Roger Karlsson dömd till 15 år för kryptobedrägeri i USA

BROTTSLIGHET. Svensken Roger Karlsson, 47, har åtalats och dömts i USA för att enligt det amerikanska justitiedepartementet ha lurat tusentals personer på totalt över 16 miljoner dollar, motsvarande 138 miljoner kronor.

Roger Karlsson, bild från YouTube

Roger Karlsson erkände sig skyldig i mars. Enligt uppgifter från rättegången har mannen lett ett investeringsbedrägeri från 2011 tills han arresterades i Thailand i juni 2019 och utlämnades därefter till USA.

Offren har köpt andelar i hans projekt ”Eastern Metal Securities” genom att betala med kryptotillgångar som bitcoin eller andra digitala betalmedel. Mannen utlovade enligt departementet astronomiska vinster knutet till guldpriset.

I förhör erkände mannen att han lovat via sin hemsida att betala ut 1,15 kilo guld per aktie som han såld för 100 dollar. Detta skulle enligt departementet motsvarat ett värde på 45.000 dollar i januari 2019. Svensken hade garanterat att investerarna skulle få tillbaka 97 procent av kapitalet ifall guld-betalningen inte skulle falla ut.

I stället fördes summorna över till svenskens personliga bankkonto. För medlen ska han ha köpt hem, en kapplöpningshäst och en resort i Thailand.

Enligt departementet riktade han in sig på osäkra investerare och förlängde sitt bedrägeri genom att göra om sitt varumärke och falskeligen hävda att han arbetade för den amerikanska myndigheten som utövar tillsyn över handeln med värdepapper, Securities and Exchange Commission, SEC.

Mannen döms att lämna över resorten i Thailand och andra tillgångar.

USA:s justitiedepartement

Bangkok Post

-Pettersson tycker det är otroligt att folk låter sig luras. Är det girighet som slår till?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Roger Karlsson dömd till 15 år för kryptobedrägeri i USA

  1. Varför! Girighet kopplad till ”svarta pengar”! Dessa pengar kan inte tvättas så lätt med lagliga metoder. Och de lurade vill inte gärna anmäla i första taget.

Kommentera