Om bloggen

Som ni ser har bloggen ändrat utseende. Vi har inte ändrat något frivilligt och försöker åtgärda, men det är ingen attack från utomstående. Vi kommer att byta tema flera gånger, tills vi hittar något bra. Det finns flera tusen att välja på.

Vårt tema, utseende, på bloggen är gammalt och utgången, vi har använt det i över tio år. Det har dragits tillbaka och är problemet.

Under dagen kommer jag att byta till något modernare och då kommer det troligen att bli nya men förhoppningsvis kortvariga problem.

Pettersson

56 thoughts on “Om bloggen

 1. Nope. Den försvinner när man skriver ”förmånga” rader… men som jag sade, så skrev jag mitt inlägg på nyheter idag istället, för de har inte detta problemet på sin sida… jag hoppas du kommer fixa din blogg och att dessa problem som finns är tillfälliga. Eller måste man köpa sig en dator för att kunna fortsätta läsa bloggen? Det har jag inte råd med…

  • Jenny, du skriver naturligtvis kommentarer var du vill. Det kan vara något fel på min blogg men jag ser inget och många skriver långa kommentarer vad det verkar utan problem. Jag provar med dator och mobil utan problem, sedan är det en annan sak att jag tror det är viktigt att fatta sig kort om intresserade ska läsa.

   Lång text som exempel:

   En text som ska läsas på skärm måste skrivas på ett annat sätt än en text som ska läsas på papper. Det är lätt att inse om man tänker på de olika lässituationerna. Du vet redan från början om en text på papper är på tre eller på femton sidor. Det är inte lika uppenbart när du läser på skärm.

   När du läser på papper har du en större del av texten för ögonen. Det är lätt att gå tillbaka sju stycken och kontrollera en uppgift. Det är också lätt att ögna igenom en hel sida i förväg för att få en uppfattning om innehållet.

   När du läser på skärm har du inte alls samma överblick. Visst kan du använda rullningslisten och låta texten flyta förbi, men det går oändligt långsamt, jämfört med det mänskliga ögats förmåga.

   Man kan säga att den textmängd som ryms på skärmen är ett informationspaket. Tänk efter vad det är du ska skriva och försök att paketera informationen i lättlästa avsnitt. Börja inte en tanke i ett stycke bara för att göra en längre utvikning och sedan avsluta tankegången fem stycken längre ner. Det som hör ihop ska stå ihop.

   Ett informationspaket kan löpa över två eller högst tre korta stycken. Sedan försvinner inledningen ut ur skärmbilden och det blir svårare för läsaren att få överblick. Skriv korta stycken med tomrad mellan styckena.

   Rubriker hjälper läsaren att få struktur på din text. Var generös med rubriker. Detta gäller alla längre texter, men särskilt för texter som ska läsas på skärm. En läsare som surfar på Internet är otåligare än en som bläddrar i en tidning. Om din text löper över 20 rader utan rubriker är det stor risk att den förblir oläst, trots att den kanske innehåller just den information läsaren söker.

   Försök att hitta slagkraftiga rubriker som verkligen säger något om innehållet i texten. När din läsare är i slutet av ett informationspaket har han eller hon redan sett nästa rubrik. Om han förstår vart din tankegång är på väg kommer han att läsa din text med större tålamod.

   Vad söker läsaren?
   Vi har sagt att det är skillnad mellan skärmläsning och pappersläsning, men det är också skillnad mellan olika slags skärmläsning. Det är lätt att tänka sig flera nivåer:

   Ett PM på företagets intranät
   En informationstext på Internet
   Reklam på Internet
   I det första fallet är läsaren mer eller mindre tvungen att läsa vad du skrivit. I det andra fallet har läsaren troligen sökt din text och är intresserad (detta gäller till exempel den text du läser just nu). I det tredje fallet är läsaren sannolikt måttligt intresserad.

   Det säger sig självt att man måste utforma dessa tre texttyper på olika sätt. I och för sig gäller allt som sagts ovan alla tre typerna, men i ett PM på intranätet kan du nog våga dig på lite längre stycken och lite färre rubriker. Däremot måste en reklamtext på Internet göras mycket lättläst.

   En användbar metod
   Vi tänker oss att du fått i uppdrag att skriva en text som ska läggas ut på företagets webbplats. Börja då med att titta på hur andra liknande sidor på sajten ser ut. Det är alltid lättare för surfaren att hitta om era sidor har en enhetlig form. (Vi förutsätter här att er webbplats har en konsekvent formgivning.)

   Hur ser det ut? Finns det flera rubriknivåer, huvudrubrik och mellanrubriker? Hur är det med bilder, ska du skriva bildtexter? Ska det vara specifikationer, tabeller och sammanfattningar? Hur lång ska texten vara?

   Troligen är det inte du själv som formger sidan, men du ska redan från början skriva för den tänkta formen. Gör sedan som vi sagt ovan. Paketera informationen i lämpliga bitar och formulera intressanta rubriker.

   En lång text kan behöva delas upp i länkar. Där är det viktigt att du tänker på vad vi sa tidigare, att det som hör ihop ska stå ihop. Länkarna har inget egenvärde. Eftersom det tar tid att ladda in en ny sida blir läsaren bara irriterad om han behöver klicka sig fram till fortsättningen på en sammanhängande text.

   Däremot kan man tänka sig att en allmän beskrivning ligger på en sida och att fördjupningar och specifikationer ligger som länkar. Då kan läsaren själv välja om han behöver gå dit.

   Ta alltid kontakt med de webbansvariga innan du börjar skriva och diskutera upplägg, texttyp, länkar och annat. Det spar du mycket tid på. De har teknisk och grafisk kunskap och du har kunskap i ditt ämne. Det är när ni kombinerar era kunskaper som det blir bra webbsidor.

   Tidsaspekten
   Text åldras fort på Internet. Sätt inte rubriken ”Senaste nytt” om du vet att era webbsidor inte uppgraderas regelbundet. Efter några månader är dina nyheter gamla och rubriken blir missvisande.

   Gör en rimlig bedömning av hur länge din text kommer att ligga ute och formulera dig därefter. Försök att se din text med en framtida läsares ögon och se om den håller måttet. Var försiktig med tidsangivelser.

   Till sist, det viktigaste först
   Internet rymmer en enastående mängd skräp. Det vet alla som surfar regelbundet. Man orkar inte läsa en lång text för att eventuellt hitta en informationsbit som gömmer sig i det näst sista stycket. Ska du fånga din läsare måste du ge honom det han söker direkt, gärna redan i rubriken. Kan du få honom att förstå att din text rymmer det han vill ha så läser han, annars surfar han vidare.

 2. HerrPettersson. Om man skriver ett längre inlägg så kommer man inte åt skicka knappen i detta nuvarande utseende… jag hoppas du kan åtgärda detta för det är inget kul att inte kunna kommentera politikers utspel. Men som det är nu kommer jag istället att vara på nyheter idag. Där finns inte denna begränsning…

 3. Hmm….🤔. Ibland finns det gilla-stjärnor och ibland finns det inte. Hur kommer det sig?

 4. Jag, gamla konservativa tant, saknar utseendet på det gamla Petterssons blogg,

  • Du kommer att få sakna den gamla bloggen, den tiden är förbi, jag hade gärna haft det gamla kvar men det är bara att acceptera att tiderna förändras.

 5. Hej Pettersson, bara lite synpunkter på detta tema som är nu: Elegant Grunge. Jag tycker inte det är så elegant, det är smal text som inte är så läsvänlig. Stilen som är mest lättläst är Times Roman i lite större stolek, eller möjligen Arial.
  Däremot kan de olika inläggen gärna få vara lite närmare varandra, här är det en hel del luft mellan inläggen (fast det finns andra du har kört som är ännu värre!).
  Bara lite åsikter från mig i all välmening 🙂

  • Tack, Elegant Grunge var det tema som har utgått, detta heter Nucleare.
   Det är inte lätt att vara alla till lags, flera tycker det nya utseendet är riktigt bra. Luftigt, fräscht och lättläst.

   En del tycker Arial är bäst, andra säger Georgia.

   Det verkar vara en hel del individuella åsikter, men kan också bero på skärm, dator, läsplatta eller mobil.

 6. Har du lagt in fullbackup av sajten i dina rutiner nu Pettersson och slagit av autouppdateringarna? I annat fall kommer samma sak att hända igen förr eller senare.

   • Du upplyste ju mig härom dagen om att din sajt uppdateras automatiskt (WordPress i sig, teman och plug-ins) när det dyker upp nya versioner och att du kryssat i att du vill ha det så i din dashboard. Din sajt kan näppeligen balla ur som den gjorde på grund av ett tema som slutat hänga med nya WordPressversioner om inte du själv eller någon annan installerat en ny WordPressversion som utlöser inkompatibiliteten.

   • Det är riktigt, jag har kryssat i automatiskt uppdatering eftersom det rekommenderas och det ingår säkerhets uppdateringar. Jag har svårt att förstå hur detta skulle påverka att det gamla temat har dragits tillbaka. Men som sagt, jag är ingen datatekniker.

 7. Hej Pettersson. Jag undrar när man skriver en kommentar poppar det upp en sida på halva bildskärmen är det frågan om någon form av registrering eller kan din sida vara kapad ?

 8. Låt Pettersson fixa detta i lugn och ro. Bloggen funkar ju, så gnäll inte. Jag gillade också tummarna
  men sånt kanske inte finns längre, vi får se. Tacka istället Pettersson för allt jobb han lägger ner!

 9. Känner igen problemet med Teman.
  Välj ett Tema som andra använder och som du tycker ser bra ut.
  Nu är det alldeles för mycket tomrum och radavståndet olämpligt stort.
  Varför rekommenderade inte WordPress vilket Tema som motsvarade ditt gamla?

  • WordPress har rekommenderat flera teman men de funkar inget bra, radavståndet har jag fått beröm för, några tyckte det var svårläst förut, tummarna hoppas jag få hjälp med, klarar det inte själv och har frågat runt.

   Ocensurerade länkar, med mera hoppas jag få plats med i högerspalten.

 10. Varför i hela friden sitter Pettersson och leker med olika teman? Är han så uttråkad? Var i hela friden tog tummarna vägen? Svara på detta Pettersson eller vågar du inte stå för det du gör?

  • Det går inte att förklara för en som inte kan hålla sig till ett alias, inte kan läsa innantill och är en svagbegåvad mupp

 11. Den ”nya” siten är en enda stor kaos!
  Det mesta fungerar över huvud taget inte alls. Tummarna är borta, stjärnorna likaså, och allt ser annorlunda ut, men det värsta är att inläggen inte kommer med! Det är som ett lotteri.
  Vad är det för mening att byta till något sämre?
  Jag förstår ingenting??
  Fortsätter det så här så kommer Petterssons att tappa åtminstone en trogen läsare..men förmodligen tusentals!

  • Du Karlsson med flera namn. Läs översta inlägget innan du gapar om

   ”Vad är det för mening att byta till något sämre?”

   Och försök hålla dig till samma alias.

 12. Nä, men tummarna var roliga inslag i bloggen 😉😁 en fråga: jag brukade få info skickat till min mail om kommentarer genom att klicka på rutan för det, när jag gjorde så nu fick jag ett mail om att godkänna en registrering, bör jag ta registreringen eller inte? I ärlighetens namn läste jag inte så noga, men med tanke på förändringarna så undrar jag om jag ska avvakta eller kanske helt strunta i det? Eller bara godkänna det och få mina mail?

  • När man skrollar i mobilen, så är det lätt hänt, att ett kommentarsfält till annat inlägg öppnar sig.

   Då hamnar ens inlägg fel, som svar på inlägg, när det inte var tänkt så. Se upp för detta.

 13. Jag kunde inte svara på din kommentar igår… så den här är bättre. Men jag saknar tumme upp och ner. Och det är mer läsligt idag😉😁

 14. De ska se över möjligheterna att strypa hemsidor som inte är bra. Licens funderas det på.

 15. Nu har säkert Pettersson redan koll på det men vill ändå informera om att det finns bra backup ”plugins” i WP och vikten av att ta backuper på själva datat. Speciellt när man testar nya teman m.m.

 16. Tjänar nog inte tillräckligt enl. gamla mönstret,liksom Rikshem !
  Här har hyresgästerna i årtionden betalat en summa varje månad,för tillgång till Kabel-TV. I morgon får de fortsätta betala,men alla sändare förutom SVT 1 O.2 strålas då ut !!! Alltså enbart S/MP-Partiets Propaganda. Vill de ha andra får de själva bekosta…..
  Ja inte blir landet bättre,snarare tvärtom.

  • Nu har jag slutat med linjär-TV men innan jag slutade för några år sedan så tyckte jag att det var samma dret i de kanaler som man vanligen kan få i Sverige. Då var det visserligen i PK i alla program men tillräckligt mycket för att jag inte skulle stå ut.

 17. Förändringens vind har svept över vårt land som en tornado, till det bättre? Knappeligen mycket har blivit, rent tekniskt bättre, men vårt land förändrat till kynne och innehåll.
  Att nu Petterssons blogg ändras och blir ljusare,för vi måste ännu tro på en ljusare framtid, men att det abrupt ändrats utan Petterssons goda minne är inget annat än ett övergrepp från Word Press sida.

  • Nu är det troligen inte WordPress som jävlas, varje tema har en upphovsman eller kvinna och det kan finnas fler anledningar till att de inte vill eller kan hålla sina teman uppdaterade i takt med den tekniska utvecklingen.

   • Håller du allting uppdaterat? Inte minst WordPress i sig själv, de plugins och det tema du använder. Hur ser dashboardet ut i din administratörspanel, vad rapporteras under ”Site Health Status”? Någon komponent sabbar den kod (CSS, PHP) som styr layout och stil på din sajt.

   • Temat är utgånget, uppdateringar ska ske automatiskt, dashboard vet jag knappt vad det är men det syns inga konstigheter i min meny. Hälsostatusen ”Site Health Status” är bra. Som jag skriver i översta blogginlägget så är vårt tema utgånget och det klarar inte uppdateringar i WordPress så givetvis sabbas något. Det är därför jag försöker hitta ett passande tema men det är inte lätt och jag är oduglig på det tekniska.

    Kod (CSS, PHP) som styr layout och stil rör jag inte, begriper inte sådant.

   • Du har ett eget domännamn så du kör inte din sajt under wordpress.com. Ändå menar du att uppdateringar görs automatiskt? Inga röda markeringar på ditt dashboard?

 18. Nu har bloggen bytat utseende igen… bokstavligt talat ”över en natt”… frågan är; kommer man ens kunna kommentera i framtiden?

  • Kan du inte kommentera eller vad är problemet? Jag kommer att byta tema och utseende flera gånger under dagen tills jag är nöjd. Det gamla är borta och kommer inte tillbaka.

 19. Jag hoppas herrPettersson hittar problemet och kommer på en lösning. Tack för infon, för det här är en rörig sida numera…

 20. Skrev några sanningens ord för c:a 5 minuter sedan. Dessa lyser ännu med sin frånvaro..

 21. Nja,det kan vara en ”hacker”,men troligare att ”Word-press.com” på uppdrag först läser genom så våra rader är ”politiskt korrekta”..
  Sådana extrema ändringar efter drygt 10 år,sker inte utan anledning !!
  Vi är ju som bekant bosatta i efterföljarlandet till DDR,o. nuvarande N-Korea.

  • Men nu när jag blivit gammal är det ingen som håller min hand när jag blir sjuk och de tänder jag har har jag fått betala själv. Ingen 50-krona här precis.

  • Bitte är bitter för att sidan är knasad på mobilen, kanske sovit dåligt i värmen på natten?

   Ta nu din GT med mycket is och piggna till.

  • Sossar inte ens rumsrena kan inte föra ett resonemang utan att tillgripa otidigheter.
   Inte var det S som höll vår hand, snöt oss på annat än skattepengar, skrev en grön bok om, ”detta är vilka bidrag du äger rätt till.”
   Allt i akt och mening att begränsa vår frihet och binda de icketänkande i tacksamhetens bojor, bara för att försäkra sig om deras röster.

 22. Ja tummen upp/ned är borta och omdömet med stjärnorna i rubrikerna, samt texten i headern hamnar utanför. Jag vet inte om jag är ensam om det.

  • Samma för mig, ingen tumme upp/ner eller omdöme med stjärnor, och en del av texten i headern hamnar ovanpå rubriken.

 23. Kanske en otydlig miljöpartist med en vindkraftdriven dator, eller en kommunist som försökt logga in?

Kommentera