Litauen skärper lagar för asylsökande

MIGRATION. Det litauiska parlamentet har röstat för att tillåta omfattande frihetsberövande av asylsökande och att begränsa rätten att överklaga. Något som kritiseras av bland annat Röda korset. Beslutet kommer efter att migrantflödet från Belarus till Litauen ökat kraftigt efter vad Litauen beskriver som ett sätt för president Alexander Lukasjenko att sätta press på EU och Litauen, rapporterar EuroNews.

”EU står solidariskt på Litauens sida. Vi hjälper Litauen både för att hantera en vettig process för migranterna men också för att skydda EU:s yttre gräns”, säger Ylva Johansson, EU:s migrationskommissionär

De senaste veckorna har antalet migranter från Belarus till Litauen ökat kraftigt och bara i juli korsade över 1 000 personer gränsen, de flesta irakiska medborgare. Misstanken är att Belarus auktoritäre president Aleksandr Lukasjenko flyger in migranter och orkestrerar invandringen för att skapa press på EU och Litauen.

Litauen har börjat förlänga muren längs med landets gräns mot Belarus för att hindra migranter som försöker ta sig in till Litauen, skriver Reuters.

Enligt Ruta Montvile, talesperson för Litauens försvarschef, kommer murens första del vara omkring en halv kilometer lång och 1,8 meter hög och kantas av taggtråd.

I ett tal i maj sa Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko att de inte längre kommer att stoppa migranter som är i Belarus från att ta sig in i EU illegalt. Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis slog tillbaka med att anklaga Lukasjenko för att ”använda migration som vapen”.

-Pettersson ser i början på filmen en flock som verkar vara afrikaner och undrar vilken väg de kommit och vart de är på väg…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Litauen skärper lagar för asylsökande

 1. Föredömligt!
  – men inte möjligt i vårt ”Öppna ERA hjärtan”- Sverige, tyvärr!

 2. det är skälvklart att lituern skall jaga i väg allt löst patrask som kommer från före detta Sovjetunionen..
  men man skall passa på och ställa krav som att man vill ha tillbaka sitt folk cirka en miljon balter som tvångsförflyttade någon stans bakom uralbergen.?! dessa som kommer som påståds flyktingar kommer ju inte från sovjet. hur kommer dom dit

 3. Rätt kul situation. Snart kommer Ungerns (och Visegradländernas) krav på gränsskydd med ”mur” längs gränserna åt öster att bli verklighet. Och EU-kansliet tvingas betala (för de små länderna i östra EU har inte själv råd), varvid EU-kansliet blir sura eftersom korruptionspengar dras från smuggelrutterna norrut i Afrika.

 4. Det vi ser vi gränsen mellan Belarus och Litauen pågår sedan Brexit mellan EU och UK. Frankrike hjälper migranter att komma över till UK. Hämndaktion för Brexit.
  Upprörd opinion inom EU vad gäller Belarus och Litauen. Men EU och UK ?
  Hyckleri, om Du frågar mig.

  Bästa hälsningar

  Mikael Kval

  24
  1
 5. Muren ska betalas av någon… så snart får vi höjda skatter i sverige…för den skulle tydligen kosta ca 40mijoner euro att bygga… och herrPettersson enligt vad jag läst annorstädes så har belarus flygit migranerna till gränsen…

  13
  1
  • Jenny de skattepengarna är väl använda men skatten behöver inte höjas av den anledningen det finns stora möjligheter till besparingar, Sida tex.
   För att travestera Stefan Löfven kostnaden för muren är en liten uppoffring nu men blir en förtjänst längre fram.

 6. Men litauerna måste väl nu tacka hr Lukasjenko, eftersom migranterna som skickas på dem, på sikt blir stor vinst. Det har Löfven sagt. Och Karl-Petter ”inte en ärta till Tyskland” Thorvaldsson har sagt att tack vare invandring från MENA får man en superekonomi. Det skulle Litauen kanske vara betjänta av att få. Och enligt SVT får litauerna nu, som extra bonus, ett s.k. kompetensregn. Så varför knorra och kvirra?

  25
  1

Kommentera