Stäng

En inre marknad utan gränser

EU vill att alla EU-medborgare ska kunna studera, bo, handla, arbeta och pensionera sig i vilket EU-land som helst och få tillgång till produkter i hela EU. Därför kan varor, tjänster, kapital och människor röra sig fritt på EU:s inre marknad. Genom att ta bort tekniska, rättsliga och byråkratiska hinder ser EU också till att medborgarna och företagen fritt kan handla och göra affärer.

Twitter

Kriminalvården finansieras av statliga medel. Kriminalvårdens tilldelade anslag är på sammanlagt 9,7 miljarder kronor för 2020. Därutöver har Kriminalvården intäkter från framförallt anstalternas produktionsenheter där intagna arbetar.

Under 2019 var dygnskostnaden i häkte 3.255 kronor och på anstalt 3.202 kronor. Vårddygnskostnaden påverkas bland annat av beläggningen, genom att de fasta kostnaderna fördelas på fler eller färre vårddygn beroende på beläggningsläget. Den dagliga kostnaden för en klient i frivård var 336 kronor under 2019.

Varje fånge kostar ungefär två miljoner om året. På högsäkerhetsanstalterna Kumla, Anstalten Hall, Anstalten Norrtälje, Anstalten Salberga, Anstalten Hällby, Anstalten Tidaholm och Anstalten Saltvik kostar ett dygn betydligt mer.

En mycket stor del av fångarna på våra anstalter har utländsk bakgrund, hur många vet vi inte eftersom den socialdemokratiska regeringen av någon anledning år 2002 förbjöd Kriminalvården att registrera etnicitet och religion.

Alla företag eller organisationer inom EU har rätt att delta i offentliga upphandlingar i alla EU-länder.

-Pettersson undrar varför inte Kriminalvården omfattas av EU:s konkurrensregler? Inget verkar tyda på att Sverige kriminalvård är bättre än andra länders när det gäller minskade återfall i brottslighet trots att den så kallade ”kriminalvården” i Sverige är betydligt dyrare än andra länders.

Häromdagen lade justitieminister Morgan Johansson (S) fram ett elva år gammalt förslag från SD som S röstat ned många gånger, om att slopa straffrabatter för dem mellan 18 och 20 år. För 17-åringar och yngre som nu döms till fyra års ungdomsvård för mord var det inte aktuellt med slopade straffrabatter på grund av att kostnaderna skulle öka enligt justitieministern.

Bara tanken på rabatt för grova brott är helt galen, det är dags att tänka om och försöka ta tag i kostnaderna på andra sätt. Upphandling inom EU är ett sätt, låta utländska fångar avtjäna straffen i respektive hemland osv.

Steget efter.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 reaktioner på “En inre marknad utan gränser

 1. Ett skäl att jag röstade ja till EU var. Att Sverige måste anpassa skatterna till en medelnivå i EU. För att göra det måste bidragen bort. Då hade vi troligen inte haft den här brottsligheten vi hade haft en annan invandring. Av människor som gillar Sverige. Men istället ska vi ge bidrag till hela världens befolkning så dom ska få ett bättre liv i Sverige. Och det drar med sig massa brottslighet och ungdomsproplem föräldrar som inte vill eller kan arbeta. Vad skickar man för signaler till sina barn. Dessutom inte släpper på sin kultur och ser ner på den svenska. Sen romska tiggare på det hela. Då har vi vårat Sverige 2021. En sak är säker det kommer gå åt helvete ordentligt. Ett par ord från en svagbegåvad kanske borde läsa på om invandringen.

  12
 2. Svensk straffinternering kostar alldeles för mycket eftersom den betecknas som ”kriminalvård”. Alltså vi ska ”vårda” de kriminella som betecknas som ”klienter” inte intagna eller fångar.
  Det är i princip som ett sommarläger med låsta dörrar.

  Tanken är att den fången är ”sjuk” och måste vårdas på sådant sätt att den kan återinträda in i samhället som en förbättrad och mer integrerad person.
  Den idén fungerar sådär, eftersom Sverige ligger på samma nivå på återfall i grov brottslighet efter avtjänat straff som i USA men där USA i genomsnitt endast spenderar en sjättedel av kostnaden per fånge mot vad Sverige gör.

  Differentiering bland fångarna behöver göras samt automatisk utvisning av utländska medborgare ska införas där vi tecknar avtal om att sista tredjedelen ska avtjänas i fångens hemland.
  Alternativt att vi även har ett transiteringscenter och fängelse i Afrika där personer som inte kan skickas hem (på grund av väntande dödsstraff eller tortyr) får sitta av sin tid innan de släpps ut i det afrikanska landet efter avtjänat straff.

 3. Ja, fin tanke, som inte funkar i verkligheten.
  Svensken har/hade i generationer gnetat ihop t
  en god standard. Nu ska dessa tillgångar delas
  med övriga världen. Alla länder tänker först på
  sitt välbefinnande, utom Sverige. Märkligaste
  är att inte svensken protesterar mer. Arma land.

  20
  1
 4. Med risk för att käka karbonpapper säger jag, upphandla fängelseplatser i Ukraina och låt den miljard Löfven lånade ut vara betalning. Vi kommer aldrig att få tillbaka dessa pengar ändå.

  21
 5. Som framgår av grafen ligger Danmark på 53% av kostnaden, Tyskland på 37% och Lettland på 6% av Sveriges kostnader. Sverige är alltså 16 gånger dyrare än Lettland. Kan man outsourca skånsk färdtjänst till Senegal så kan man också outsourca svensk fångvård. Varför inte till Senegal? Det bör finns personer där efter det skånska äventyret som kan svenska.

  26

Kommentera

%d bloggare gillar detta: