Stäng

Två iranska marinfartyg och tre ryska atomubåtar har gått in i Östersjön

UTRIKES. Bloggen har ett par dagar rapporterat om att det iranska basfartyget Makran och Irans modernaste fregatt Sahand är långt hemifrån och på väg mot Östersjön och S:t Petersburg. Danmarks försvarsdepartement bekräftar att fartygen gick in i Österjsön genom Stora Bält natten mellan onsdag och torsdag.

Det är första gången Irans marin är i Östersjön så vitt det är känt. Och Ryssland har samtidigt skickat in tre strategiska atomubåtar med kärnvapenkapacitet i Östersjön – vilket aldrig tidigare har hänt.

– Vi kan bekräfta att tre kärnkraftsdrivna ubåtar tidigare i juli seglade genom danska vatten mot Sankt Petersburg, säger Sören Damm Möller Lindhardt vid Danmarks försvarskommando.

Enligt CNN har USA:s försvarsdepartement Pentagon följt de två iranska örlogsfartygen i ungefär två månader. De hade då rundat Godahoppsudden och troddes vara på väg att korsa Atlanten. USA misstänkte först att de skulle leverera iranska vapen till Venezuela. Men sedan bytte de kurs mot Östersjön.

De iranska fartygen är inbjudna till marinparaden i Sankt Petersburg på söndag som blir den största hittills under de 325 år man firat. Även fartyg från Indien och Pakistan deltar. Ryssland har även tagit in tre atomdrivna strategiska ubåtar med robotar som sannolikt är kärnvapenbestyckade, de är alldeles för stora för att kunna gömma sig i Östersjö och hör hemma i djupare vatten.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 reaktioner på “Två iranska marinfartyg och tre ryska atomubåtar har gått in i Östersjön

 1. Lite konspiration, leveransen som inte blev av när Estonia sjönk skall levereras nu.

 2. Att gå på Östersjöns vatten klarar skurkregimen i Iran, men att ordna
  färskvatten till sina medborgare klarar dom inte?

 3. Det är väl inte konstigare med krigsfartyg från Iran i Östersjön än än med krigsfartyg från USA i samma Östersjön. I båda fallen är fartygen mycket långt hemifrån.

  Ryska atomubåtar har hemmahamnar i Östersjön, så NATO kan väl knappast bli chockade av deras närvaro i detta innanhav.

  25
  6
  1. Iranska krigsfartyg i Östersjön är ovanligt. USA har däremot samarbetsavtal med Natoländerna i Östersjön plus Sverige och Finland.

   Men iranierna är inbjudna av ryssarna och dom väljer sina vänner. Till 2008 övade Sverige med Ryssland men när ryssarna attackerade Georgien upphörde samarbetet.

   Det finns inga ryska atomubåtar som har hemmahamn i Östersjön.

   13
   2
   1. Rent av skamligt att Sverige har samarbetsavtal på det militära området med rövarnationen USA. USA som varit med och startat de flesta krigen i världen efter 1945. Ett sådant land bör inte Sverige samarbeta med på något område.

   2. Jag tycker det är bra med samarbete med demokratiska USA. Utan USA hade vi troligen varit kommunister idag och med Rysslands aggressivitet mot grannar och upprustning av militären behövs USA.

 4. Såna där natt-skjorte-beklädda figurer borde på sin höjd ägna sig åt att driva kameler.

  27

Kommentera

%d bloggare gillar detta: