Läkare väljs bort på grund av hudfärg

SJUKVÅRD. Det finns vårdgivare i alla svenska regioner som går med på att erbjuda etniskt svensk personal vid tillfrågan, visar en granskning av Dagens Nyheter. Ungefär hälften av vårdgivarna går med på önskemålet om etniskt svensk personal. 

Dagens Nyheter har frågat vårdgivarna om möjligheten att få en etniskt svensk läkare, eller en ”svensk-svensk” – och i hälften av fallen har vårdgivarna gått med på önskemålet, skriver DN.

Samtalen har gått till både offentliga och privata vårdgivare i landets alla regioner. 120 vårdcentraler och tandläkarmottagningar finns med i DN:s granskning.

Lars Arrhenius, chef för Diskrimineringsombudsmannen, säger att dylika förfaranden är att överträda diskrimineringslagen.

– Man får inte som arbetsgivare diskriminera eller missgynna någon kopplat till etnisk tillhörighet, säger diskrimineringsombudsmannen Lars Arrhenius till DN.

-Pettersson talar av egen erfarenhet, jag har valt svensk läkare, inte på grund av hudfärg utan när jag träffade en irakisk läkare förstod jag inte vad han sa och han förstod inte mig. Sedan vet man inte vilken utbildning dessa fått och hur kraven på att de ska bli godkända i Sverige är.

Det är Socialstyrelsen som godkänner läkarlegitimationen, formellt är kraven hårda men eftersom icke-svensk kunniga släpps igenom så kan man undra hur noga de är med resten av kraven.

Patientens rätt att känna sig trygg måste gå först.

Jag misstänker dock att om en sjuk utlänning ringer och vill beställa tid och frågar efter en läkare som behärskar hemlandets tungomål så talas det inte om rasism.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Läkare väljs bort på grund av hudfärg

 1. Att svenskar vill ha en läkare som förstår svenska är väl inte konstigt. Och med allt man läst om olika falska examina från mellanöstern så är det kanske inte konstigt om man vill vara säker på att läkaren verkligen har en examen som gör att han vet vad han gör. Men det finns ju dom som kallar allt som en svensk gör för rasistiskt. Men för dom personerna är det ju helt valfritt att välja en läkare från Afghanistan eller var än läkaren kommer.

 2. Muslimerna anser ju att kvinnor har bara halva värdet av en man. Så jag undrar hur muslimska läkare behandlar kvinnor.

  10
 3. Hudfärgen på läkaren har säkert ingen betydelse, men att det ska finnas
  goda krav på att kunna landets språk är givet, det är ofta äldre människor
  med nedsatt hörsel som söker läkare, om då läkaren kan obefintlig Svenska
  blir ju uppfattningen även obefintlig.

  HUR MÅNGA MED ANNAN HUDFÄRG JOBBAR PÅ EXPRESSENS
  HELVITA REDAKTIOM??

  25
 4. Såg ett samtal de hade med journalisterna från DN på SVT i morse.
  Det enda du faktiskt fick reda på var att vissa vårdgivare var medvetna om att patienterna är deras kunder och kunden har rätt att få den betjäning och service som den vill ha.

  De försökte utmåla detta till att det var rasism men då upplägget var att den som ringde in och frågade ville ha en svensk läkare, inte att personen i fråga kan prata bra svenska, betyder ingenting mer än att vårdgivare ville tillmötesgå klienten.
  Journalisterna frågade däremot aldrig om motsatsen – att de ville ha en svart, arabisk, turkisk, indisk, kinesisk eller annan etnicitet. Inte heller om det gick bra att begära en kristen, muslimsk, hinduisk eller ateistisk läkare. Inte heller kontrollerade de om ifall man kunde välja mellan manlig och kvinnlig läkare.

  Eftersom dessa faktorer lyser med sin frånvaro så är artikeln som DN försöker lansera totalt värdelös och den hade inte ens blivit godkänd som ett arbete på en introduktionskurs i Sociologi då den säger absolut ingenting om det som artikelförfattarna försöker påstå – att det finns rasism inom den svenska vården.

  Den ene programledare lyfte det faktum att hon föredrar att få en kvinnlig gynekolog och undrade hur det skulle tolkas, vilket resulterade i att ”journalisten” från DN blev helt ställd och ansåg att det var ok – man kunde alltså se hur hela identitetspolitiken som artikeln är baserad på kollapsade där för en sekund. Men programledaren fick en skarp tillsägelse från kontrollrummet och inga mer kritiska frågor kom att ställas under programinslaget.

  19
 5. Givetvis skall utländska läkare ha ett mycket starkt kontrollerbart SV för att överhuvudtaget kunna arbeta inom vår sjukvård !!!

  13
 6. Vi skall ha rätt att välja vårdgivare och läkare. Vi har haft ett antal falska läkare och specialister i Sverige, så varför skall man inte vara misstänksam. Jag vet inte hur de utlandsfödda läkarna eller specialister blir kontrollerade, men någonstans har de missat i kontrollerna? Jag har sysslat med utbildning, och vi blev utsatta för fusk med betyg. En utlandsfödd hade betyg som ”civilingenjör i elektonik” från ett universitet. Personen hade fått någonting liknande 150 högskolepoäng i Sverige för sitt ”köpta betyg”? Anledningen till att jag skrev fusk är att: Personen ifråga var totalt ovetande om det mesta då det gällde elektronik. Kan det vara så illa att vi med våra ”godhetsprinciper och värdegrund” ”ser mellan fingrarna” då det gäller kompetens och utbildning? Nu är inte alla ”äpplen i korgen” dåliga! En irakisk s.k. satellitläkare gav mig ett penicillin som avhjälpte mitt tre år långa problem, som inga andra läkare klarat av att diagnosera! Tack för det!

  22
 7. Mycket märkligt. Det som i många fall är tillgängligt, ja nästan obligatoriskt, för utlandsfödda är en diskriminering när svenskar själva vill välja. Välfärdsturisterna ställer krav på sjukvård, äldreboenden, tolkar med mera på hemlandets språk men när en svensk vill förstå personalen, ja då j##lar.

  Avskaffa HMF, DO och allt annat otyg som inte är till gagn för svenska folket. Återinför det strikta tjänsteansvaret så får vi se hur många ämbets- och tjänstemän som blir kvar. Gör om språklagen och rensa alla språk utom svenska och finska. Finska för att värna minoriteten i Finland då vi kan hänvisa till språklagen om man försöker sig på lingvistisk rensning där.

  37
 8. Jag har inga problem att möta en utländsk läkare givet två grundförutsättningar, läkaren skall tala näst intill flytande svenska så patienten förstår ordination och behandlingar, läkaren skall också kunna förstå patientens problem och frågor på ett hundraprocentigt sätt. Det får inte vara en kommunikation som man ibland kallar begriplig svenska utan måste vara betydligt bättre än så när det gäller symptom, behandling och komplexa frågor. Nonchalera man dessa grundförutsättningar så riskeras patientens säkerhet och liv.

  47
  1
 9. Det handlar inte om rasism i många fall utan om språkförbistring.På orten där jag växte upp så kom det varje sommar Danska läkare som var under utbildning och som skulle täcka semestervakanserna.Många äldre och även yngre hade efter läkarbesöken inte begripit ett ord ! Tänk att ha hörselnedsättning i dessa fall.Många tragikomiska historier florerade om missförstånd.Men,det var oftast god stämning och både patienter och läkarvikarierna hade många goda skratt under dessa besök just p.g.a.av dom språkliga missförstånden.

  26
 10. Så kvaliteten på en läkarutbildning är samma mellan Kongo,Uzbekistan och Sverige eller Tyskland. Vem på allvar tror det?

  53
  2
  • Idioterna i världens mest onödiga myndighet DO, tror blint på alla som inte som är svenskar. Miljömupparna tillsammans med DO måste absolut försvinna till avfallskvarnen så fort som möjligt….

   31
   2
 11. Sist jag träffande en läkare med utländsk bakgrund fick jag själv ställa diagnos och komma med förslag på medicinering. Fullständigt värdelös sjukvård.

  50
  1
 12. Det spelar ingen roll varifrån läkaren kommer så länge han pratar begriplig svenska. Har träffat läkare som inte kan göra sig förstådda och bett om annan läkare. Vad är problemet ? Det är väl självklart att man förstår varandra. Annars kan det gå riktigt illa. Det är inte rasism överhuvudtaget. Det är patientsäkerhet.

  57
  1

Kommentera