Polisen måste få kraftfullare verktyg

VÅLDSBROTTSLIGHET. Regeringen tillsätter en utredning för att se om polisens användning av biometri kan utökas i brottsbekämpningen. ”Vi ser stora möjligheter att vässa regelverket och ge polisen kraftfullare verktyg”, sa inrikesminister Mikael Damberg i maj 2021 och tillsatte en utredning som ska få 21 månader på sig att komma med förslag.

”Polisen backar inte en millimeter för hoten” sa herr Damberg i november 2020 och lovade att satsningar nu görs på fler poliser med bättre verktyg, hårdare straff och förebyggande åtgärder borde ha kommit på plats långt tidigare.

”Polisen måste ha de verktyg som krävs”, lovade inrikesministern i augusti 2019 när en småbarnsmamma mördades i Malmö.

Gängkriminella har fått breda ut sig och utvecklingen har i flera decennier gått åt fel håll, framför allt i Sveriges fattigaste bostadsområden. Det säger inrikesminister Mikael Damberg (S) i TV4 Nyhetsmorgon efter skottlossningen i Flemingsberg där två barn skadades.

– Det där är en farlig utveckling där staten flyttade ifrån de här områdena. Nu flyttar vi tillbaka staten i form av fler poliser, säger Mikael Damberg den 19 juli 2021.

Damberg framhåller samtidigt att ännu mer måste göras för att ”bura in” gängkriminella och för att långsiktigt bryta utvecklingen i områdena.

-Pettersson säger att den nuvarande regeringen tillträdde den 3 oktober 2014 och då var ett av deras löften att knäcka den grova brottsligheten.

Snart sju år har gått, varför har inte pratkvarnarna gett polis de verktyg de behöver? Varför läggs inga förslag i riksdagen och varför röstas de förslag som SD lagt i tio år ned?

Steget Efter

Polistätheten är nämligen generande. Sverige hade 2019 bara 198 poliser per 100.000 invånare, jämfört med 2010 då siffran var 216. När Eurostat räknade på polistäthet 2016–2018 hade Sverige den tredje sämsta i EU.

Och med tanke på att SCB prognostiserar att vi år 2024 har blivit en halv miljon fler blir värdet av de extra 10.000 polisanställda lägre.

Damberg och de andra pratar på medan Sverige blir allt otryggare. Gärna fler poliser men hellre färre kriminella.

En medveten regering borde kunna bättre. Sikta högre.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Polisen måste få kraftfullare verktyg

 1. När polisskolan ändrades från yrkesskola till akademisk utbildning så har man fått in akademiker som tror sig vara Leif GW Persson i stället för poliser som jobbar på fältet. Alla satsningar man gjort tidigare på polisen har resulterat i fler kontorsstolar men inte fler bilar.

 2. Den som är konspiratoriskt lagd skulle kunna se ett mönster. Först importerar man orcher, sedan inför man massövervakning vilket innebär att hederliga personer får sina liv kartlagda. Den rätta lösningen på invandrad kriminalitet är att göra den utrikisk, det vill säga skicka tillbaka buset till hemlandet. Har man fått asyl eller är anhöriginvandrad ska en välgrundad misstanke räcka för avvisning.

 3. Om töntarna fortfarande sitter vid makten 2026 på våren så är århundradets största åtgärdspaket mot gängkriminaliteten sjösatt. De viktigaste punkterna är utökad saftservering och ett feministanpassat batongreglemente.

  Skämt åsido, detta paket är faktiskt tunt som ett paket bacon. Enligt Dumberg ska polisen kunna använda fingeravtryck och DNA när man jagar mördare. Utredningen ska under 2 år se över om det går att modernisera regelverket kring hur de används. Inget fel i det, men att tro att det skulle lösa gängkriminaliteten måste man nog vara sosse för att göra

  https://www.svd.se/damberg-haller-presstraff-om-brottsbekampningen

 4. Är resultaten alla dessa utredningar som tillsätts (oklart vilka som utreder, och hur det finansieras) offentliga handlingar, eller är det partisekretess som med riksdagens utredningstjänst?

  Måste ju finnas ett halvt Alexandria av utredningsmatrial efter alla dessa år.

 5. Finns bara ett sätt.
  Det är att: av-politisera hela Polis och SÄPO verksamhetan. Tätt följt av hela rättsväsendet. Organisationerna måste bort från politiskt styrning. Låt kunniga och erfarna poliser ta de beslut som behövs för att rensa upp inom den egna kåren, anställa den kompetens som behövs och få de resurser och ekonomiska medel som krävs.
  Tyvärr är det likadant inom de flesta förvaltningarna som byggts upp sedan 60talet.
  Sosseriet har rent ut sagt blivit smygkommunism. Om vi inte ser upp har vi snart en auktoritär stat.
  På riktigt!

  16
 6. Ser att den Svenskfientlige invandrarpolisen får stöd av Morgan Johansson,
  ja vad annat är att förvänta sig av den fåntratten? Att urinera på Svenska
  folket är ju M.J expert på!

  24
  • Samme invandrarpolis skrev också på Twitter för några år sedan att ryske presidenten Putin var jämförbar med ”mänsklig cancer”, och detta stöds nu alltså av minister Morgan Johansson. En dylik förolämpning var nog inte så lyckad, vare sig för polisen ifråga eller den svenske sosseministern – ty Kreml i Moskva glömmer aldrig!

 7. den här regeringen är ett skämt samtidigt som eldgivning forsäter i alla städer springer finansministerns runt och försöker hissa skatterna över det horibla … denna idiot till finansministerns har exakt samma möjlighet att lyckas som jätte idioten löven att få igenom sin budjeten..det är väldigt konstigt att det är då viktigt att finasigera massmördande till muslimerna ..

 8. Fel fel fel. Vi behöver stänga gränserna för Sverige är fullt. Och vi måste få landet att fungera efter en jävligt dålig eller ingen alls integration. Fortsätta med en vansinnig kravlös invandring och tro att man kan lösa det med polis. Näää då får vi nog skicka ut militären på gatorna om Max tio år. Sen dessutom en politiserad polis. Som inte ens sätter dit invandrare för trafikbrott. Det visar på rädsla. Då får ju prestationen bli att sätta dit en gubbe som mig på Biltemas parkering i Södertälje för att prata i mobil. Heja polisen ni är bra.

  24
 9. Vad som skulle behövas är ett rättväsende som ser till att inte släppa ut buset bums. Bort med alla vänsteraktivister som tagit över allt. Måste kännas meningslöst för polisen att ta fast brottslingar som bara släpps ut så fort som möjligt och kan fort sätta sin verksamhet.

  20
 10. Vad fan ska de säkert välbetalda utredarna göra i två år? Sedan remiss. Det innebär att om fyra år så bli r det kanske lag. Säkert med kompromissade kryphål.

  Varför klara man akuta problem på några månader i Danmark? Det är också en demokrati, vilket man kan ifrågasätta om Sverige.

  19
 11. ……..”en utredning som ska få 21 månader på sig att komma med förslag.”

  Dagens regering är inte den snabbaste, att anpassa sig till den våldsamma utvecklingen i Sverige.

  Så vår Sosse/MP -regering, kommer inte sitta kvar. När denna ”snabba” utredning är klar med förslag.

  15
  • Såvida dom inte tänker sitta kvar även om dom förlorar valet, man kan
   nästan tro det när man hör dem snacka om framtiden?

   16

Kommentera