Glad midsommar

GOTT & BLANDAT. Det är midsommarhelg, i år ovanligt sent 25-26 juni. Tidigare inföll midsommarafton den 23 juni och midsommardagen den 24 juni. Sedan 1953 har myndigheterna bestämt att midsommardagen ska ligga på en lördag och aftonen på fredagen. Det sägs på radio att det är en kristen högtid efter Johannes Döparens födelse men det tvivlar jag på. Jag tror att de kristna gudsmännen tog över de gamla högtiderna som midsommarblot vid sommarsolståndet för att omvända folk till kristendomen.

Nåväl, strunt i det. I morse kom det lite regn, det är plus 18, mulet och svaga vindar i Södermanland. Jag tog mobilen och gick runt torpet och fotade några blommor i trädgården. Sedan ska det plockas jordgubbar och dukas fram…

Glad Midsommar…

Jordgubbar plockade hos de lokale odlaren midsommarafton 2021.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Glad midsommar

 1. Det är ju makabert i så fall, med tanke på vad Johannes döparen råkade ut för.

  • Men Glad Midsommar i alla fall, till Pettersson och alla er andra. Låt oss se midsommar som den fria högtid den är. Fri från alla förkvävande band till nåt etablerat överhuvudtaget. VÅR fria högtid för det goda, contra andra dagars belastande teman. Särskilt i dessa sjuka PK-tider. Midsommarafton, kan de i alla fall inte ta ifrån oss!

 2. ”ultina thule” Ja det är en fin och stämningsfull sång, men i deras version tyvärr inte så bra. Dom tappar tonen och förvanskar den fina psalmen!

 3. Glad midsommar Pettersson.
  De gamla asatroende ville säkert inte överge sina gamla högtider som styrdes av solens gång. Speciellt här i Norden där skillnaden mellan den mörka och ljusa tiden är som störst. Sommaren är också extra viktig för nordborna för överlevnaden.
  Vikingarna levde och verkade också under en varmare period än i dag så kallad global uppvärmning.
  När Norden började kylas ner så blev det också lättare att kristna Vikingarna när de började tvivla på att asagudarna stod dem bi. Tror jag!

 4. Tack, Pettersson, för att du finns. Bloggen berikar mitt liv och många andras. Skål på dig, vännen !

Kommentera