på uteslutning kommer att prioriteras

  Att dela upp samällsmedborgarna i ett Vi och Dom leder till ett angiverisamhälle som vi inte vill ha. Blotta tanken på det avskyvärt och borde skrotas omgående. Friheten att agera enligt den egna tanken får väl ändå anses som det primära och skall inte motarbetas av regeringar eller andra organisationer.

  Håller FN på att skriva om sina dekret som huldar mänslighetens rättigheter?

  39
 11. Jaså du citerar bibeln redan? Den är ju full av FAKTA så det är ett väldigt kompetent medel..

 12. Mikrobiologen är ju inte SVENSK och skall inte yttra sig i den svenska debatten alls. Sannolikt kommer han från enklan där farfar bestämmer och det är han van vid. Nej tack! Skicka hem ALLA.

 13. Nästa steg blir ett mikrochip i handen eller pannan. Sedan har du full kontroll på vad folk gör, tycker, tänker, vem de möter … KGBs dröm.

  Läs Uppenbarelseboken 13:16-17.

  47
  2
  • Tomas, den kontrollen har dom redan genom att dom allra flesta av oss äger mobila telefoner och massor av idioter betalar med kontokort vid minsta köp!
   Här kan myndigheterna enkelt följa varje steg vi tar, var vi går och vad vi säger och vad vi köper och när! Rubbet!
   Mitt råd är:
   Stäng av mobiltelefonen och betala med kontanter, mobiltelefonen och kontokortet skall användas i nödsituationer, inget annat!
   Lämna heller aldrig ut Ditt telfonnummer till en myndighet, låt dom skicka ett brev om dom vill något!
   Ju mindre man har med både myndigheter och banker att göra, dessto bättre är det!

   38
 14. Detta att kunna styra människan är ju inget nytt…. Redan i äldre litteratur beskrives detta,som de härskandes främsta dröm.
  Med ”folkvalda”,typ Merkel,Löven m.fl. är risken överhängande, i deras maktbegär att härska…
  Förvånande att Hitler och Mussolini angripes sååå enormt,då dessa var på god väg att nå dithän…
  2021 har man alltså fördummat människan till den milda grad,att de knäböjer för det onda !!

  58
  1

Kommentera