Vem knäböjer de för?

Det brittiska fotbollsförbundet gick i bräschen och tvingar nu samtliga spelare att knäböja innan domaren blåser igång matchen. Fast vet spelarna varför de knäböjer och riktar de verkligen sin manifestation åt rätt håll? Det frågar Asle Toje i en artikel på OIKOS.

Det är är en syn alla älskare av brittisk fotboll vant sig vid.

Som Toje skriver i texten råder delade meningar bland spelare, ledare och potentater om anledningen. En del hävdar att det är ett stöd till BLM-rörelsen (den som inte sällan uttryckt sina åsikter med våld och slagord mot polisen), en del hävdar att det är emot rasism (dock inte mot vita) och andra hävdar att det är en protest mot trakasserier (något alla etniciteter och samhällsklasser drabbas av).

Fast det finns en dubbelmoral i spelarnas knäböjande. Att gå ned på knä leder tankarna till underkastelse och undergivenhet. Så vem känner de undergivna inför?

Här för Asle Toje in läsarna på en linje ingen diskuterat i sammanhanget. Lagen i brittiska Premier League ägs inte sällan av bolag från länder där demokrati i ordets rätta bemärkelse är satt på undantag. Här ett utdrag.

 • Aston Villa: Nassef Sawiris från Egypten. HBTQ-personer förföljs och fängslas i värsta fall. Religiösa minoriteter lever på nåder och landet styrs med järnhand av en militärstyrd regim.
 • Chelsea: Roman Abramovich från Ryssland. Behövs väl inga ord då alla vet hur Putin leder sitt land.
 • Manchester City: Mansour bin Zayed al Nahyan från Förenade Arabemiraten. Här finns diskriminerande lagar mot kvinnor, demokrati existerar inte och homosexualitet bestraffas hårt enligt sharia-lagar.
 • Wolverhampton: Ägs av tre kinesiska miljardärer och Kina behöver väl ingen närmare presentation.

Fast 20-åriga mångmiljonärer som knappt gått ut grundskolan behöver väl inte bry sig. De gör vad överhögheten säger åt dem och är redan ekonomiskt oberoende.

Oikos

Asle Toje är filosofie doktor i statsvetenskap, ledamot i norska Nobelkommittén och tidigare forskningschef vid norska Nobelinstitutet.

9 thoughts on “Vem knäböjer de för?

 1. Apropå underkastelse utan att tänka efter. Snacka om enfaldigt agerande. Fotbolls-EM var en höjdare att följa. Förutom då detta ironiska knäböjande och Hasse Backes ”sönderkommentarende”, av matcherna.

  Värt att reflektera över………..

  Tänk om detta vore en serie om vita ungdomar. Producerad av en tidigare amerikansk president?
  Vad skulle media och enfaldiga vänsterpolitiker ”twittra” om då?

  ”Obamas bolag gör serie om svarta ungdomar. ”Blackout” heter en ny tv-serie och film som paret Barack och Michelle Obamas produktionsbolag Higher Ground tillsammans med produktionsbolaget Temple Hill ska producera för Netflix.”

  https://sn.se/artikel/obamas-bolag-gor-serie-om-svarta-ungdomar/ren4p70r

 2. Jag anser fortfarande att den spelare som knäböjer ska stängas av. Ett beslut som detta påverkar inte den åsikten.

  11
 3. Volvo ägs av kineser, har Volvo då en kinesisk moral.
  Jag vet inte varför de knäböjer, de får väl göra det om de vill. Liksom att bloggen får skriva vad den vill.

 4. Ingen tittar på fotboll för att de vill se spelarna signalera sina/andras politiska åsikter. Spela fotboll i stället vilket är var ni får betalt för.

  21
 5. ”Alla vet hur Putin leder sitt land”????? Vad vet du, Pettersson? Hur många gånger har du varit i Ryssland? Hur många folk från Ryssland frågade du?
  Jävla trött på alla dina påhopp på mitt land och Putin.
  Ta din oäkta och res en gång när COVID är över… Så får du se… Vi har mer demokrati och ordning är ni har i Sverige… Snyggare och renare överallt om man jämför Moskva och Sankt- Petersburg med Stockholm. Våra invandrare är helt självförsörjande och i största sätt laglydiga. Det får du se själv.

  25
  5
  • Skyll inte på Pettersson. Skyll på mig. Klart Ryssland är ett land alla vill bo i. Putin fick ju 76% av rösterna i förra valet, så något gott måste han ju göra.

   19
 6. Internationella fotbollsförbundet skall gå ut med att all form av politisk demonstration skall förbjudas.

  24

Kommentera