Dags för översvämning igen

HISTORIA. Så var det åter dags för en rejäl översvämning, denna gång i västra Tyskland och Belgien. Det är en fruktansvärd katastrof för dem som drabbats, just nu talas om minst 90 döda, över tusen saknade och otaliga hem förstörda. Dom flesta saknade får vi nog skylla på ett utslaget telefonnät.

Översvämning. Arkivbild Steve Parson

Precis som vanligt skyller ansvariga politiker och oansvariga journalister på den globala uppvärmningen. Hur de förklarar alla kända översvämningar som varit historiskt vet jag inte, men kanske syndafloden och regnen som drabbade Noa i första Moseboken berodde på den globala uppvärmningen.

Lite närmare i tid och område har det varit översvämningar från den ryska floden Volga i öst till den portugisiska floden Douro i väst från 1500-talet.

Att det blir enorma materiella skador är kanske inte så konstigt när vi ser hur mänskligheten utvecklats, vi har blivit enormt många fler, vi bor inte på landet i samklang med naturen utan i städer där vi försöker bemästra naturen.

Vi har asfalterat enorma ytor som tidigare kunde ta åt sig vatten, våtmarker är torrlagda och floder är invallade.

-Pettersson är inte specialist på översvämningar, men tror att mycket av skadorna beror på politiska beslut. I slutet på 1990-talet antog EU ett direktiv (European Water Framework Directive) som innebar att man inte skulle muddra åar och bäckar utan låta dem återgå till sitt naturliga utseende, inklusive att låta dem svämma över, för att ge fåglar och andra djur som lever vid deras kanter ett större utrymme, vilket är berömvärt men att låta EU centralt sköta sådant som bönder i århundraden haft kontroll på kan inte sluta bra, för regnat har det alltid gjort, långt innan EU fanns.

Några få exempel på höga vattennivåer i Sverige från SMHI

Filmen från juni 2013

December 2015

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

20 thoughts on “Dags för översvämning igen

 1. Enligt detta inslag från SVT fanns det varningar och indikationer på att det skulle bli översvämningar i Centraleuropa men inga särskilda åtgärder vidtogs. Det är ta mig f-n helt otroligt med tanke på hur mycket fokus det varit på klimatrelaterade katastrofer att inget görs när det faktiskt är extremt väder på gång. Vart var “vetenskapen” och handlingskraften när den behövdes? Eller räcker den bara till att stå i olika tv-rutor och mässa om undergången?
  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/forskare-kritiska-till-tysklands-katastrofhantering

 2. Slumpen avgör förödelsen vid extrema skyfall.

  Två månaders regn har fallit på två dagar i delar av västra Europa. Extrema skyfall beräknas bli vanligare, men slumpen avgör var de faller. Om terrängen är dåligt lämpad för att hantera vattenmängderna kan resultatet bli förödande.

  “– Det är ett kraftigt oväder och synd om dem som drabbas, men det är naturligt att vädret är ovanligt. Någon gång blir det extremväder på det här sättet, men exakt var och när det inträffar avgör slumpen, säger Michael Tjernström professor i meteorologi vid Stockholms universitet.

  Omfattningen av översvämningarna beror på att många av de drabbande områdena ligger i en terräng med trånga dalgångar och vattendrag som vanligen inte för med sig så mycket vatten.

  – När det regnar på det här viset måste regnvattnet ta vägen någonstans och när marken inte längre kan absorbera det rinner det ovanpå och ner i vattendragen.

  En annan faktor till förödelsen i västra Europa är att ovädret har uppstått i gränszonen mellan kall och varm luft. Ansamlingen av varm luft beror delvis på ett blockerande högtryck, som gör att ovädret inte rör sig speciellt mycket, enligt Michael Tjernström.

  – Det bidrar också till att det kommer väldigt mycket nederbörd på samma plats.”

  https://sn.se/artikel/slumpen-avgor-forodelsen-vid-extrema-skyfall/lyze20pj

 3. 1927 var året då Mississippifloden i USA, svämmade över ordentligt.

  Den stora översvämningen med det ännu gällande vattennivårekordet. Mississippifloden rann över sina skyddsvallar på 145 platser och orsakade skador för runt 20 miljarder kronor i dagens värde. 246 människor i sju stater dog.

  Att Mississippi sväller på våren är inget nytt för människorna i sydöstra USA. Det händer varje år och med tiden har allt säkrare flodvallar, dammar och reservoarer byggts upp längs flodens sträckning. 2011 var läget åter igen värre än vanligt.

  https://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4rlden/mississippi-rinner-%C3%B6ver-1.81876

 4. Den s.k. syndafloden berodde faktiskt till stor del på den globala uppvärmningen!
  Istiden hade efterlämnat en gigantisk jökelsjö uppe i bergen. En kombination av erosion i bergen och långvarigt ihållande regn gjorde att fördämningen brast och det lär ha varit mer vatten än i Svarta havet som vräkte sig ut över slätten, framför allt längs Eufrats och Tigris’ floddalar, där också merparten av befolkningen bodde.

 5. Förr i tiden byggde folk sina bostäder på höjder. Tex åsar och kullar, eftersom de visste om att det skedde översvämningar ibland.
  Idag bygger man husen vid stränder till hav, sjöar och vattendrag och sen skyller man på klimatförändringar när vattnet kommer.

 6. Vår egen syndaflod började med 68 vänstern, sen har dessa skadedjur och deras avkomma fortsatt med förödelsen av landet, en hel del av dem plus Stasifigurer
  sitter idag på ledande poster men även både i regering o Riksdag !

 7. Hörde precis på Ekot. Dom kissade nästan på sig av glädje över att allt berodde på klimatförändringarna!

  Naturligtvis fick en så kallad “expert” bre ut sig oemotsagd!

  Inte ett ord om människans övriga påverkan och överbefolkning! Inte ett ord om alla dom vallar som har byggts längs med floderna som hindrar vattnet att bre ut sig som det gjorde förr! Inte ett ord om överfulla kraftverksdammar!

  11
 8. Rätt intressant att läsa om katastrofen i Östergötland 1649:

  “”År 1649 vid Olavi tid th. 27 Juli&Seq [följande] regnade af himmelen och jordenes källor upwellade, at wattenådror upsprungo, ther förr inga warit. Hwaraf floden blef ej allenast så mäktig, at qwarnar, dammar, hus, gerdesgårdar etc. omkull brötos, boskap och mycket folk på wägar, åkrar, engar etc. ömkeligen omkommo; utan ock sjelfwa watnet så förgiftigt, at träden theraf wissnade bort och aldrig sedan grönskades.

  Jorden blef så sjuk, at hon på trij år liten eller kernlös gröda och äring bära kunde.”

  Samma sak som nu sker i Centraleuropa, med skillnaden att 1600-talet var lilla istiden.

  Det tog mer än tre år innan de fick normala skördar igen så det blev flerårig svält. Så illa går det nog inte i Centraleuropa 2021.

  10
  • År1649 !!!
   Alltså århundraden innan Bensin/Diesel-Bilar orsakade CO2 -värden,som påstås utlösa den moderna “klimatuppvärmningen” !!
   Vad var det på den tiden,som utlöste dessa väderfenomen ? Smälte kanske isen på Polerna redan då ?
   Återigen tycks deras lögner ha korta ben…..

   12
 9. Noterar att du länkar till SMHI. Bäst att arkivera dessa artiklar för snart plockas de väl bort för att inte störa kampanjarbetet.

  12
 10. Utan tvekan en av de värsta skyfallen och översvämningarna i Europa i mannaminne. Jag hörde nämnas att det senast skedde på 1800-talet vilket med all önskvärd tydlighet visar att det inte är den något varmare medeltemeperaturen som är avgörande. Inte förrän vi haft ett flertal likartade händelser i tät följd kan man göra sådana påståenden.

  Den som varit i dessa områden kan notera att samhällena ofta ligger djupt ner i floddalar omgivet av sluttningar, ibland berg. Inte idealt ur ett översvämningsperspektiv.

  13
  • Tjeckien och Prag hade allvarliga översvämningar för 20 år sedan eller så om jag inte missminner mig.
   Så det händer med jämna mellanrum.

   13
   • Stämmer!
    Jag trodde det var mer nyligen. Men såhär omfattande var väl inte den katastrofen?
    Hur som helst, det kommer att hända igen oavsett om EU förbjuder bensinbilar och plastsugrör eller inte.

 11. Mormor sade alltid, “En del straffar gud med detsamma, andra tar lite längre tid”.
  Tyskarna har startat två världskrig, eldat levande människor, en del kanske fick sitt straff.
  Vi lever just nu i andra mellankrigstiden.

  8
  7
  • Du är medveten om att tyskarna inte startade Första Världskriget. Det var en serb vid namn Princip som gjorde det.

   6
   6
 12. Vad gäller den senaste översvämningen i västra Tyskland,har denna i första hand drabbat orter o städer,som ligger i dalgångar,och normalt har en mindre å eller vattendrag som flyter genom orten.
  Att vatten har en enorm kraft framgick av de bilder som visades upp i TV.
  T.o.m. traktorer,grävmaskiner och husbilar flöt iväg som löv på vattnet !
  Att sedan dessa till del äldre byggnader underminerades är ju inte så märkligt,när man betänker deras ålder och vad Pettersson ovan informerat,kring nya EU-bestämmelser.
  Vi får nu hoppas att sällsynta Grodor,Uttrar och div fåglar gläder sig över regnmassorna

  • “…Grodor,Uttrar och div fåglar gläder sig över regnmassorna”
   De fanskapen har drunknat i vattenmassorna som översvämmat deras habitat.

   1
   4
 13. Ja man hade dålig koll på avgasrening innan 1900-talet. Skämt åsido, jag tror du har rätt i att inte muddra nog påverkar risken för översvämningar. Dessutom är förmodligen många viktiga våtmarker bortbyggda i anslutning till floder för att ge plats för bebyggelse, städer och vägar. Våtmarker fungerar vad jag vet, som jättestora buffertar för att suga upp tillfälliga överskott. Jag är heller ingen expert men tror man kunde underskatta behovet av våtmarker när det byggdes. som mest för ca: 50-70 år sedan. Men ibland är naturkatastrofer förstås omöjliga att undvika tyvärr.

  15
  • Det finns idag även enorma områden som är asfalterade, där vattnet inte kan
   sjunka ner i marken, utdikning är en annan del, tänker på förr när man åkte
   järnvägen eller gamla vägen mellan Ystad o Malmö hur många gölar o dammar,
   det fanns !men idag ser man inga eller bara ett fåtal .

   Att lyssna på den så kallade miljörörelsen är som att lyssna till Maranata.

   11

Kommentera