Migrationsverket ska ersätta kostnader för brand i lägenhet

INVANDRING. Hovrätten över Skåne och Blekinge, mål T 4089-20, har dömt att lägenheten ska anses ha varit upplåten i andra hand till asylsökanden för självständigt brukande. Migrationsverket är således skyldigt att ersätta fastighetsbolaget för brandskadan med 26.000 kronor jämte ränta.

Steget efter.

Som tingsrätten har konstaterat är det ostridigt mellan parterna att Migrationsverket har hyrt en lägenhet av Aktiebolaget Kristianstadsbyggen (”ABK”) och att brandskada har uppkommit i lägenheten under den tid som den asylsökande Dakil bodde där. Det är även ostridigt att Dakil genom vårdslöshet har orsakat brandskadan. Frågan i målet är om Migrationsverket är skyldigt att ersätta ABK för skadan.

Sammantaget anser hovrätten att avsaknaden av civilrättsligt förhållande mellan Migrationsverket och asylsökanden inte har någon avgörande betydelse för bedömningen. I stället är det avgörande huruvida lägenheten har upplåtits åt honom för självständigt brukande.

Det har inte framkommit annat än att asylsökanden har bott ensam i lägenheten och att han har haft rätt att använda den helt utan inskränkningar. Även om Migrationsverket har ansett sig ha en närmast oinskränkt rätt till tillträde till lägenheten har det inte framkommit att det skulle ha skett i någon större utsträckning. Migrationsverkets kontroll och tillsyn över lägenheten kan således inte heller jämställas med den tillsyn som en hyresgäst kan utöva i förhållande till en inneboende.

-Pettersson noterar att Migrationsverket hyr lägenheter av olika fastighetsägare, dessa lägenheter hyrs sedan ut till asylsökande men de skador dessa asylsökande orsakar vill inte Migrationsverket betala. Ovanstående fall är bara ett av många.

Nåväl, Svenne skattebetalare får betala Migrationsverket, hyran för Dakil, brandskadorna och onormalt slitage samt rättegångskostnaderna i tingsrätt och hovrätt. Det är ingen lysande affär att vara skattebetalare i Sverige.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Migrationsverket ska ersätta kostnader för brand i lägenhet

  1. Nja, sanningen här är ju att många hyresvärdar gör miljonklipp på att hyra ut till asylsökanden. Ibland tar de hutlöst betalt och naturligtvis innebär detta dessutom att unga som vill flytta hemifrån eller studera har svårt att få tag i bostad.

    Sedan när dessa lönsamma lägenhetsaffärer ibland visar sig leda till hyresgäster av det mer besvärliga slaget då blir det snyft och gråt. Räkningen borde gå till den asylsökanden och precis som alla andra brottsoffer borde hyresvärdarna få smaka på hur det är att leva i ett samhälle där den skade- och brottsdrabbade ignoreras.

    Nänä, det är bara för de asylsökande att elda på och slå sönder och så betalar vi skattebetalare. Undrar hur mycket värdarna saltar räkningarna?

  2. Bevis på att Migrationsverket inte är vuxna sina uppdrag. Varför är inte den asylsökande skyldig att betala? Är man inte myndighetsförklarad om man söker asyl? Vad händer i Sverige egentligen?

    16
  3. Migrationsverket borde ersätta hela Sverige för deras slappa hantering av inkommande illegal invandrare!!

    15
  4. Är flyktingarna omyndigförklarade i Sverige? Varför ska inte han som orsakade betala skadan??Eller är det för att Löfven ska kunna lossas att han är en vinst för samhället?

    21
  5. Underbart!!! Ett lyft för Sverige… Äntligen har vi riktiga raketforskare.

    18

Kommentera