Luftvärnet får världens mest avancerade luftvärnsrobot

FÖRSVARET. Försvarsmakten tillförs förmågan att skjuta ner ballistiska robotar när Luftvärnssystem 103 Patriot införs. Systemet levereras tillsammans med världens mest avancerade luftvärnsrobot.

Försvarsmakten. Robot 103 B, eller PAC-3 MSE, är framtagen för att kunna skjuta ner fientliga robotar. Foto Lockheed Martin

Ett nytt luftvärnssystem är på väg att införas och de första komponenterna levererades till Sverige under våren. Luftvärnssystem 103 Patriot är den svenska benämningen på Patriot PAC-3, den senaste varianten av patriotsystemet.

Försvarsmakten kommer att använda två typer av robot när Luftvärnssystem 103 Patriot införs. Den ena är Lockheed Martins PAC-3 MSE. De används främst för att bekämpa ballistiska robotar och kryssningsrobotar.

– Den är optimerad för att skjuta ner ballistiska robotar och det här är en förmåga som inte funnits tidigare, säger Joakim Lewin, chef systemanskaffning armémateriel.

Den andra roboten som levereras är Patriot GEM-T, tillverkad av Raytheon.

Den är mer av en avancerad robot för att bekämpa flygfarkoster av olika slag, säger Joakim Lewin.

De kommer att få den svenska beteckningen Robot 103 A och B. Patriot GEM-T får benämningen Robot 103 A, Lockheed Martins PAC-3 MSE får benämningen Robot 103 B. Nästa steg i anskaffningen av nytt luftvärn består av test vid Försvarets materielverk (FMV).

Vi ska kontrollera att alla delar fungerar tillsammans när vi sätter ihop systemet. Det är sensorer från Saab som ska integreras och fungera tillsammans med det övriga systemet, säger Joakim Lewin.

Luftvärnssystem 103 ska fungera som en del i ett större nätverk. Det är utrustat med en datalänk, Link 16, som gör att flygplan, fartyg och landfordon kan dela på taktiska bilder och kartor med väldigt liten fördröjning. Man kan även skicka textmeddelanden, bildinformation och tala över två olika röstkanaler.

I luftvärnsbataljonerna kommer det att finnas två eldenheter med Luftvärnssystem 103, Patriot. Varje eldenhet har en ledningsplats, en radar och tre lavetter. Det går åt mycket ström så det finns även ett kraftigt elverk till varje radar. Enligt det senaste försvarsbeslutet ska två luftvärnsbataljoner utrustas med Patriot.

Det rör sig om ett tekniskt avancerat system. Komplexiteten kan jämföras med att slå ihop systemen som finns i en JAS 39 Gripen med systemen i stridsledningscentralerna och det nationella radarsystemet.

– Patriot ersätter Hawksystemet som togs i bruk 1963. Det har visserligen moderniserats i flera omgångar, men det är i det närmaste som att jämföra en ”Fältapa” med en Iphone, säger Joakim Lewin.

Fälttelefonapparat m/37 fick smeknamnet Fältapa och användes av Försvarsmakten under 80 år. Hawksystemet har benämningen Robotsystem 97 i Försvarsmakten och kommer att avvecklas.

Personal från LV 6 har utbildats på Patriot vid Fort Sill i Oklahoma i USA och är beredda att ta emot systemet när kontrollerna vid FMV är klara.

Patriot används i dag av 16 länder och det har stora fördelar. Det innebär bland annat att användarna kan dela med sig av olika uppgraderingar, samt att kostnaderna för framtida utveckling delas mellan länderna, säger Joakim Lewin.

Luftvärnssystem 103 Patriot ska vara fullt implementerat till 2025. Med detta höjs luftvärnets förmåga avsevärt.

-Pettersson kan inget om luftvärn men är medveten om att världens bästa experter finns på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Luftvärnet får världens mest avancerade luftvärnsrobot

 1. Sveriges enfaldiga regering köper för dyra pengar ett föråldrat vapensystem som inte kan försvara oss mot Rysslands anfallssystem. Inköpt vapensystem är alltså värdelöst precis som den regering som beställt det.

  • Mängder med länder använder Patriot-systemet, bland annat USA, Israel, Tyskland och Japan, men de kanske också är är enfaldiga. Andra vill köpa men får inte.

   Sverige har också robot-98 som komplement.

   Jag hoppas regeringen pratat med några som begriper innan de tog beslutet.

 2. Vi behöver inga jävla robotar, eftersom fienden inte kommer utifrån. Fienden finns här bland oss i vår vardag och är inbjuden och sponsrad av oss själva. Det som däremot behövs är att någon vågar sätta ner foten, peka med hela handen och inte vara så förbannat ängslig. Lite, eller mycket, jävlar anamma och göra klart att nu får det jävlar vara STOPP med daltandet.

 3. Ponera nu att Fienden aldrig kommer…. 😉
  Då står vi där med våra kanoner och raketer !! Enbart besvär med recycling av dyrbarheterna,för våra efterkommande.

  • Ett land har alltid en armé, sin egen eller någon annans.
   Väl tänkvärda ord uttalade av en kinesisk tänkare vid namn Sun Tsu för sådär 2500 år sedan

  • Stenbock… Har du låtit dig bli inspirerad av giganten Martin Ljung i sketchen om ”55:an Olga” ? Så´na sega gubbar ser vi inte mycket av nu för tiden, men det bästa är ju gott nog.

   • Ja det stämmer ord som har stannat kvar.I dag finns inga sådana artister kvar i f.d. Sverige. Men det var en lycklig tid,så länge det varade !

 4. Funderar ibland över varför Sverige har ett försvar då fiender, ordnings sabotörer, kriminella e.t.c. bara har att promenera in, och ävenså finansieras av naiva SE myndigheter i sitt uppsåt . . .

 5. Sett i skenet utav Saudi vs Jemen och Israels Irondome verkar inte det gamla Patriot systemet att vara riktigt på topp.

  Sedan ryssarnas S-400 och S-500 ….

  Hur stort antal robotar ingår i det aktuella köpet ? Är antalet så knappt tilltaget att systemet närmast utgör en demonstrator eller köper Sverige tillråckligt antal för att verkligen kunna använda systemet i en kris ?

  • Fyra eldenheter kommer att vara levererade år 2023 till det svenska luftvärnet. Varje eldenhet har 16 robotar, som kan nå mål på upp till 20 km höjd med räckvidd 40 km, och hela PAC3-systemet är en uppgradering av nästan hela det gamla PAC2-systemet, som flera länder dock behåller parallellt med det nya PAC3-systemet, då detta är mindre effektivt mot flygplan och dessas air-to-surface-missiler. Svenska luftvärnet planerar i stället använda Raytheon-robotar.

 6. Är detta framtaget av Stefan Löfvens importerade raketforskare !?

  De är ju:
  Ensamkommande
  Baaaaarn
  Hjärnkirurger
  Raketforskare
  Vinst för samhället

  Nu firar vi midsommar, och än bättre…Stefan Löfven är bortröstad.
  👍🔆🕺💐😁🍾🥂🇸🇪

Kommentera