SKR bygger lyxkontor medan medlemmarna saknar miljarder

SKATTER & VÄLFÄRD. Sveriges kommuner och regioner, SKR, ska bygga ett nytt huvudkontor på attraktiva läget Tegelbacken i Stockholm. Bygget sker samtidigt som organisationen återkommande berättar att kommunerna och landstingen är i stort behov av miljarder för att klara välfärden, skriver SVT Nyheter.

SKR Huvudkontor Bild BAU.se

Kommuner och regioner i Sverige riskerar miljardunderskott i framtiden. Samtidigt bygger organisationen som ska företräda dem – SKR – ett lyxbygge i centrala Stockholm som beräknas kosta flera miljarder. Exakt hur stort belopp det rör sig om vill inte SKR berätta.

I takt med att befolkningen åldras får medlemmarna i organisationen Sveriges kommuner och regioner, SKR, allt mindre pengar. Trots det lägger SKR stora summor på ett lyxbygge på en av de dyraste platserna i Stockholm.

Kostnaden för SKR:s nya huvudkontor har beräknats till 2 miljarder kronor. Hur mycket bygget faktiskt kommer att kommer kosta vill SKR inte avslöja.

– Skanska och SKR:s fastighetsbolag har kommit överens om att inte gå ut med köpeskillingen, säger Lena Dahl, vd på SKR Företag AB.

Det nya kontoret, som har beräknats kosta minst 2 miljarder kronor, kan ses som en investering, menar Lena Dahl som är vd på SKR Företag AB.

-Pettersson som inte är lika smart som Lena Dahl och andra, tycker att skattepengar ska användas till skola, vård och omsorg samt infrastruktur som vägar och järnvägar med mera. Skattepengar ska absolut inte användas till att investera i kontor på Stockholms dyraste lägen när det går att hyra för kanske halva priset utanför Stockholms tullar om det gamla kontoret inte duger.

Jag minns Hans Werthén, vars livsverk var Electrolux som under hans ledning utvecklades till ett världsledande företag inom vitvarusektorn. Hans Werthén införde den så kallade ”Lux-kulturen”. Den kännetecknades av affärsmässighet, marknadsinriktning, beslutssnabbhet och en ytterst liten byråkrati. Werthén var inte imponerad av flotta kontor och sade ofta att ”på kontoren tjänar vi inga pengar”.

Hans Werthén satt på ett kontor där han för det mesta höll dörren öppen så att vem som helst skulle kunna nå honom. Han svarade helst själv i telefon. Han var tillgänglig för alla personers uppslag och synpunkter.

Werthén sa att cheferna för de olika affärsområdena ska ha stor frihet att leda sin verksamhet så länge de kan visa upp acceptabla resultat. Alla former av extravaganser var bannlysta i Werthéns värld. Även den högsta företagsledningen inhystes i barackliknande kontor. Antalet sekreterare hölls på ett minimum: ”När det går dåligt har man inte råd med prestige. När det går bra behövs den inte”

Ett av hans egna ordstäv sammanfattar inställningen han hade: ”Det är viktigt att kunna bjuda på sig själv, och att inse att man är obetydlig inför evigheten.”

Hans Werthén var mästare på ordstäv och han levde efter dem:

 • Stora båtar och stora hus ska man vara bjuden till. Som svar på frågan om han också hade dyra vanor som andra välbetalda företagsledare på 80-talet i TV-programmet Café Norrköping.
 • Konsten att göra affärer är att man är välkommen tillbaka. År 1991 i TV-programmet ”Här är ditt liv” med Lasse Holmqvist som programledare.
 • Går det bra behöver man ingen prestige och går det dåligt har man inte råd med prestige.
 • Konsten är inte att tala om vad det blir för väder. Konsten är att ha ett paraply när det börjar regna!
 • Han kallade golf för en primitiv form av jordbruk med en viktig social funktion.
 • Det gäller inte enbart att planera utan att också parera. Om konsten att driva företag i allmänhet.
 • Om framtiden vet man så lite att det räcker med huvudräkning. Om datoriserade prognosverktyg för ekonomisk utveckling.
 • Är åldern det enda problemet går problemet över av sig själv. Uttalande av Hans Werthén när han tillfrågades om Björn Svedberg, då endast 40 år, kunde vara lämplig för det krävande jobbet som VD för hela Ericssonkoncernen.
 • Det finns två sorters människor på ett företag; de som frågar vad som har hänt och de som ser till att något händer.
 • Det är viktigt att kunna bjuda på sig själv, och att inse att man är obetydlig inför evigheten.
 • Man säljer inga julgranar på Annandagen.
 • Vi kan inte leva på att tvätta skjortor åt varandra. Angående tjänstesektorn.
 • Har man ont i foten hjälper det inte att köpa en större sko. Efter ett möte när en dotterbolagschef med problem i verksamheten ansåg att tillväxt var lösningen.
 • Alla talar om hur kakan ska delas, men ingen talar om hur den ska bakas. Om fördelningspolitik.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “SKR bygger lyxkontor medan medlemmarna saknar miljarder

 1. Varför i Stockholm? Är det för att pamparna har lyckats skaffa sig en bostad i den överetablerade huvudstaden. Säg inte att ni behöver närhet till pamparna i regeringen. Ni är ett eget fristående organ med egen vilja.

  Det heter Sveriges Kommuner och Landsting. Sverige är större än Stockholm. Visa det nu genom att landsortsledamöterna stoppar det hemliga projektet och kräver en lokalisering i annan ort.

  12
 2. Det har alltid funnits en osynlig vägg i Sverige som man inte kliver igenom hur som helst. Selfmade men existerade knappt i Sverige. Kliv inte in på dom utbildades område. Då har du skitit i det blå skåpet. Jag kämpade som drifttekniker men det kostade tre gånger utmattningssyndrom. Nu har väggen flyttats från arbetsplatserna till dom som har kommit upp sig. Som umgås i kretsar med likasinnade kliar varandra på pungen kommer med i tv sofforna. Och arbetarna får titta på deras fantastiska liv och betala för allting. Kommunerna håller på att gå under i skuldfällan. Det skriver jag som icke påläst invandrare. Kvinnliga chefer känslostyrda inte som ingenjörer dom gamla kloka gubbarna som Verthen sådana människor finns inte längre. Som har en filosofi och som inte ser ner på människor. Personligen tror jag inte det finns något hopp för Sverige. Men jag vill inte ge upp.
  Kommer ihåg när jag kom in i åkeribranschen i Södertälje. Man skulle köra åt gatukontoret man hade en enorm respekt för dom som styrde där skötte snöröjningen. Stan var välskött på vintrarna. Nu hörde jag en 35-40 årig kille utan knappt någon erfarenhet har fått jobbet. Tycker det är helt fantastiskt mycket snö en vintern budgeten slut efter två månader. Hur hävdar man att man behöver er pengar. Gubbarna på den tiden kunde läsa vädrets makter. Givetvis ihop med SMHI jag tycker hela Sverige lider av kompetens brist. Extrimister som har uppfostrats från en vänstervriden skola att bilarna ska bort arbetare åker buss. Friheten är snart borta med dessa idioter vid makten.

  21
  • Där har du fel. Det finns mängder med män och några kvinnor ”selfmade” som har lyckats i Sverige. Kanske fler än i något annat land med motsvarande befolkning.

   Vi har Spotify grundaren Daniel Ek, Håkan Lans som uppfann färggrafiken till datorer och mycket annat och många fler i nutid.

   Går vi tillbaka lite har vi Ingvar Kamprad, Erling Persson, samt massor med andra under efterkrigstiden.

   Sedan de gamla uvarna. Alfred Nobel och den generationen.

   De är många tusen som grundat små och stora företag i princip ensamma.

   11
   • Kanske det du. Har du försökt arbeta dig upp i ett företag. Göra karriär. Men man är väl en bitter pensionär som inte har lyckats. Nää faktiskt inte. Vi har alla våra erfarenheter i livet. Jag står för min. Det går alltid att hitta någon några som grejar det jag har sett alltför många falla. En sån är Håkan Lantz som har överlåtit kraven på pengar till andra. Men jag har fel.

    Jag lärde mig en sak när jag kom till Danmark första gången. Väldigt sura danskar. Jag fattade ingenting. Tillslut så presenterade jag med namn och dom förstod att jag var finsk då berätta dom. Dom tyckte inte om svenskar för dom kan o vet allting och är bäst. Jag tycker nog att det har försvunnit men ju mer pressade ni blir desto mer lyser det igenom. Det är nog därför vi har det Sverige vi har. Det har varit en trevlig tid här tyvärr har du inte fått några pengar av mig. Vi sitter nog i samma båt allihopa och behöver våra pengar. Jag kan nog nämna några till selfmade. Men frågan är hur lyckliga har dom varit. Kamprad med nazist anklagelser från svenskar ja. HM ägarna flytttar ut pengar får media efter sig. Jag har bott och haft ett jättebra liv i Sverige. Men misslyckad o bitter. Skulle vara kul att diskutera med någon som dig. Varför det har blivit så här allt hänger ihop sen skoltiden. Men som sagt jag har fel. Fortsätter ett tag till att kommentera på Samnytt. Attityden börjar bli liknande där. Man får gå i försvar lite då och då. Men en sak är säker det kommer att bli värre. Varför må illa. Som sagt var. Tack till många trevliga som kommenterar här.

   • Nej, jag har inte gjort karriär. Jag jobbade hårt när jag var ung med mycket övertid plus extrajobb och sparade. När jag var drygt 30 köpte jag företaget av de gamla ägarna.

    Sedan klarade jag mig, med fortsatt hårt jobb, hyfsat tills det var dags för pension.

 3. En gång när herr Werthén skulle ta sig vidare till nästa uppdrag, satte han sig i en taxi. Då resan ej var förbeställd, blev ju chauffören tvungen att fråga vart Hasse ämnade åka. Svaret : ”Kör mig vartsomhelst. Jag behövs överallt”.

  25
 4. Huvudsaken är att politiker och andra pampar har det bra. Man kan ju alltid suga ut vanligt folk genom att höja skatterna eller att spara och försämra allt som går.

  34
 5. 50% av byggets blivande befolkning, kan utan vidare klassas som onödiga skatteparasiter. De sitter i kåken enbart på grund av sina politiska kontakter. Övriga skulle kunna ersättas med hälften så många kompetenta människor, från privata sektorn.
  Följaktligen skulle man då klara sig de lokaler man har.

  30
 6. ”Alla talar om hur kakan ska delas, men ingen talar om hur den ska bakas. Om fördelningspolitik”.

  Detta kommer hädanefter bli ett av mina favorituttryck.

  36
 7. Kontor för SKR, AKA slutförvar för uttjänta politiker. Ingår bentonitlera och kopparkapslar i miljarderna? 😉

  32
  • Ordstäv som är högaktuella även i dag.
   Särskilt den att om man har ont i foten så hjälper det inte att köpa en större sko.
   Apropå att en större folkmängd skulle vara lösningen på Sveriges problem.

   38

Kommentera