Rekordhögt stöd för ny kärnkraft i Sverige

ENERGIFÖRSÖRJNING. Nästan hälften av svenskarna kan tänka sig ny kärnkraft visar en ny opinionsundersökning från Analysgruppen för Novus. Enligt undersökningen vill 46 procent av de tillfrågade fortsätta använda kärnkraften och vid behov bygga nya reaktorer, och över hälften, 57 procent, tycker att kärnkraft kan vara ett medel för att klara klimatmålen.

Bland förstagångsväljare är stödet för ny kärnkraft 37 procent medan 58 procent ser klimatnyttan med kärnkraften. Energifrågor har dessutom fått ett något ökat intresse bland de som får rösta för första gången i valet 2022.

Enligt den senaste mätningen vill 46 procent av de tillfrågade fortsätta använda kärnkraft och vid behov även bygga ny, 31 procent vill fortsätta använda kärnkraft men inte bygga nya reaktorer, 10 procent har inte tagit ställning, och 14 procent vill avveckla kärnkraften genom politiska beslut.

-Pettersson säger att Miljöpartiet vill gå tillbaka till 1700 och 1800-talets teknik, väderkvarnar, fast dagens är betydligt värre för miljön och oekonomiska.

Kärnkraft grönast över en hel livslängd, fem gånger bättre än vindkraft

En livscykelanalys visar att kärnkraften i Sverige under hela sin livstid har lägst koldioxidutsläpp jämfört med andra energislag. – Vi har gjort livscykelanalyser för de tre huvudsakliga kraftslagen i Sverige, som är kärnkraft, vattenkraft och vindkraft. Och där landar kärnkraften som klar vinnare i parametern klimatutsläpp, säger Anders Johansson, senior kärnteknisk rådgivare på Vattenfall.

Det man tar hänsyn till i analysen är allt från byggnationen av kraftverket, alla effekter av bränsleframställning samt rivning och omhändertagande av avfall. Med andra ord den totala livscykeln. Ett vindkraftverk beräknas hålla i tjugo år medan ett kärnkraftverk ska ha en livstid på sextio år – även om Ringhals 1 och 2 stängdes efter fyrtiofem år, vilket analysen tar hänsyn till. För vattenkraft sätts livslängden till hundra år på dammar och sextio år på kraftverk – även om de äldsta kraftverken redan är långt äldre än så.

Utsläpp av koldioxid per producerad kWh:

  • Kärnkraft 2,5 gram
  • Vattenkraft 4 gram
  • Vindkraft 12 gram

Vindkraften har alltså nästan fem gånger högre CO2 utsläpp än kärnkraft och är sämst av dessa tre energislag. Vindkraften slår dock kol, olja och gas.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Rekordhögt stöd för ny kärnkraft i Sverige

  1. Sverige är ett land i kalla Norden. Som behöver värme på vintrarna. Politikerna har styrt så allt annat är miljö ovänligt förutom el. Då har vi inget annat val än kärnkraft. Vi måste ju ha en reglerbar elproduktion. Det går inte att ha vindkraft som styrs av väder det är vansinne. Politiker ska inte ens försöka styra sånt här då går det åt helvete och den vanliga arbetaren får betala i vanlig ordning.

Kommentera